Το σπίτι του Will και της Jada Pinkett Smith στο Malibu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για το προσωπικό τους καταφυγιο στην Καλιφόρνια, κάλεσαν τον Stephen Samuelson να σχεδιάσει μια πετρόχτιστου τύπου κατοικία γεμάτη από οικείους χώρους, οργανικές μορφές και χειροποίητες λεπτομέρειες.

Πολλά χέρια έχουν αφήσει το σημάδι τους στο σπίτι των Will και Jada Pinkett Smith. Εκατοντάδες εξειδικευμένοι ξυλουργοί, μεταλλοτεχνίτες, λιθοτεχνίτες και ταπετσέρηδες πρόσφεραν την εμπειρία τους σε αυτό το βαθύ προσωπικό έργο. “Όλα έπρεπε να γίνουν στο χέρι”, λέει ο Will. «Θέλαμε να νιώσουμε την αγάπη και την εργασία που δόθηκαν σε κάθε κομμάτι αυτού του σπιτιού».

Το σπίτι των 25.000 τετραγωνικών ποδιών έχει μια εκπληκτική οικειότητα – μια ψυχή κινούμενη από τη χειροτεχνία και την αύρα του διάσημου ζευγαριού που ζεί εδώ με τα παιδιά τους Willow, Jaden και Trey, ο γιος του Will από τον πρώτο του γάμο. “Για τον Will και εμένα αυτό το σπίτι ήταν πάντα μια πνευματική προσπάθεια” λέει η Jada. “Είμαστε πολύ γήινοι, οργανικοί άνθρωποι. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια οικογενειακή εστία, κάτι που να γίνεται με το χέρι και όσο το δυνατόν πιο φυσικό, κάτι που συνδέεται με τη γη ».

Η εσωτερική αναζήτηση των Smiths ξεκίνησε όταν ο Will εργάστηκε με συμπρωταγωνιστή τον Gene Hackman γυρίζοντας το θρίλερ του 1998 «Enemy of the State». “Ο Gene αγαπά τη Santa Fe” , λέει ο Will. “Έχει ένα σπίτι εκεί, και πάντα μιλούσε γι ‘αυτό. Και στη συνέχεια ήρθε το «Wild Wild West», και είχαμε γυρίσματα έξω από τη Santa Fe. Έτσι, σκέφτηκα, να πάω να δω το σπίτι του Gene”. Θαύμασε αυτό που είδε. “Μου άρεσε πολύ το πετρόχτιστο στυλ και η αίσθηση του.”

Όπως και το σπίτι του Hackman, που σχεδιάστηκε από τον τοπικό αρχιτέκτονα Stephen Samuelson, και άλλη μια κατοικία είχε σχεδιαστεί απο τον ίδιο αρχιτέκτονα στην Santa Fe, το εξίσου πετρόχτιστο σπίτι της Carol Burnett. Οι φωτογραφίες έπεισαν τους Smiths να έρθουν σε επαφή με τον αρχιτέκτονα και η συνεργασία τους ξεκίνησε σοβαρά το επόμενο έτος, όταν το ζευγάρι αγόρασε ένα ράντσο που βρίσκεται στα βουνά της Σάντα Μόνικα κοντά στο Calabasas της Καλιφόρνια. Ένα από τα βασικά σχέδια της ιδιοκτησίας ήταν μια γραφική τεχνιτή λίμνη με θέα στα μαγευτικά Saddle Peak. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Will και η Jada αγόρασαν μια σειρά παρακείμενων οικόπεδων για να τα ενώσουν με το παλιό αγροτεμάχιο των 150 στρεμμάτων: το sylvan Shangri-la.

Ο αρχιτέκτονας είχε μια ομάδα εργαζομένων για να εφαρμόσει με το χέρι τον γύψο που καθορίζει το χαρακτήρα του διώροφου σπιτιού, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. “Η αισθητική είναι αγκυροβολημένη στην ιστορία και οι διάφορες ερμηνείες της πέτρας στην κουλτούρα του περσικού, του μαροκινού, του ισπανικού, καθώς και του νοτιοδυτικού αμερικάνικου πολιτισμού” εξηγεί ο Samuelson.

Η ποιότητα της παραδοσιακής υφής των τριών στρώσεων στόκου, με όλες τις ατέλειές του, αντανακλάται στα εκτεθειμένα ξύλα οροφής που συλλέγονται από παλιά αγροκτήματα και αχυρώνες. Τα κάγκελα από κατεργασμένο σφυρήλατο σίδερο και τα δάπεδα που είναι διακοσμημένα με πέτρες απο το ποτάμι σε σπιράλ σχεδιασμό ενισχύουν τις πνευματικές φιλοδοξίες.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί αναφέρονται σε ολους τους χώρους χάρη στη συλλογή των Smiths απο παλιά λαξευμένα πάνελ, πόρτες και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Νοτιοδυτική Αμερική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της μνημειακής μπροστινής πόρτας του σπιτιού, απο την βόρεια Ινδία. «Έχω κάτι με τις πόρτες», ομολογεί η Jada. “Πάντα τις σκέφτομαι ως ένα κατώφλι σε κάτι νέο.”

Οι Smiths συζήτησαν με τον σχεδιαστή Waldo Fernandez για να διακοσμήσει το εσωτερικό, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια τα δωμάτια έχουν τελειοποιηθεί από την διακοσμητρια του Λος Άντζελες, Judith Lance. “Όταν ξεκίνησα, τα φινιρίσματα, η πέτρα και το χρώμα ήταν ήδη στη θέση τους”, λέει η Lance. “Το αισθητικό κομμάτι είχε δοθεί. Ό,τι πρόσθεσα έπρεπε να φαίνεται χειροποίητο αλλά ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο και εξελιγμένο. ”

Χρησιμοποιώντας βιβλία σχετικά με τα tribal κοσμήματα ως σημεία αναφοράς, η Lance διακόσμησε συγκεκριμένα δωμάτια με εξαίσια ειδικής παραγγελίας κομμάτια.

Εννοείται ότι αυτό το οργανικό σπίτι θα συνεχίσει να εξελίσσεται. “Είναι σίγουρα ένα έργο σε εξέλιξη”, λέει η Jada. “Ο Will και εγώ ήμασταν πολύ νέοι όταν ξεκινήσαμε το σπίτι, έτσι συνεχίζει να αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και καταλαβαίνουμε πώς πραγματικά πρέπει να ζούμε σε αυτό. Αλλά ό,τι αλλαγή και αν γίνεται, η τεχνική θα αντιπροσωπεύει πάντα την ένωση και την αγάπη της οικογένειάς μας.”

Η ιστορία δημοσιεύτηκε στο Architectural Digest.

Share.

Comments are closed.