Τελικά πως προέκυψε ο όρος “blockbuster” που χρησιμοποιούμε για τις ταινίες;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σήμερα η λέξη blockbuster σχετίζεται με τις επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες καταφέρνουν να “σαρώσουν” στο box office κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το νόημα ωστόσο της λέξης αυτής δεν ήταν πάντα αυτό, και μάλιστα τη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάτι πολύ πιο σκοτεινό.

Σύμφωνα με το TIME, τα αρχικά blockbusters ήταν μεγάλες και πολύ ισχυρές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν ικανές να καταστρέψουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το περιοδικό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη σε ένα άρθρο της 29ης Νοεμβρίου του 1942 σχετικά με βομβαρδισμό συμμάχων στην Ιταλία από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύντομα ο ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται όταν επρόκειτο να γίνει αναφορά σε κάτι ιδιαίτερα εκρηκτικό ή υπερβολικό.

Τα “Σαγόνια του Καρχαρία” (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ θεωρείται ευρέως το πρώτο κινηματογραφικό blockbuster, αλλά η σύνδεση της λέξης με το Χόλιγουντ έγινε πολύ νωρίτερα, καθώς το 1943, ένα άρθρο του TIME έγραφε: “οι κριτικοί αποφάσισαν ότι η ταινία ‘Mission to Moscow’ είναι τόσο εκρηκτική όσο ένα blockbuster”, σχετικά με το αμφιλεγόμενο πολιτικό θρίλερ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Αμερικανός παραγωγός Max E. Youngstein είχε πει ότι για να θεωρηθεί μια ταινία blockbuster θα πρέπει να κερδίσει πάνω 2 εκατομμύρια δολάρια, και η United Artists για την οποία δούλευε, είχε ως στόχο να κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα blockbuster ανά μήνα.

Σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να εισπράξει μια ταινία για να θεωρηθεί blockbuster. Σε γενικές γραμμές, οι εμπορικές ταινίες που τα πάνε πολύ καλά στο box office ταιριάζουν στον ορισμό, ακόμη και αν το περιεχόμενό τους δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικό.


Διαβάστε επίσης: 9 ταινίες που κόστισαν κάτω από 8 εκατ. δολάρια και σάρωσαν στο box office!

Share.

Comments are closed.