Ρόμπερτ Όπενχαιμερ: Έτσι έπινε το martini του o “πατέρας της ατομικής βόμβας”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το πως πρέπει να πίνει κανείς ένα Martini έχει σπείρει πλήθος διαφωνιών ανά τον κόσμο: Shaken ή Stirred; Βερμούτ ή όχι; Δεν γνωρίζαμε ωστόσο ότι ένας σπουδαίος επιστήμονας είχε μία αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα.

Ο Ρόμπερτ Όπενχάιμερ – ο θεωρητικός φυσικός που υποδύεται ο Κίλιαν Μέρφι στην ομώνυμη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν – ήταν προφανώς διάσημος για τα Martini του. Ο αδύνατος και χαρισματικός επιστήμονας που είναι γνωστός για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, έκανε συγκεντρώσεις στο σπίτι του κατά την εποχή του Manhattan Project, όπου σέρβιρε το χαρακτηριστικό ποτό του: τέσσερις ουγγιές τζιν και μια δόση βερμούτ σε ένα παγωμένο ποτήρι, το χείλος του οποίου ήταν βουτηγμένο σε ένα μείγμα μελιού και χυμού λάιμ, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος.

“Σέρβιρε τα πιο νόστιμα και πιο κρύα Martinis”, είπε η σύζυγος ενός φυσικού που βρισκόταν στο εργαστήριο του Όπενχάιμερ.

© Getty Images / Ideal Image

Όπως ο Τζέιμς Μποντ, ο Οπενχάιμερ προτιμούσε τα martini του shaken, όχι stirred. Στο “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο που χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης για την ταινία “Oppenheimer”, οι συγγραφείς Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν, σημείωσαν ότι ο επιστήμονας κουνούσε περίτεχνα τα κοκτέιλ του και συχνά έκανε πρόποση “στη σύγχυση των εχθρών μας”.

Οι λάτρεις του Martini σήμερα μπορεί να μείνουν έκπληκτοι από την συνταγή του Όπενχάιμερ: Τέσσερις ουγγιές τζιν είναι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως περιέχει ένα Martini, με την Post να σημειώνει ότι τα περισσότερα κοκτέιλ απαιτούν τρεις ουγγιές ή λιγότερο συνολικά. Και με μια δόση βερμούτ, που θεωρείται περίπου το ένα τέταρτο της ουγγιάς, το Martini του φυσικού είχε την τρομερή αναλογία 16 προς 1 (τζιν προς βερμούτ). Αυτό είναι πολύ περισσότερο από την αναλογία 3 προς 1 που ήταν η τυπική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το 4 προς 1 και 5 προς 1 να είναι επίσης κοινά, σύμφωνα με το The Oxford Companion to Spirits & Cocktails.

Όπως φαίνεται ο Όπενχάιμερ ήταν μεγάλος λάτρης του τζιν, εξού και οι τεράστιες ποσότητες που περιείχαν τα Martini του. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει και ο Κίλιαν Μέρφι, ο διάσημος θεωρητικός φυσικός ήταν τόσο αδύνατος επειδή πρακτικά ζούσε με Martini και τσιγάρα.


Διαβάστε επίσης: Η εξαντλητική δίαιτα που ακολούθησε ο Κίλιαν Μέρφι για το “Oppenheimer”

Share.

Comments are closed.