Η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα πούρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όταν σκέφτεστε Κούβα, σκέφτεστε πούρα, και όταν σκέφτεστε κουβανέζικα πούρα, σκέφτεστε Cohiba.

Το νησί της Κούβας από καιρό θεωρείται το “El Dorado” του καπνού. Είναι σχεδόν ένα μυθικό μέρος, όπου οι καπνοφυτείες είναι απέραντες και το ρούμι ρέει σαν νερό. Τα κουβανέζικα πούρα είναι φημισμένα για την ποιότητα, το άρωμα και κυρίως τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ποιότητα και είναι το πιο αναγνωρίσιμo παγκοσμίως, είναι το Cohiba.

© Gamma-Rapho / Getty Images / Ideal Image

Η ιστορία τους ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν ένας σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο του προσέφερε ένα πούρο, το οποίο είχε τυλίξει ο ντόπιος τεχνίτης Εντουάρντο Ριμπέρα. O Kάστρο λάτρεψε το πούρο τόσο πολύ, ώστε έναν χρόνο αργότερα ίδρυσε το δικό του εργοστάσιο παραγωγής πούρων, τα οποία περιείχαν ένα εκλεπτυσμένο μείγμα καπνού.

Η μάρκα Cohiba εγκαινιάστηκε επίσημα το 1968. Κατά τα πρώτα χρόνια παραγωγής μόνο μερικές χιλιάδες κιβώτια παρήχθησαν ετησίως και προορίζονταν για χρήση από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ως διπλωματικά δώρα.

© Corbis Historical / Getty Images / Ideal Image

Για την κατασκευή των Cohiba χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα καλύτερα φύλλα καπνού, που προέρχονται από 10 αγρούς στην περιοχή Vuelta Abajo, ενώ είναι η μόνη μάρκα πούρων που χρησιμοποιεί τριπλή επεξεργασία κατά την παρασκευή τους, που έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλότερη γεύση.

Ο μύθος των Cohiba δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε απο φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, αλλά και από τις δηλώσεις του για την ποιότητα τους. Πέρασαν 15 χρόνια μέχρι να φτάσουν στο κοινό, με το λανσάρισμα τους να γίνεται το 1982 σε ένα πάρτι στο ξενοδοχείο Ritz της Μαδρίτης, το οποίο συνέπεσε με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία εκείνη τη χρονιά. Από τότε έχουν πάρα πολλούς φανατικούς θαυμαστές.

Την εποχή της πρώτης δημόσιας κυκλοφορίας τους, τα πούρα Cohiba είχαν τρία μεγέθη: το Panetela, το Corona Especial και το Lancero. Το 1989 προστέθηκαν άλλα τρία μεγέθη: το Robusto, το Exquisito και το Espléndido. Αυτά τα έξι μεγέθη, είναι πλέον γνωστά ως η γραμμή παραγωγής Línea Clásica.

Το 1992 η Habanos SA κυκλοφόρησε νέα μεγέθη πούρων, γνωστά και ως η γραμμής παραγωγής Linea 1492, με αφορμή την 500η επέτειο του επικού ταξιδιού του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. Η αρχική κυκλοφορία περιελάμβανε τα Siglo I, Siglo II, Siglo III, Siglo IV και Siglo V, με τελευταία προσθήκη το Siglo VI το 2002.

Το 2007, στο Festival Del Habanos πρωτοπαρουσιάστηκε η σειρά με την επωνυμία Maduro5, ενώ το τελευταίο απόκτημα της Cohiba είναι η διάσημη σειρά BEHIKE.

Διαβάστε επίσης: 5 από τους πιο εμβληματικούς καπνιστές πούρου

Share.

Comments are closed.