Η ακμή στην πλάτη δεν είναι ανίκητη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ακμή στους ενήλικες άνδρες παρουσιάζει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις γυναίκες. Ειδικότερα, οι άνδρες που εμφανίζουν ακμή στην ενήλικη ζωή τους είναι πιθανότερο να είχαν ακμή κατά την εφηβεία, κάτι που δεν ισχύει για τις γυναίκες στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση από ορμονικούς παράγοντες.

Για να μπορέσεις να την καταπολεμήσεις ή έστω να την περιορίσεις, πρέπει να διαβάσεις με προσοχή τα παρακατω:

Γενετική

Η ακμή – κάθε είδους – είναι συχνά θέμα γενετικής. Αν το πρόσωπό σου είναι λιπαρό κι επιρρεπές στην ακμή, είναι πιθανό να έχεις τον ίδιο τύπο δέρματος και στην πλάτη και τους ώμους. Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικούς, άρα οι αιτίες ποικίλουν. Για παράδειγμα, ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε συγκεκριμένες τροφές. Άλλοι τρώνε τρία κομμάτια τυρί χωρίς να υπάρξει καμία επίδραση στην επιδερμίδα τους, άλλοι το μετανιώνουν οικτρά όποτε κοιτάζουν τον καθρέφτη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Πώς να ελαχιστοποιήσεις τις εξάρσεις

Αν είσαι γενικώς επιρρεπής στην ακμή, πρέπει να παίρνεις τα μέτρα σου περισσότερο απ’ ότι οι άλλοι. Προσπάθησε να κάνεις ντουζ δύο φορές την ημέρα με χλιαρό, και όχι πολύ ζεστό νερό, χρησιμοποίησε μη φαγεσωρογόνο (non-comedogenic) σαπούνι και αφρόλουτρο, προϊόντα δηλαδή που είναι ενάντια στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων. Επίσης, η συζήτηση με έναν δερματολόγο ή διαιτολόγο θα σε βοηθήσει να βρεις ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφύγεις.

Κακή υγιεινή και διατροφή

Σε αντίθεση με τη γενετική, αυτό είναι αποκλειστικά στο χέρι σου. Το να διατηρείς την πλάτη σου καθαρή είναι στον απόλυτο έλεγχο σου.

Πώς να ελαχιστοποιήσεις τις εξάρσεις

Όσον αφορά τη διατροφή σου: Μείωσε αρκετά τη ζάχαρη και πίνε πολύ νερό. Όπως ήδη αναφέραμε, οι συνέπειες της κατανάλωσης των περισσότερων τροφών είναι θέμα γενετικής, όμως η κατανάλωση ζάχαρης, όπως και η έλλειψη νερού, σχεδόν πάντα οδηγούν σε έξαρση της ακμής, ανεξαρτήτως γονιδίων. Ως προς την υγιεινή, να φοράς συνεχώς καθαρά μπλουζάκια και πουκάμισα και να αλλάζεις σεντόνια μια φορά την εβδομάδα. Είναι αναγκαίο να κάνεις ντουζ κάθε μέρα – και αν γυμνάζεσαι, να γίνεται αμέσως μετά το γυμναστήριο – ώστε να μένουν οι πόροι του δέρματος ανοιχτοί. Αν ξυρίζεις ή αποτριχώνεις την πλάτη σου, να χρησιμοποιείς after shave αμαμελίδας (witch-hazel) που βοηθάει στον σωστό καθαρισμό των πόρων. Μετά, άσε την πλάτη σου να αναπνεύσει. Για όση περισσότερη ώρα μπορείς, μείνε χωρίς να φοράς τίποτα από πάνω. Προσπάθησε να εμποδίσεις τον ιδρώτα να μπει στους πόρους σου. Καθώς αυτοί κλείνουν, έχεις πολλές πιθανότητες να παραμείνει η πλάτη σου υγιής και καθαρή.

Ορμόνες

Υπάρχει λόγος που πολλοί bodybuilders αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ακμής της πλάτης: τα στεροειδή και τα λοιπά ορμονικά συμπληρώματα που παίρνουν, στοκάρουν τεστοστερόνη στον οργανισμό τους, την οποία το σώμα τους προσπαθεί να ξεφορτωθεί μέσα από το δέρμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν και περισσότερες πιθανότητες για ακμή στην πλάτη. Απλώς, σε περιόδους τεστοστερονικών εκρήξεων (όλοι τις παθαίνουμε), είναι πιθανό να σημειωθεί και έξαρση ακμής.

Πώς να ελαχιστοποιήσεις τις εξάρσεις

Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις μια τέτοια παροδική έξαρση, είναι να αλλάξεις τις συνήθειές σου με βάση τα όσα έχουμε ήδη αναφέρει. Όσο κι αν σου αρέσουν τα καυτά ντουζ, μείωσε τη θερμοκρασία του νερού, και εννοείται, μην παίρνεις ορμονικά συμπληρώματα αν μπορείς να τα αποφύγεις. Σε κάθε περίπτωση, αν οι εξάρσεις ακμής λόγω ορμονών διαδέχονται η μία την άλλη, ο δερματολόγος σου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να σου προτείνει πιο εντατικές τοπικές θεραπείες.

Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτές, θα διαπιστώσεις ότι η ακμή στην πλάτη δεν είναι ανίκητη.

1. Κρέμα που ρυθμίζει το υπερβολικό σμήγμα και καλύπτει άμεσα τα σημάδια ακμής Sébium Global Cover, Bioderma, στα φαρμακεία

 

2. Ενεργός αφρός καθαρισμού και περιποίησης για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής AC – NORM ACTIVE FOAM PLUS, Frezyderm, στα φαρμακεία

 

3. Αφρώδες τζελ καθαρισμού για τη λιπαρή και ευαίσθητη επιδερμίδα Effaclar Gel, La Roche Posay, στα φαρμακεία

Share.

Comments are closed.