Θα μπορέσει άραγε η Balenciaga να βρει τη λύτρωση;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Balenciaga του Demna κατάφερε με πολύ γρήγορους ρυθμούς να φτάσει στην επιτυχία μέσω της πρόκλησης, αλλά μετά τις δύο καμπάνιες – η μία απεικόνιζε μικρά παιδιά να κρατούν λούτρινα ζωάκια ντυμένα με κάτι που θύμισε σε ορισμένους στολές BDSM και η άλλη περιλάμβανε ένα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με την παιδική πορνογραφία – η μάρκα έφτασε σε ένα απρόβλεπτο επίπεδο δημόσιας αποστροφής, πυροδοτώντας μια μαζική εξέγερση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #CANCELBALENCIAGA.

Στις 28 Νοεμβρίου, μετά από δύο αποτυχημένες απολογίες στο Instagram και εν μέσω αυξημένου τρολαρίσματος στο διαδίκτυο, ο οίκος ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειές του και σε δήλωσή του ανέφερε πως “Καταδικάζουμε σθεναρά την κακοποίηση παιδιών σε οποιαδήποτε μορφή, δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να τα συμπεριλάβουμε στην αφήγησή μας. Οι δύο ξεχωριστές εν λόγω διαφημιστικές καμπάνιες αντικατοπτρίζουν μια σειρά από σοβαρά λάθη για τα οποία η Balenciaga αναλαμβάνει την ευθύνη. Θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να εντοπίσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε.”

Οι μετανοητικές κινήσεις του οίκου τελικά θα τον βοηθήσουν να επανακτήσει την φήμη του ή μήπως θα μολυνθεί μόνιμα από αυτό το σκάνδαλο;

© Getty Images / Ideal Image

Καθώς η οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζεται, η φήμη της Balenciaga θα μπορούσε να πληγεί οριστικά. Η απόφαση πολλών ανθρώπων να κόψουν, να κάψουν και να σκίσουν τα αντικείμενά του οίκου έχει αναμφισβήτητα τις ρίζες της στην ηθική δικαιοσύνη, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είχαν δώσει την ίδια φλογερή “απάντηση” σε άλλες “ατιμασμένες” μάρκες. Γιατί οι άνθρωποι δεν έκοψαν τα κομμάτια του Alexander Wang όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση το 2020; Πού ήταν οι αναπτήρες για τα sneakers της YEEZY όταν ο Ye έδειξε ένα μπλουζάκι “White Lives Matter” κατά τη διάρκεια της 9ης σεζόν της μάρκας στο Παρίσι αυτόν τον Οκτώβριο; Φυσικά, το κίνημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζεται από καλές προθέσεις, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι η δυσφήμιση της Balenciaga έχει μετακινηθεί σε αχαρτογράφητη περιοχή εξαιτίας της.

Και τι σημαίνει αυτό για τις πωλήσεις; Η Kering δεν αποκαλύπτει τα ετήσια έσοδα για την Balenciaga, αλλά η HSBC εκτίμησε ότι η μάρκα πραγματοποίησε περίπου 1,81 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι. Αυτό το σκάνδαλο, σε συνδυασμό με την πρόσφατα διαλυμένη σχέση του οίκου με τον Ye, θέτει τη μάρκα σε υψηλό οικονομικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, αφότου η Gucci κυκλοφόρησε το πουλόβερ με ζιβάγκο “blackface” το 2018, το οποίο θεωρήθηκε ρατσιστικό, η BoF ανέφερε ότι οι πωλήσεις της μάρκας είχαν αυξηθεί μόνο κατά 20%, σε σχέση με το 49% που είχαν σημειώσει το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι τι τύχη θα έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Demna, ο οποίος ανάρτησε μια δήλωση στο Instagram την Παρασκευή, ζητώντας συγγνώμη για τις αποφάσεις που έλαβε η Balenciaga. “Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη για τη λανθασμένη καλλιτεχνική επιλογή του κόνσεπτ για την καμπάνια με τα παιδιά και αναλαμβάνω την ευθύνη. Ήταν ακατάλληλο τα παιδιά να προωθούν αντικείμενα που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά”, έγραψε, προτού δηλώσει ότι πρέπει να “μάθει από αυτό” και να “ασχοληθεί με οργανώσεις προστασίας παιδιών” για να βοηθήσει να σταματήσει η κακοποίηση τους.

Ο βασικός σχεδιαστής του οίκου, ο οποίος επέβλεπε και τις δύο αμφιλεγόμενες καμπάνιες, μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της θητείας του στο τιμόνι της Balenciaga. Ο όμιλος Kering έχει ήδη διακόψει την συνεργασία του με τον Alessandro Michele της Gucci λόγω των χαμηλών πωλήσεων, οπότε δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι θα δείξουν και στον Demna την πόρτα της εξόδου. Το μέλλον της Balenciaga και η θέση του Demna σε αυτήν παραμένει αβέβαιο, αν και φαίνεται ότι οδεύει προς οικονομική παρακμή και αλλαγή στελεχών, παρά τις συνεχείς δηλώσεις μεταμέλειας. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι η μόδα έχει κακή μνήμη (και σε ορισμένες περιπτώσεις, η δήλωση αυτή ισχύει), αλλά σε αυτήν την περίπτωση, είναι σαφές ότι οι ανησυχητικές εικόνες της Balenciaga δεν θα ξεχαστούν ποτέ.


Διαβάστε επίσης: Ο Κάνιε Γουέστ μίλησε για το σκάνδαλο Balenciaga και τον Άλεξ Τζόουνς σε νέα συνέντευξη

Share.

Comments are closed.