Η Louis Vuitton έχει ένα ‘Michael Jackson’ πρόβλημα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά το ντοκιμαντέρ του HBO Leaving Neverland, στο οποίο δύο άνδρες περιγράφουν την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίηση τους από τον Michael Jackson κατα την διάρκεια τεσσάρων τρομακτικών ωρών, πολλοί αναρωτήθηκαν τι να κάνουν με τη μουσική του αποθανόντος pop star. Τι μπορεί να κάνει η αποκαλούμενη ακύρωση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός ατόμου, του οποίου η μουσική είναι τόσο δημοφιλής και έχει βαθιές ρίζες στην κουλτούρα μας;

Ένα στοιχείο λοιπόν της πανταχού παρουσίας του Jackson, ήταν το show του Virgil Abloh για την συλλογή Fall / Winter 2019 του οίκου Louis Vuitton, που παρουσιάστηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο και ήταν γεμάτη με κομμάτια συνώνυμα με τον Jackson και το moonwalk. Η συλλογή υπονοούσε ότι, ακόμη και το 2019, ο Jackson δεν υπερείχε μόνο της μουσικής – ο Abloh τον χαρακτήρισε «το σημαντικότερο πρόσωπο στην καινοτομία των ανδρικών ενδυμάτων».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε ένα παρόμοιο συναίσθημα στο New Yorker, λέγοντας στο περιοδικό ότι δεν είχε δει το Leaving Neverland και ότι η συλλογή προορίζεται μόνο για να δώσει φώς “στον Michael που σκεφτόμουν ότι ήταν παγκοσμίως αποδεκτός, στην καλή του πλευρά, τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του.” Αλλά σήμερα, μετά από την οργή γύρω από τον Michael Jackson και όσους συνδέονται μαζί του, οι εκπρόσωποι της Louis Vuitton είπαν στην WWD ότι δεν θα παράγουν κανένα από τα κομμάτια που αναφέρονται απευθείας στον Michael Jackson.

“Γνωρίζω ότι υπό το φως αυτού του ντοκιμαντέρ, το show προκάλεσε συναισθηματικές αντιδράσεις”, δήλωσε ο Abloh στην WWD για την πιο πρόσφατη συλλογή του. “Καταδικάζω αυστηρά κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών, βίας ή παραβίασης οποιονδήποτε ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” Ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton Michael Burke πρόσθεσε: “Η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών είναι ύψιστης σημασίας για τον οίκο Louis Vuitton. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην υπεράσπιση αυτού του σκοπού.”

Η Louis Vuitton λέει ότι τα αντικείμενα που αποσύρονται από τα καταστήματα είναι αυτά που “χαρακτηρίζουν άμεσα στοιχεία του Michael Jackson”. Ωστόσο η ανάλυση ποιά είναι τα κομμάτια αυτά, είναι πιο δύσκολη από ό, τι ακούγεται. Υπάρχουν τα προφανή αντικείμενα, όπως το T-shirt με μια εικόνα από ένα ζευγάρι παπούτσια που με στρας τα οποία είναι στραμμένα προς το έδαφος και αντικατοπτρίζουν μια από τις διάσημες χορευτικές κινήσεις του Jackson. Αλλά οι αποχρώσεις του Jackson είναι εμφανείς σε ολόκληρη τη συλλογή: τα φανταχτερά μπουφάν ακόμη και το κόκκινο jacket δεν είναι τόσο μακριά από αυτό που απεικονίζεται στο θρυλικό βίντεο “Thriller”. Επίσης πολλά απο τα κομμάτια που εμφανίστηκαν στο show έχουν αναφορές απο την καθημερινή ενδυμασία του pop star.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Jackson, υπήρξε ένα τεράστιο είδωλο που οι περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να χορεύουν, και να τραγουδούν σαν αυτόν, έτσι ο Abloh και η Louis Vuitton έδειξαν πως να ντύνεσαι σαν αυτόν. Αλλά μετά την κυκλοφορία του Leaving Neverland, οι άνθρωποι, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι εταιρείες έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης του Jackson. Οι σταθμοί παίζουν λιγότερο τη μουσική του, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αφαίρεση του καλλιτέχνη από τον άνθρωπο. Η Louis Vuitton, όπως και κάθε εταιρεία με δεσμούς με τον Jackson, έχει να αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα: είναι αδύνατο να φιλοδοξούμε να είμαστε ένα μέρος του Jackson χωρίς να αναδεικνύουμε την υπόλοιπη κληρονομιά του.

Share.

Comments are closed.