Persol: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για την θρυλική μάρκα γυαλιών ηλίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Persol είναι μια από τις πιο θρυλικές μάρκες οπτικών στον κόσμο και συνεχίζει να αποδεικνύει την αφοσίωση της στη δεξιοτεχνία και την τεχνολογική εξειδίκευση. Η εταιρεία μετρά περισσότερο από έναν αιώνα στην κατασκευή γυαλιών ηλίου, ενώ είναι γνωστό ότι προμήθευε γυαλιά σε πιλότους και οδηγούς αγώνων αυτοκινήτων, για τους οποίους η ορατότητα ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.

Είναι μια μάρκα που αγαπήθηκε και αγαπιέται από πολλούς αστέρες του κινηματογράφου, και έχει γίνει ταυτόσημη με την ιταλική φινέτσα. Η ιστορία της μάρκας ξεκινά το 1917, όταν ένας Ιταλός οπτικός με το όνομα Giuseppe Ratti, άρχισε να κατασκευάζει γυαλιά στην μικρή αυλή ενός σπιτιού στο Via Caboto του Τορίνο. Στην αρχή σχεδιάστηκαν για να φορεθούν από τους πιλότους αεροσκαφών, και κατασκευάστηκαν με τα υψηλότερα πρότυπα, ώστε να προσφέρουν ασφάλεια και άνεση.

Persol

Το πρώτο μοντέλο του Giuseppe Ratti, το οποίο ονομάστηκε “the Protector” (ο προστάτης), έκανε ακριβώς αυτό που υπονοούσε το όνομα του και φορέθηκε με επιτυχία από τον Gabriele D’Annunzio κατά τη διάρκεια της θρυλικής πτήσης του στη Βιέννη το 1918.

Περίπου το 1930 άρχισε να αυξάνεται η δημοτικότητα της μάρκας, η οποία πήρε την ονομασία Persol (από το peril sole που σημαίνει για τον ήλιο) θέλοντας να υπογραμμίσει την προστασία που προσφέρουν τα γυαλιά της από τις ακτίνες του ήλιου.

Persol

Η Persol έχει αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας: από το βέλος Supreme, ένα διακριτικό και λειτουργικό στοιχείο που αποτελεί την ιστορική υπογραφή της επωνυμίας, μέχρι το Meflecto, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 με σκοπό να παρέχει ευελιξία και προσαρμογή.

Το 1968, το μοντέλο 714 της εταιρείας έμελλε να γράψει ιστορία, όταν ο Στιβ ΜακΚουίν εμφανίστηκε στην ταινία “Υπόθεση Τόμας Κράουν” φορώντας ένα ζευγάρι. Πενήντα χρόνια μετά, οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να αναφέρονται στο θρυλικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου που φόρεσε ο “King of Cool”.

Persol

Ακόμα και σήμερα, η Persol παραμένει αληθινή στις ρίζες της, δίνοντας προτεραιότητα στην υψηλή ποιότητα κατασκευής και τον διαχρονικό σχεδιασμό, δημιουργώντας κομμάτια που ξεπερνούν τις τάσεις και τις εποχές.

Κάθε ζευγάρι της Persol “γιορτάζει” την σύνδεση της παράδοσης με την τεχνολογία, και εμείς ως φανατικοί της μάρκας, σας παρουσιάζουμε έξι μοντελα που αξίζει να επενδύσετε.

Persol 649 Original

Το 649 Original, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1957, αρχικά σχεδιάστηκε για τους οδηγούς των δημόσιων συγκοινωνιών του Τορίνο και ιδιαίτερα δημοφιλές από τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι στην ταινία Divorce Italian Style. Πάνω από έξι δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το 649 παραμένει ένα από τα μοντέλα με τις καλύτερες πωλήσεις της εταιρείας κάθε χρόνο. Και, παρόλο που ο Στιβ ΜακΚουίν συνδέεται με ένα άλλο μοντέλο, είναι γνωστό ότι φορούσε το 649.

Persol 714

Το εμβληματικό μοντέλο 714 της Persol βασίζεται στην πραγματικότητα στο 649. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι ο πρόσθετος μεντεσές που βρίσκεται στη μέση της γέφυρας, αλλα και το γεγονός ότι διαθέτει δύο επιπλόν ζεύγη μεντεσέδων στους βραχίονες, για να διπλώνει. Όπως και το 649, το 714 είναι ένα από τα best-seller της Persol εδώ και πολλές δεκαετίες.

Persol 714SM

Αυτή η έκδοση του 714 διατηρεί τη σιλουέτα του κλασικού μοντέλου, διαθέτει ωστόσο μια πληθώρα πινελιές που υπήρχαν στο ζευγάρι που φορούσε ο Στιβ ΜακΚουίν, όπως ο καφέ σκελετός από acetate, οι μπλε ντεγκραντέ φακοί και η χάραξη “Steve McQueen» στο εσωτερικό του αριστερού βραχίονα.

Persol 3210

To 3210 έχει πιο μινιμαλιστικό σχεδιασμό και διαθέτει μικρότερη σιλουέτα από τους προκατόχους του – 649 και 714. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα, διαθέτει το σύστημα Meflecto, χειροποίητο σκελετό από acetate, φακούς από κρύσταλλο και μικρότερα αλλά άμεσα αναγνωρίσιμα τα βέλη.

Persol 3048

Το Persol 3048 σχεδιάστηκε για να μοιάζει περισσότερο με τα μοντέρνα γυαλιά wayfarer, χωρίς ωστόσο να χάνει καμία από τις ειδικές ιδιότητες που κάνουν τα γυαλιά της Persol τόσο περιζήτητα, όπως το σύστημα Meflecto και οι φακοί από κρύσταλλο.

“El Profesor Sergio” (PO3235S)

Η Persol εμπνεύστηκε από τη σειρά του Netflix και τον διάσημο El Profesor για μια συλλογή γυαλιών ηλίου ειδικής έκδοσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα αντίγραφο του μοντέλου PO3235S ή “El Profesor Sergio” που φορούσε ο καθηγητής. Κάθε ζευγάρι συνοδεύεται από μια θήκη που θυμίζει πλάκα χρυσού, ενώ στο εσωτερικό της έχει σχεδιασμένη την κάτοψη της τράπεζας της Ισπανίας.


Διαβάστε επίσης: Σου δίνουμε 10 “λόγους” να αγοράσεις ένα ζευγάρι γυαλιά ηλιου Wayfarer

Share.

Comments are closed.