Το ντοκιμαντέρ που μας μύησε στην σχέση εξάρτησης των Αμερικανών με την οπλοφορία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα χθεσινά γεγονότα σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε του Τέξας των ΗΠΑ έρχονται με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ “Ακήρυχτος Πόλεμος” (Bowling for Columbine) του Μάικλ Μουρ, που εξετάζει το θέμα της οπλοχρησίας – οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, και κατακρίνει τους νόμους που αφήνουν τα όπλα ανεξέλεγκτα. Γυρισμένο το 2002 και με βασικό θέμα τη σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν Τζέφερσον (20 Απριλίου 1999), παραμένει τραγικά επίκαιρο και διαχρονικό.

Στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ, ο Μουρ, πέρα από το να αναδείξει ένα από τα σοβαρότερα κρούσματα βίας σε σχολείο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δύο μαθητές έφηβοι μαθητές εισέβαλαν στο σχολείο τους πυροβολώντας και σκοτώνοντας δώδεκα συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, πριν αυτοκτονήσουν, εξετάζει επίσης τη φύση της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εστιάζει στο υπόβαθρο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο έγινε η σφαγή, παρουσιάζει αναλυτικά το πόσο εύκολο είναι στις ΗΠΑ ένα όπλο να περιέλθει στην κατοχή ενός εφήβου, και κάνει συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένου του συνδημιουργού του South Park, Ματ Στόουν, και του τότε προέδρου της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής (National Rifle Association – NRA), Τσάρλτον Ιστον – επιδιώκοντας να εξηγήσει γιατί το ποσοστό των εγκλημάτων που διαπράττονται με πυροβόλα όπλα είναι σημαντικά υψηλότερο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Με το σπουδαίο αυτό ντοκιμαντέρ, ο Μάικλ Μουρ, μύησε το διεθνές κοινό στην περίεργη σχέση εξάρτησης που έχουν οι συμπατριώτες του με την οπλοφορία, η οποία εννοούμενη ως συνταγματικό δικαίωμα, θεωρείται ιερή και αναπαλλοτρίωτη ελευθερία, περίπου συνώνυμη του αμερικανικού τρόπου ατομικής και κοινωνικής ύπαρξης.

Δυστυχώς το χθεσινό περιστατικό στο Τέξας επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά πόσο προφητικός υπήρξε ο Μάικλ Μουρ με τον “Ακύρηχτο πόλεμο”…


Διαβάστε επίσης: 6 ταινίες του Σπάικ Λι που αξίζει να δεις μία φορά

Share.

Comments are closed.