Η εισβολή της Κίνας στα bespoke κοστούμια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι οίκοι υψηλής ραπτικής στην Κίνα καινοτομούν και καθιερώνουν νέες τάσεις σε όλη τη χώρα και διεθνώς εξάγοντας ποιοτικά είδη ένδυσης σε πολλά κέντρα μόδας παγκοσμίως.

Πηγή έμπνευσης στην ασιατική αυτή χώρα είναι η Savile Row στο Λονδίνο, η Μέκκα του κατά παραγγελία ανδρικού ντυσίματος, όπου οι καλύτεροι bespoke ράφτες παγκοσμίως εργάζονται επιμελώς για να περιποιούνται την εικόνα των gentleman της Δύσης, όπως το περίοπτο κατάστημα Η. Huntsman & Sons and Henry Poole & Co., απ’ όπου πολλοί κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας ξεκίνησαν την καριέρα τους, ανάμεσά τους ο αείμνηστος Alexander McQueen

“Η ραφή ρούχων κατά παραγγελία είναι περισσότερο μια μορφή τέχνης πάρα μια υπηρεσία που προσφέρεται διαδικαστικά για τη δημιουργία εξαιρετικών κουστουμιών ραμμένων στο χέρι για κάθε πελάτη χωριστά”, δηλώνει η Σέλι Λίου, ιδρύτρια, συνεταίρος και επικεφαλής σχεδιάστρια της MAKAIF Bespoke, μιας εταιρίας που ίδρυσε στην Τσενγκντού, πόλη που εξελίσσεται σε κέντρο μόδας στη νοτιοδυτική Κίνα.

“Επιδιώκοντας την τελειότητα στη δουλειά τους και έχοντας ένα πνεύμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα ανθεί στην Κίνα. Είτε είναι μεγάλες επιχειρήσεις είτε μικρά ατελιέ, ο κλάδος παράγει κοστούμια, υπόδηση και διάφορα αξεσουάρ βάσει των αυστηρών προδιαγραφών της υψηλής ραπτικής.”

“Ο στόχος δεν είναι μόνο να προσφέρουμε ένα ρούχο αλλά ένα νέο στιλ στους gentleman της Κίνας”, δηλώνει ο Κορεάτης Μαρκ Λι, καλλιτεχνικός διευθυντής της MAKAIF Bespoke. “Πολλές κινεζικές πόλεις, ειδικά αυτές που βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής έχουν αναπτύξει υψηλό επίπεδο παγκοσμιοποίησης. Η ζήτηση για ποιότητα και κομψή εμφάνιση και στη δουλειά είναι μεγάλη”.

Ένα από τα “10 κορυφαία ραφεία στον κόσμο”, σύμφωνα με το Forbes, το Dave’s Custom Tailoring στη Σανγκάη, είναι σημαντική κληρονομιά στην παράδοση που έχει η Κίνα στην κατά παραγγελία ραφή κοστουμιών από τον 19ο αιώνα, όταν άνοιξε το λιμάνι της Σανγκάης. Ο βετεράνος Ντέιβ Κ.Σ. Σιούνγκ γεννήθηκε το 1949 και άρχισε να εκπαιδεύεται στη ραφή κοστουμιών από την ηλικία των 14 ετών. Επί δεκαετίες τελειοποιεί την τέχνη του στο tailoring και σήμερα εκπαιδεύει με τη σειρά του τη νέα γενιά σχεδιαστών και ραφτών της bespoke fashion.

Share.

Comments are closed.