Το Number 16 του Jackson Pollock σε δημοπρασία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Jackson Pollock ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.

Οι πρώτοι πίνακες που ακολουθούν την τεχνική του dripping εκτίθενται για πρώτη φορά το 1948, στην Betty Friedman Gallery και τυγχάνουν καθολικής καλλιτεχνικής αναγνώρισης, αλλά και μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Το περιοδικό Time φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον Pollock το 1951, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον “μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη”. Οι πίνακες του Pollock μετά το 1951 διαφοροποιούνται και χαρακτηρίζονται από περισσότερο σκοτεινά χρώματα.

Το Number 16 του Jackson Pollock, δημιουργήθηκε το 1950 στο στούντιο του αχυρώνα του και είναι ένα εξαιρετικό έργο του στιλ υπογραφής του καλλιτέχνη. Το έργο αρχικά παρουσιάστηκε στην Betty Parsons Gallery παράλληλα με το Autumn Rhythm (Number 30), ένα διάσημο έργο που σήμερα διαμένει στο μητροπολιτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης της Νέας Υόρκης. Αγοράστηκε από τη γκαλερί από τον Nelson Rockefeller, ο οποίος το δώρισε στο Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro της Βραζιλίας το 1952.

Ενσωματώνοντας το ζενίθ της θρυλικής “drip period” του Pollock που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, το Number 16 τραβάει τον θεατή σε έναν φαινομενικά χωρίς βαρύτητα γαλαξία από σταγόνες, πιτσιλιέςς και ψέκασμα χρώματος.

Ο πίνακας έχει διαστάσεις 56.5 x 56.5 cm και θα δημοπρατηθεί στο Phillips ‘November Evening Sale στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης τα 18 εκατ. δολάρια.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Share.

Comments are closed.