Κάποια ρούχα έχουν τη δύναμη να ξεπερνούν τις εποχές, να “μιλούν” χωρίς φωνή και να δηλώνουν στυλ χωρίς προσπάθεια. Η μαρινιέρα είναι ένα από αυτά.
Με τις χαρακτηριστικές οριζόντιες ρίγες, το μπλε και λευκό που θυμίζει θάλασσα και παριζιάνικο αέρα, η μαρινιέρα δεν είναι απλώς ένα μπλουζάκι — είναι δήλωση ταυτότητας.

© WireImage / Getty Images / Ideal Image
Από το ναυτικό… στη ντουλάπα μας
Η μαρινιέρα γεννήθηκε το 1858 ως επίσημη στολή του γαλλικού ναυτικού. Οι 21 λευκές και 20 μπλε ρίγες δεν ήταν τυχαίες: σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, συμβόλιζαν τις νίκες του Ναπολέοντα.
Η πρακτικότητα του σχεδίου βοηθούσε τους ναύτες να εντοπίζονται εύκολα αν έπεφταν στη θάλασσα.
Αυτό που κανείς δεν υπολόγιζε τότε, ήταν ότι 160+ χρόνια μετά, η μαρινιέρα θα συνέχιζε να πλέει — αυτή τη φορά, στον κόσμο της μόδας.
Οι πρώτοι που την “απογείωσαν”
Η πρώτη που τη μετέφερε από τα λιμάνια στα fashion icons ήταν η Κοκό Σανλ στις αρχές του 20ού αιώνα, εμπνευσμένη από τις παραθαλάσσιες διακοπές της στο Ντοβίλ. Αν και τη σύστησε πρώτα σε γυναίκες, οι άνδρες ακολούθησαν σύντομα, και τότε ξεκίνησε η ιστορία…

© Stephane Cardinale – Corbis / Getty Images / Ideal Image
Αγαπήθηκε από πολλούς άνδρες, όπως Τζέιμς Ντιν, ο Πάμπλο Πικάσο και o Άντυ Γουόρχολ. Την δεκαετία του ’80, έγινε έμβλημα του διάσημου σχεδιαστή Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ο οποίος την επανέφερε στην μόδα.
Η μαρινιέρα δεν είναι απλώς τάση. Είναι στάση.
Όσο κι αν αλλάζει η μόδα, πάντα θα υπάρχει χώρος για κομμάτια που έχουν ιστορία, χαρακτήρα και διαχρονικότητα. Η μαρινιέρα είναι ένα από αυτά. Ένας ελάχιστος καμβάς με μέγιστο στυλιστικό αντίκτυπο.
Αν δεν έχεις μία στην ντουλάπα σου, δεν σου λείπει απλώς ένα ρούχο — σου λείπει μια ολόκληρη αισθητική φιλοσοφία.
Διαβάστε επίσης: Pharrell Williams: Το σακάκι που φορούσε στο Met Gala διέθετε 15.000 πέρλες