Τι πρέπει να προσέξεις όταν πας σε μια συνέντευξη για δουλειά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να απογοητεύσουν έναν εργοδότη σε μια συνέντευξη για δουλειά και να τον αποτρέψουν να σας προσλάβει, όπως το να μην είστε ο εαυτός σας, να μην έχετε προετοιμαστεί σωστά, να μην κάνετε ερωτήσεις και να μην δείχνετε ομαδικό πνεύμα.

Αυτό ωστόσο που απασχολεί του περισσότερους όταν πρόκειται να πάνε σε μια συνέντευξη για δουλειά, είναι τι να φορέσουν. Φυσικά τους νοιάζει αν θα είναι κατάλληλοι για την θέση και αν θα προσληφθούν, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια οι κώδικες ενδυμασίες έχουν χαλαρώσει στου εργασιακούς χώρους, σίγουρα κάποιος δεν θέλει να δείχνει πολύ “στημένος” ή πολύ χύμα.

Παρακάτω λοιπόν σας λέμε ορισμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όσον αφορά την ενδυμασία όταν πρόκειται να πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Τι πρέπει να φορέσω σε μια συνέντευξη εργασίας;

Καταρχήν όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει. Έτσι λοιπόν αν πρόκειται να συναντήσετε το πρόσωπο που θα σας βοηθήσει να πληρώσετε τους λογαριασμούς και το ενοίκιο σας, σίγουρα θα θέλετε να είστε προσεκτικά ντυμένοι και όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι: “dress smart, think smart”.

Εάν η θέση εργασίας που κυνηγάτε έχει για παράδειγμα σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκπαίδευση και γενικότερα κάτι που ο κώδικας ενδυμασίας απαιτεί κοστούμι, τότε σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα κοστούμι με σωστή εφαρμογή, πουκάμισο και γραβάτα, τα οποία φυσικά θα πρέπει είναι καλοσιδερωμένα.

Αν ωστόσο θέλετε να εργαστείτε σε έναν πιο δημιουργικό τομέα, όπως γραφίστας, fashion editor κ.τ.λ., τότε οι κανόνες ενδυμασίας είναι πιο χαλαροί. Γενικά δεν θα πρέπει να φορέσετε κάτι φανταχτερό που θα σας κάνει να δείχνετε ότι προσπαθείτε πολύ σκληρά, και να επιλέξετε κάτι που θα φορούσατε αν πηγαίνατε για να εργαστείτε.

Τι χρώμα κοστούμι πρέπει να φορέσω;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι αναγκαστικό να φορέσετε ένα κοστούμι σε μια συνέντεξη εργασίας, αν ωστόσο το κάνετε, θα πρέπει να γίνει σωστά. Οι περισσότεροι θα επέλεγαν ένα μαύρο κοστούμι, το οποίο αν και το είδαμε πολύ στις πασαρέλες φέτος, ας το αφήσουμε εκεί.

Αντί για ένα μάυρο κοστούμι λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε ένα απλό δίκουμπο κοστούμι σε σκούρο γκρι χρώμα, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με ένα λευκό πουκάμισο, μαύρα δερμάτινα παπούτσια και μια γραβάτα σε σκούρο χρώμα όπως το navy ή το μπορντό.

Πότε δεν είναι απαραίτητη η γραβάτα;

Η γραβάτα δεν είναι απαραίτητη σε κάθε εργασία που έχει να κάνει με πιο δημιουργικούς τομείς. Για παράδειγμα δεν θα πας ντυμένος σαν δικηγόρος, αν θέλεις να σε προσλάβουν ως fashion editor σε ένα περιοδικό. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί να βάλετε γραβάτα, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τα φανταχτερά χρώματα.

Ποιο είναι το ιδανικό παπούτσι;

Ένα καλογυαλισμένο ζευγάρι δερμάτινα Oxfords είναι ιδανικό.

Μην δείχνετε υπερβολικά επιτυχημένος

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο περίεργο, ωστόσο όταν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά δεν πρέπει να δίνετε την εντύπωση ότι δεν την έχετε ανάγκη. Οπότε τα χρυσά μανικετόκουμπα αφήστε τα στο σπίτι.

Αποφύγετε τα τζιν

Ανεξάρτητα από τον κώδικα ενδυμασίας που υπάρχει στον μελλοντικό εργασιακό σας χώρο, θα πρέπει να αποφύγετε να φορέσετε ένα τζιν παντελόνι.

Τι άρωμα να φορέσω;

Φορέστε ένα άρωμα που δεν θα είναι βαρύ (αποφεύγουμε αυτά που έχουν ως βάση το oud), το οποίο θα πρέπει να έχει φρέσκες και χαλαρωτικές νότες.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε τη δύναμη μιας καλής χειραψίας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αυτός ο προμαχώνας του επιχειρηματικού κόσμου είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνετε μια καλή εντύπωση. Μια ισχυρή χειραψία εξασφαλίζει σε αυτούς που συναντάτε ότι είστε ικανός, αξιόπιστος και ανοίγει τις πόρτες για μια θετική επαγγελματική σχέση.


Διαβάστε επίσης: 5 συμβουλές από τους πιο επιτυχημένους για εσένα που “επιχειρείς”

Share.

Comments are closed.