Δείτε τι συμβολίζει το δαχτυλίδι ανάλογα με το δάχτυλο στο οποίο το φοράς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το δαχτυλίδι είναι φορτωμένο με διάφορους συμβολισμούς και αφηγείται την ιστορία και τις δοξασίες των πολιτισμών.

Ο τρόπος που φοριόντουσαν τα δαχτυλίδια ποικίλλουν: οι Έλληνες τα φορούσαν στον παράμεσο του αριστερού χεριού, οι Γάλατες στον μέσο και οι Εβραίοι το δεξί. Οι Ρωμαίοι κάποια στιγμή φοράγανε ένα σε κάθε δάχτυλο, ακόμα κι ένα σε κάθε φάλαγγα.

Σήμερα, όλα αυτά δεν έχουν σημασία, καθώς ο καθένας μας μπορεί να φοράει τα δαχτυλίδια του όπου γουστάρει, ανάλογα με την αισθητική και την προσωπικότητά του. Εξάλλου είναι το δαχτυλίδι σου, το χέρι σου, η επιλογή σου.

Μπορείς να φοράς δαχτυλίδι σε όποιο δάχτυλο επιθυμείς. Δεν υπάρχει κάποιος ‘απαράβατος’ στυλιστικός κανόνας που να απαγορεύει κάτι σε αυτή την περίπτωση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες παραδόσεις και τάσεις που αξίζει να αναφερθούν. Κάποιες τάσεις έχουν περάσει από γενιά σε γενιά έως τις μέρες μας, ενώ άλλες έχουν χαθεί στα βάθη των αιώνων.

Μικρός

Ιστορικά, οι ευγενείς, οι βασιλείς, οι πλούσιοι, και γενικά οι σημαντικές προσωπικότητες, συνήθιζαν να φορούν ένα signet δαχτυλίδι είτε στον δείκτη ή στο μικρό δάχτυλο. Το signet δαχτυλίδι (γνωστό και ως δαχτυλίδι σφραγίδα) χρησιμοποιούνταν ως επίσημη σφραγίδα, απόδειξη τίτλου ευγενίας, οικόσημο, και αποδεικτικό ότι ένα γράμμα/επιστολή έφτανε στον παραλήπτη χωρίς να έχει ανοιχθεί (σε αυτή την περίπτωση έριχναν λιωμένο κερί στο άνοιγμα της διπλωμένης επιστολής και πίεζαν με το signet δαχτυλίδι το λιωμένο κέρι. Έτσι, ο παραλήπτης γνώριζε από ποιον ήταν το γράμμα και για το εάν είχε ανοιχθεί ή όχι από κάποιον αδιάκριτο). Επίσης, το signet δαχτυλίδι χρησιμοποιούνταν για την επικυροποίηση διαταγμάτων.

Εδώ και ένα  περίπου αιώνα τα signet δαχτυλίδια φοριούνται στο μικρό δάχτυλο, συνήθως ως κολλεγιακά και club δαχτυλίδια, για στυλιστικούς και επικοινωνιακά συμβολικούς λόγους.

Παράμεσος

Ο παράμεσος στα Αγγλικά ονομάζεται και “ring finger”, καθώς είναι το δάχτυλο στο οποίο φοριέται η βέρα, συγκεκριμένα στο δεξί αν είσαι ανατολικοευρωπαίος ή χριστιανός ορθόδοξος, ή στο αριστερό εάν είσαι ρομαντική ψυχή και πιστεύεις την μυθολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την περίφημη “vena amoris”, την φλέβα της καρδιάς.

Μεσαίος

Το μεσαίο δάχτυλο δεν ‘κουβαλάει’ κάποια ιδιαίτερη ιστορική κληρονομιά, οπότε μπορείς να φορέσεις άφοβα ένα δαχτυλίδι στο μεσαίο δάχτυλο χωρίς να κινδυνεύεις να θεωρηθείς αναχρονιστής. Πρακτικά, μπορείς να φορέσεις οποιοδήποτε δαχτυλίδι επιθυμείς, αρκεί να μην είναι πολύ ογκώδες για πρακτικούς λόγους. Ένα ογκώδες δαχτυλίδι στο μεσαίο δάχτυλο θα εμποδίζει τις κινήσεις του δείκτη και του παράμεσου.

Δείκτης

Ο δείκτης είναι ένα πολύ σημαντικό δάχτυλο στην επικοινωνία των ανθρώπων, καθώς καταδεικνύει. Στα παλιά χρόνια, οι ευγενείς συνήθιζαν να φορούν στον δείκτη signet δαχτυλίδια με το οικόσημο τους. Στις μέρες μας, συνηθίζεται το signet δαχτυλίδι να φοριέται στο μικρό δαχτυλάκι. Παρόλα αυτά, αν θες να κάνεις την στυλιστική διαφορά και μάλιστα να υποστηρίξεις την επιλογή σου με ιστορικά γεγονότα, συνιστούμε να φοράς signet δαχτυλίδι στον δείκτη!

Μεγάλος

Τα δαχτυλίδια αντίχειρα είναι ακόμα σχετικά άγνωστα για τους περισσότερους, αν και τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία τους συνεχώς μεγαλώνει. Εάν ήδη έχεις τη τάση να φοράς δύο δαχτυλίδια σε ένα χέρι και επιθυμείς να προσθέσεις ακόμα ένα, τότε σίγουρα ο αντίχειρας αποτελεί την καλύτερη επιλογή.


Διαβάστε επίσης: Έξι βασικά αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε άντρας

Share.

Comments are closed.