Το καλοκαίρι ζητά λιτότητα, φρεσκάδα και γεύσεις που δεν βαραίνουν. Και τι καλύτερο από μια ομελέτα; Το απόλυτο comfort food μεταμορφώνεται σε έξυπνο, εποχιακό πιάτο που γίνεται πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδινό με λίγο κρασί στο μπαλκόνι. Χρειάζεσαι μόνο αυγά, φρέσκα υλικά και διάθεση για δοκιμές.
Ορίστε 5 ιδέες για καλοκαιρινές ομελέτες που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά και μυρίζουν ήλιο, θάλασσα και κήπο.
Ομελέτα με κολοκυθάκια, φέτα & δυόσμο
Υλικά:
- 4 αυγά
- 1 μικρό κολοκυθάκι (τριμμένο & στραγγισμένο)
- 60 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σοτάρεις το κολοκυθάκι σε λίγο ελαιόλαδο. Σε μπολ χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις φέτα και δυόσμο. Ρίχνεις το μείγμα στο τηγάνι και ψήνεις σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά. Αναποδογυρίζεις ή τη διπλώνεις στα δύο.
Ομελέτα με ντοματίνια, ρόκα & παρμεζάνα
Υλικά:
- 3 αυγά
- 5-6 ντοματίνια κομμένα
- Μια χούφτα ρόκα
- Τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κ.γ. βούτυρο ή λάδι
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις τα αυγά χτυπημένα. Όταν αρχίσουν να σφίγγουν, προσθέτεις τα ντοματίνια και την παρμεζάνα. Πριν τη βγάλεις από τη φωτιά, ρίχνεις φρέσκια ρόκα από πάνω. Σερβίρεις αμέσως με λίγο μπαλσάμικο αν θες.
Ομελέτα με αβοκάντο, λάιμ & πιπεριά
Υλικά:
- 2 αυγά
- 1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
- 1/2 πιπεριά (κίτρινη ή κόκκινη)
- Χυμός από 1/2 λάιμ
- Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
Εκτέλεση:
Χτύπα τα αυγά και ρίξε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις αρχίσουν να σταθεροποιούνται Προσθέτεις από πάνω τις φέτες αβοκάντο και την πιπεριά. Στίβεις λάιμ, πασπαλίζεις μπούκοβο και διπλώνεις σαν τακο. Σερβίρεις με δροσερό γιαούρτι.
Ομελέτα με καραμελωμένο κρεμμύδι & γραβιέρα
Υλικά:
- 2-3 αυγά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 40 γρ. γραβιέρα ή άλλο πικάντικο τυρί
- Λίγο βούτυρο ή λάδι
- Θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
Εκτέλεση:
Καραμέλωσε αργά το κρεμμύδι (περίπου 10-15’ σε χαμηλή φωτιά με λίγο αλάτι). Χτύπα τα αυγά, πρόσθεσε τυρί και θυμάρι και ρίξ’ τα πάνω από το κρεμμύδι. Ψήσε απαλά μέχρι να ροδίσει η βάση.
Ομελέτα με ελιές, πιπεριά και ρίγανη
Υλικά :
- 2-3 αυγά
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 6-8 μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι), σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προαιρετικά: λίγη φέτα ή κατίκι
Εκτέλεση:
Σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρεις το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις τις ελιές και πασπαλίζεις με ρίγανη. Ρίχνεις τα χτυπημένα αυγά πάνω από το μείγμα και ψήνεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Αν θέλεις, πρόσθεσε λίγη φέτα θρυμματισμένη στο τέλος για έξτρα νοστιμιά.
Διαβάστε επίσης: Η γαστρονομική κληρονομιά της Πελοποννήσου
