Το “Oppenheimer” απέτυχε στο τεστ Μπέκντελ – Τι είναι και τι σημασία έχει;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τις ταινίες “Barbie” και “Oppenheimer”. Πριν από την κυκλοφορία τους, μεγάλο μέρος της συζήτησης στρεφόταν προς τις δυνατότητες της αφήγησης τους και ποια ταινία θα ήταν πιο δημοφιλής, ωστόσο,  η συζήτηση τώρα έχει αλλάξει και αφορά άλλες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά το “Oppenheimer”, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητούν τις τελευταίες ημέρες το τεστ Μπέκντελ (Bechdel test). Τι είναι όμως το τεστ Μπέκντελ και γιατί πρέπει να μας νοιάζει;

Το τεστ Μπέκντελ μετρά την αντιπροσώπευση των γυναικών στη μυθοπλασία. Εξετάζει κατά πόσο ένα έργο μυθοπλασίας περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο γυναίκες που μιλούν μεταξύ τους για κάτι άλλο πέρα από έναν άντρα. Μερικές φορές προστίθεται το κριτήριο οι δύο γυναίκες να έχουν όνομα.

Το τεστ Μπέκντελ δεν δείχνει απαραίτητα πόσο καλά αντιπροσωπεύονται οι γυναίκες στη μυθοπλασία αλλά είναι δείκτης της ενεργού παρουσίας των γυναικών στη μυθοπλασία και φέρνει στην επιφάνεια τυχόν ανισότητες φύλου. Έρευνες έχουν δείξει πως οι ταινίες που επιτυγχάνουν στο τεστ έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία από εκείνες που δεν το ικανοποιούν.

Τα κριτήρια του τεστ Μπέκντελ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο τεστ στο κόμικ της Άλισον Μπέκντελ, Dykes to Watch Out For το 1985, όπου δύο γυναίκες συζητούν για το ποια ταινία να παρακολουθήσουν και η μία εξηγεί πως βλέπει μόνο ταινίες που τηρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Η ταινία πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο γυναίκες
  • που μιλούν μεταξύ τους
  • για κάτι άλλο πέρα από κάποιον άντρα.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το “Oppenheimer” του Κρίστοφερ δεν περνά το τεστ Μπέκντελ. Ως εκ τούτου, η ταινία που αφηγείται τη ζωή του “πατέρα της ατομικής βόμβας”, δέχεται κριτική από ορισμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί ο Oppenheimer αποτυγχάνει στο τεστ Μπέκντελ;

Ο Oppenheimer αποτυγχάνει στο τεστ Μπέκντελ καθώς δεν ικανοποιεί τους τρεις κανόνες του.

Υπάρχουν μόνο δύο εξέχοντες γυναικείοι χαρακτήρες – η Κάθριν “Κίτι” Οπενχάιμερ (Έμιλι Μπλαντ) και η Τζιν Τάτλοκ (Φλόρενς Πιου).

Και οι δύο λειτουργούν ως σημαντικά πρόσωπα στην ιστορία του Όπενχάιμερ. Μεγάλο μέρος του διαλόγου και της ανάπτυξης του χαρακτήρα τους επικεντρώνεται κυρίως σε αυτόν. Επιπλέον, η Πιου εμφανίζεται σε σκηνές σεξ με τον Μέρφι αμέσως μετά την πρώτη της εμφάνιση στο Oppenheimer. Αυτό έχει προκαλέσει περαιτέρω κριτική για τον ρόλο των γυναικών στην ταινία.

Ενώ η χρήση του τεστ για την αξιολόγηση της συνολικής επιτυχίας του “Oppenheimer” μπορεί να φαίνεται περιττή, μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν χρήσιμο για να λάβουν απλές ενδείξεις για το πώς αντιπροσωπεύονται οι γυναίκες στις ταινίες γενικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη – κυρίως το ευρύτερο πλαίσιο μιας ταινίας και η αφήγησή της. Με αυτά τα λόγια, το “Oppenheimer” παραμένει ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό επίτευγμα παρόλο που απέτυχε στο τεστ Μπέκντελ.


Διαβάστε επίσης: Το “Oppenheimer” έγινε η 5η μεγαλύτερη R-Rated ταινία στην ιστορία του Box Office

Share.

Comments are closed.