Τα έντονα συναισθήματα που νιώθεις στην αρχή μιας σχέσης έχουν ημερομηνία λήξης…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το να ερωτευτείς είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί, ωστόσο, όλα τα έντονα συναισθήματα που νιώθεις όταν βλέπεις τον/την αγαπημένη σου έχουν ημερομηνία λήξης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ρομαντικές ταινίες προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Φρεντ Νουρ, νευρολόγο στο Mission Viejo της Καλιφόρνια και συγγραφέα του βιβλίου “True Love: How to Use Science to Understand Love”, το πάθος διαρκεί συνήθως δύο έως τρία χρόνια το πολύ, καθώς όλα έχουν να κάνουν με χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μας, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τη φύση για μας κάνουν να αναπαραχθούμε, να γεννήσουμε ένα υγιές παιδί και να το φροντίσουμε μέχρι να ωριμάσει.

“Ο ρομαντισμός δεν διαρκεί ποτέ για μια ζωή”, λέει ο Νουρ. “Πρέπει να αποδεχτείς ότι το να ερωτεύεσαι είναι απλώς μια φάση που πρόκειται να φύγει… Αν το αποδεχτείς, θα έχεις λιγότερα διαζύγια και περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους”.

Εδώ είναι οι τέσσερις φάσεις του έρωτα:

Η επιλογή συντρόφου

Βλέπετε το άτομο που σας ελκύει σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο; Σε ένα βασικό βιολογικό επίπεδο, έλκεστε από αυτό επειδή το σώμα σας αισθάνεται ότι τα γονίδιά σας σε συνδυασμό με τα γονίδιά του θα δημιουργούσαν πολύ υγιή παιδιά.

Έρωτας

Αυτό είναι το καταπληκτικό στάδιο όπου είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο.

“Αυτή είναι η φάση για την οποία μιλούν όλες οι ρομαντικές ταινίες και όλα τα ρομαντικά μυθιστορήματα, γιατί είναι διασκεδαστική και συναρπαστική” λέει ο Νουρ. “Σε αυτή τη φάση, δεν βλέπουμε την πραγματικότητα – ο έρωτας είναι τυφλός. Βλέπουμε τους ανθρώπους όπως θέλουμε να είναι, όχι όπως είναι”.

Αυτή η φάση έχει έναν σημαντικό σκοπό: Σε προετοιμάζει για την αληθινή αγάπη. Αν δεν ερωτευτείς πραγματικά τον σύντροφό σου, δεν θα είσαι προετοιμασμένος για την τελευταία φάση.

Το πάθος έχει εξαφανιστεί

Όλοι περνούν από αυτό το στάδιο, ακόμα και τα πιο παθιασμένα ζευγάρια που γνωρίζετε. Σε μια κουλτούρα που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στον ρομαντικό έρωτα, μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό όταν συνειδητοποιείς ότι το πάθος έχει εξαφανιστεί και ο σύντροφος σου δεν κάνει πλέον τους παλμούς σου να ανεβαίνουν.

Σκεφτείτε αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να δείτε τον σύντροφό σας για αυτό που πραγματικά είναι και αποφασίστε εάν κάνατε τη σωστή επιλογή.

“Η φύση έφτιαξε (αυτή τη φάση) για έναν λόγο: όταν φεύγουν οι χημικές ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις ευφορία, αρχίζεις να βλέπεις την πραγματικότητα”, είπε ο Νουρ. “Αυτή είναι μια φάση επαναξιολόγησης. Αν νιώθετε ότι, συνολικά, κάνατε μια πολύ καλή επιλογή… παραμείνετε εκεί”.

“Οι άνθρωποι που κυνηγούν τον ρομαντισμό και χωρίζουν τη στιγμή που δεν είναι ερωτευμένοι ποτέ δεν θα βιώσουν την αληθινή αγάπη” λέει ο Νουρ. “Αλλά αν συνειδητοποιήσετε πραγματικά ότι κάνατε λάθος, μπορεί να είναι η στιγμή να χωρίσετε και να ξεκινήσετε από την αρχή με έναν νέο σύντροφο”, πρόσθεσε.

Αληθινή αγάπη

Αν αποφασίσετε ότι ο σύντροφός σας εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο άτομο για εσάς μετά το τέλος του πάθους, είστε στο δρόμο για να βρείτε την αληθινή αγάπη. Συμβαίνει σταδιακά και αργά: Συνήθως θα αρχίσετε να το νιώθετε ένα ή δύο χρόνια μετά την προηγούμενη φάση. Τα συναισθήματά σας θα συνεχίσουν να γίνονται πιο βαθιά με τα χρόνια.


Διαβάστε επίσης: Δες πως μπορείς να κρατήσεις την σχέση σου “ζωντανή”

Share.

Comments are closed.