5 συμβουλές από έμπειρους συλλέκτες ρολογιών που θα έπρεπε να λάβετε υπόψη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η συλλογή ρολογιών είναι ​​εθιστικό χόμπι, και, σύμφωνα με πέντε έμπειρους connoisseurs, ενέχει τους δικούς της κινδύνους.

Οποιοσδήποτε μακροχρόνιος συλλέκτης ρολογιών εκεί έξω θα σας πει ότι έχει κάνει ένα ή δύο λάθη κατά στην δημιουργία του πολύτιμου θησαυρού του,  δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά κρύβει ορισμένους κινδύνους.

Πέντε από αυτούς αποφάσισαν να διηγηθούν τα μαθήματα που πήραν,  με σκοπό να μας αποτρέψουν να πέσουμε σε κάποια παγίδα την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να αγοράσουμε/πουλήσουμε κάποιο ρολόι.

William Massena, Ιδρυτής του Massena Lab

“Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήμουν στη Γερμανία για ένα επαγγελματικό ταξίδι και πήγα σε ένα κατάστημα και αγόρασα ένα πολύ σπάνιο καταδυτικό ρολόι Blancpain που ανήκε σε κάποιον διάσημο Γερμανό εξερευνητή. Ο πωλητής μου είπε μια υπέροχη ιστορία για το πώς απέκτησε το ρολόι, επισημαίνοντας παράλληλα όλες τις γοητευτικές λεπτομέρειες. Το αγόρασα επί τόπου. Περιττό να πω ότι ήταν όλα παραμύθια και οι λεπτομέρειες απλώς επινοήθηκαν για να με πείσουν για την αυθεντικότητά τους. Αυτό έγινε πριν μπει το Google στην ζωή μας. Ευγενική υπενθύμιση: πρέπει κάνετε έρευνα για το ρολόι, αλλά και τον πωλητή, πριν προχωρήσετε σε κάποια επένδυση.”

Roni Madhvani, Επιχειρηματίας

“Πριν από μερικά χρόνια αγόρασα μερικά πολύ σπάνια vintage Cartier από έναν έμπορο, συμπεριλαμβανομένου ενός πλατινένιου Maxi Oval με μαύρο καντράν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα δημοσίευσα στο Instagram και αμέσως μετά έλαβα κάποιες απειλητικές νομικές επιστολές από έναν Ελβετό δικηγόρο που ισχυριζόταν ότι τα ρολόγια είχαν κλαπεί από έναν πελάτη του λίγα χρόνια πριν. Εφόσον αγόρασα τα ρολόγια και ακολούθησα το νόμο, ζήτησα να μου επιστραφούν τα χρήματα αφού είχε αποδειχθεί ότι τα ρολόγια ήταν πράγματι κλεμμένα. Ωστόσο, αντί να μου μιλήσει απευθείας ο ιδιοκτήτης, όπως είχα ζητήσει, συνέχισα να λαμβάνω απειλητικές νομικές επιστολές. Αποφάσισα να προσλάβω τον καλύτερο δικηγόρο στον τομέα και μια εβδομάδα αργότερα, οι δικηγόροι [του πωλητή] συμφώνησαν να μου επιστρέψουν πλήρως τα χρήματα και έτσι επέστρεψα τα ρολόγια στον αρχικό ιδιοκτήτη.”

Michael Hickcox, Technology Executive

“Μετανιώνω περισσότερο για τα που έχω πουλήσει και τώρα δεν θέλω να πληρώσω περισσότερα για να τα ξαναγοράσω. Για παράδειγμα, ένα Lange 1 από ανοξείδωτο ατσάλι με μαύρο καντράν – που φημολογείται ότι είναι ένα από τα τρία που κατασκευάστηκαν – και ένα F. P. Journe Chronomètre Souverain με μαύρο καντράν, αξίζουν τώρα τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από την τιμή που ήμουν αρκετά ανόητος για να τα πουλήσω. Είμαι ενθουσιασμένος με τη συλλογή μου και τα έχω πάει πολύ καλά. Ωστόσο, αυτό το χόμπι είναι ένα συνεπές ταξίδι και πρέπει εμπιστευτείς το ένστικτό σου ώστε να αγοράσεις και να διατηρήσεις αυτό που αγαπάς.”

David Chang, Οικονομικό Στέλεχος

“Ένα τηλεφώνημα 30 δευτερολέπτων ή ακόμα και ένα μήνυμα θα μπορούσε να μου είχε εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και πολύ πόνο. Πριν από ένα χρόνο αγόρασα ένα F. P. Journe από έναν τοπικό αντιπρόσωπο, τον οποίο μου σύστησε ένας φίλος. Έτυχε να του έχω υπερβολική εμπιστοσύνη. Το ρολόι είχε κλαπεί περίπου 10 χρόνια πριν, και πουλήθηκε σε αυτόν τον έμπορο, ο οποίος το έβαλε σε ένα χρηματοκιβώτιο. Αφού αγόρασα το ρολόι, χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες για να το μάθει ο αρχικός ιδιοκτήτης και να το διεκδικήσει. Τώρα είναι πίσω μαζί του, ενώ εγώ προσπαθώ να ανακτήσω ό,τι μπορώ. Με μια απλή κλήση στην μπουτίκ της Journe -θα είχε αναγνωρίσει το ρολόι ως κλεμμένο- θα μπορούσα να αποφύγω αυτή την απογοητευτική εμπειρία.”

Greg Selch, Συνιδρυτής της Selch & Co. Furniture Company

“Μου γνώρισαν έναν έμπορο πριν από χρόνια που ήθελε να αγοράσει ρολόγια από εμένα. Ήθελε να πληρώσει υψηλά ποσά για τα καλύτερα ρολόγια μου. Επειδή δεν τον γνώριζα προσωπικά, του είπα ότι δεν ήμουν έτοιμος να του πουλήσω ακόμα τα καλύτερά μου κομμάτια. Είχα μερικά ρολόγια πολύ καλής κατάστασης από γνωστές μάρκες και του τα πρόσφερα σε λογικές τιμές —διπλάσιες από αυτές που τα αγόρασα, αλλά πιθανώς στο μισό της υψηλότερης τιμής τους στην αγορά. Αγόρασε ένα και έφυγε χαρούμενος. Την επόμενη φορά που μίλησα μαζί του, παραπονέθηκε ότι με είχε πληρώσει πάρα πολλά και ότι δεν θα έβγαζε κέρδος από το ρολόι. Είπε επίσης ότι έπρεπε να πληρώσει για μια υπηρεσία και αυτό είχε αφαιρέσει από το κέρδος του. Μπορώ μόνο να φανταστώ τι εφιάλτης θα ήταν αν τον άφηνα να αγοράσει ένα από τα καλύτερα ρολόγια μου για πολλά χρήματα – μπορεί να ζητούσε τα χρήματά του πίσω! Ποτέ δεν κάναμε άλλη συμφωνία και πήρα ένα σχετικά φθηνό μάθημα: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιον έχετε να κάνετε!”


Διαβάστε επίσης: Δείτε γιατί όλοι οι συλλέκτες ρολογιών λατρεύουν τα Patek Philippe

Share.

Comments are closed.