Το πολυαναμενόμενο κατασκοπευτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας “Tenet” του Κρίστοφερ Νόλαν, είναι μια από τις πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι στιγμής πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Σίγουρα τα αναμενόμενα ειπρακτικά αποτελέσματα προ κορονοϊού ήταν μεγαλύτερα, και αυτός είναι ο λόγος που η επικεφαλής της Warner Media Studios, Αν Σάρνοφ, είπε στο Variety ότι το στούντιο σκοπεύει να κρατήσει το Tenet στους κινηματογράφους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον με την ταινία, είναι ότι βλέποντας την κάποιος, ένα πράγμα γίνεται σαφες: Η μυστικότητα που υπήρχε γύρω από την πλοκή της ταινίας πριν την κυκλοφορία της, δεν ήταν από φόβο για spoilers, αλλά επειδή η Warner Bros. δεν μπορούσε να συνοψίσει με έναν έξυπνο τρόπο αυτή την ακατανόητη για πολλούς ταινία.
Ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού “Inception”, αλλά και του “Memento”, δημιούργησε μια ταινία η οποία είναι αρκετά περίπλοκη και έκανε πολλούς ανθρώπους που την είδαν να νιώθουν λες και δίνουν εξετάσεις, ωστόσο αυτό είναι που ξεχωρίζει τον Νόλαν από τους υπόλοιπους σκηνοθέτες, καταφέρνει να κάνει ταινίες οι οποίες δημιουργούν κρύβουν ασάφειες και δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά στους θεατές.
Το “Tenet” έχει έντονη την αίσθηση déjà vu και η ιστορία έχει ως εξής: ένας πράκτορας της CIA αναλαμβάνει ανεπίσημα και με άκρα μυστικότητα μια μυστηριώδη αποστολή. Μετά την ανεύρεση μιας σειράς αντικειμένων τα οποία μπορεί να ταξιδεύουν αντίθετα στο χρόνο, όπως μια σφαίρα που «επιστρέφει» στην κάννη του όπλου που μόλις εκπυρσοκρότησε, οι μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται πως μια εφεύρεση από το μέλλον απειλεί ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη. Έχοντας μόνο ως στοιχείο τη λέξη Tenet, ο πρωταγωνιστής ξεκινά μια αναζήτηση στα τυφλά ανά την υφήλιο σε συνεργασία με έναν ακόμα πράκτορα, η οποία θα τον οδηγήσει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη, διεθνή έμπορο όπλων.
Πρόκειται για μια ταινία που, όπως λέει και μια επιστήμονας στον πρωταγωνιστή, “μην προσπαθήσεις να καταλάβεις”, και μάλιστα ορισμένοι σχολιαστές, μετά το ντεμπούτο της ταινίας στην Ευρώπη, είπαν ότι βγάζει μεγαλύτερο νόημα αν την δεις δεύτερη φορά. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να την δείτε δεύτερη φορά για να βγάλετε άκρη, ωστόσο αξίζει να την παρακολουθήσετε, καθώς πρόκειται για ένα ασύγκριτο κινηματογραφικό όραμα του Νόλαν.
Όπως φαινεται, η ταινία δεν θα είναι φαβορί για Όσκαρ, ωστόσο κατάφερε να επαναφέρει τους ανθρώπους στις κινηματογραφικές αίθουσες – με μάσκες και σε ασφαλείς αποστάσεις – μετά από αρκετούς μήνες.
Διαβάστε επίσης: Η Hamilton δημιούργησε ένα ρολόι αποκλειστικά για την ταινία “Tenet” του Κρίστοφερ Νόλαν