Σου δίνουμε 7 λόγους (αν και υπάρχουν περισσότεροι) να υιοθετήσεις ένα αδεσποτάκι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκατομμύρια ζώα συντροφιάς εγκαταλείπονται στους δρόμους σε όλο τον κόσμο και η καταπολέμηση αυτού του ανησυχητικού φαινομένου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά λόγω της εύκολης αναπαραγωγής τους και της ανευθυνότητας πολλών ανθρώπων.

Στην Ελλάδα εκατοντάδες σωματεία και ομάδες παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να φροντίσουν, να περιθάλψουν και να βρουν σπίτι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ο πραγματικός αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα και έγκυρα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπευθύνων των φιλοζωικών οργανώσεων, αριθμός τους αναμφίβολα σημείωσε αυξητικές τάσεις εν μέσω πανδημίας.

Εθελοντές πασχίζουν να μειώσουν τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κάνοντας στειρώσεις, και αναζητώντας ανθρώπους που θα τους ανοίξουν υπεύθυνα την πόρτα του σπιτιού τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 4η Απριλίου με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες ανά την υφήλιο, σας παραθέτουμε μερικούς λόγους που αξίζει να προσθέσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, γιατί όπως είπε και ο Ιπποκράτης “Η ψυχή είναι ίδια για όλα τα πλάσματα, παρόλο που το σώμα είναι διαφορετικό”.

1. Γιατί θα σώσεις μια ζωή

Ο αριθμός των αδέσποτων θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά εάν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούσαν κατοικίδια αντί να τα αγοράζουν. Όταν υιοθετείτε, σώζετε ένα στοργικό ζώο κάνοντας το μέρος της οικογένειας σας, ενώ δίνετε την δυνατότητα να βοηθηθεί μέσω καταφυγίου ένα άλλο ζώο που μπορεί να το έχει μεγάλη ανάγκη.

2. Γιατί θα αποκτήσεις έναν υπέροχο φίλο

Τα καταφύγια ζώων συντροφιάς είναι γεμάτα με χαρούμενα, υγιή κατοικίδια που περιμένουν κάποιον να τα πάρει σπίτι. Πολλά από αυτά βρέθηκαν εκεί εξαιτίας ενός ανθρώπινου προβλήματος, όπως μια μετακόμιση ή ένα διαζύγιο, όχι επειδή έκαναν κάτι κακό. Πολλά είναι ήδη εκπαιδευμένα και έχουν συνηθίσει να ζουν με οικογένειες.

3. Γιατί θα πάρεις πολύ αγάπη

Όλα τα ζώα συντροφιάς έχουν ανάγκη να δώσουν και να πάρουν αγάπη. Εάν έχουν βιώσει και την εγκατάλειψη στο παρελθόν, τότε είναι αναμενόμενο να εκτιμούν διπλά το νέο υγιές περιβάλλον που τα υποδέχεται.

4. Επειδή θα σου κοστίσει λιγότερο

Μπορεί να μην είναι και ο πιο σημαντικός λόγος, αλλά “μετράει” στις εποχές μας. Συνήθως όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο, το κόστος των στειρώσεων, των πρώτων εμβολιασμών και των μικροτσίπ, μεταξύ άλλων, δεν θα σας βαρύνει. Εσείς το μόνο που θα κάνετε είναι να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, το οποίο θα σας αλλάξει πραγματικά την ζωή.

5. Γιατί είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσεις τα Pupply Mills

Τα Puppy Mills είναι μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις αναπαραγωγής σκυλιών, όπου δίνεται προτεραιότητα στο κέρδος σε σχέση με την ευημερία των σκύλων. Πρόκειται ουσιαστικά για παράνομα εκτροφεία που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος, αδιαφορώντας για την υγεία των σκύλων.

Σε αυτά, σκύλοι, από κουτάβια ακόμα, στεγάζονται σε σοκαριστικά κακές συνθήκες με ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη και είναι συχνά πολύ άρρωστα και προβληματικά. Οι μητέρες αυτών των κουταβιών κρατούνται σε κλουβιά για να αναπαραχθούν ξανά και ξανά για χρόνια, χωρίς ανθρώπινη συντροφιά και με ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσουν ποτέ οικογένεια. Και αφού πλέον δεν είναι κερδοφόρα, τα σκυλιά αναπαραγωγής απλώς απορρίπτονται — είτε σκοτώνονται, είτε εγκαταλείπονται.

Τα Puppy Mills θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι ο κόσμος να σταματήσει να τα υποστηρίζει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των puppy mills, αρχής γενομένης με την άρνηση να επισκέπτεστε τα καταστήματα και τους ιστοχώρους που πωλούν τα σκυλιά τους.

Μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από Pet shop -στην πραγματικότητα, δεν αγοράζετε ένα κουτάβι από οποιονδήποτε τόπο που δεν σας επιτρέπει να δείτε το σύνολο της εγκατάστασης και τη μητέρα του σκύλου.

Αυτό περιλαμβάνει δικτυακούς τόπους που πωλούν τα κατοικίδια ζώα online. Καθένας μπορεί να βάλει μια μεγάλη διαφήμιση σε ιστοσελίδα προσφέροντας τα υψηλότερα πρότυπα της αναπαραγωγής και της περίθαλψης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν οι επιχειρήσεις είναι αυτό που ισχυρίζονται.

Οι πραγματικοί αρμόδιοι εκτροφείς θέλουν να σας γνωρίσουν πριν από την πώληση ενός από πολύτιμα νεογνά τους και να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν σε ένα σωστό σπίτι που θα τους παρέχει την κατάλληλη φροντίδα.

Αν λοιπόν επιμένετε στο να αποκτήσετε ένα σκύλο συγκεκριμένης ράτσας και όχι κάποιο από τα αμέτρητα σκυλάκια που ψάχνουν σπίτι , τότε να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί και επίμονοι.

6. Γιατί όλα τα κατοικίδια είναι καλά για την υγεία σου

Τα ζώα συνροφιάς όχι μόνο σας προσφέρουν αγάπη άνευ όρων, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμα ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά για τους ιδιοκτήτες τους. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης, αλλά και να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς. Και όταν υιοθετείτε, μπορείτε επίσης να αισθάνεστε περήφανοι που βοηθήσατε ένα ζώο που είχε ανάγκη!

7. Γιατί η υιοθεσία βοηθά περισσότερα αδέσποτα ζώα

Τα καταφύγια δέχονται εκατοντάδες αδέσποτα, κακοποιημένα και παρατημένα ζώα κάθε χρόνο, έτσι υιοθετώντας ένα από αυτά, δημιουργείτε χώρο για κάποιο άλλο, δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Αν ψάχνετε κάποιο καταφύγιο στην περιοχή σας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Dogs’ Voice, το οποίο είναι o μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει το έργο 117 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης: Δείτε ποιο είναι το κατοικίδιο που ταιριάζει περισσότερο στο ζώδιο σας

Share.

Comments are closed.