“Our Father”: Η αληθινή ιστορία του γιατρού που χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα σε εξωσωματικές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το 2014 η Τζακόμπα Μπαγιάρντ, μία γυναίκα από την Ινδιανάπολη, έκανε ένα τεστ DNA 23andMe, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν την καταγωγή τους. Προς μεγάλη της έκπληξη ανακάλυψε ότι έχει περίπου 90 ετεροθαλή αδέρφια! Έτσι ξεκίνησε μία έρευνα, η οποία την οδήγησε στον Ντον Κλάιν, τον γιατρό που είχαν εμπιστευτεί η γονείς της, ο οποίος από την δεκαετία του ’70 γονιμοποιούσε γυναίκες με το δικό του σπέρμα, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν οι ίδιες.

Αυτή η τρομακτική ανακάλυψη μετατράπηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο “Our Father” (Ο πατέρας μας), στο οποίο η Μπάγιαρντ αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό της και πώς η μητέρα της και τόσες άλλες γυναίκες είχαν πέσει θύματα του άλλοτε επιφανή γιατρού που ασκούσε το επάγγελμα του για μία περίοδο περίπου 40 ετών.

Η Λούσι Τζόρνταν, η οποία ανέλαβε την σκηνοθεσία και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, δήλωσε στο Variety πως Τζακόμπα είχε στείλει πολλά γράμματα σε ειδησεογραφικά μέσα εκείνη την εποχή, αλλά κανένας δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην ιστορία της. Όταν τα διάβασε η ίδια, αμέσως αποφάσισε πως ήταν μία ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί.

Ποιός ήταν ο Ντόναλντ Κλάιν;

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, αν ένα ζευγάρι είχε προβλήματα γονιμότητας και ζούσε οπουδήποτε κοντά στην Ιντιάνα, το πιθανότερο είναι να απευθυνόταν στον Ντόναλντ Κλάιν, τον “ευγενικό” γιατρό που θεωρούνταν ειδικός σε θέματα γονιμότητας και είχε βοηθήσει να γεννηθούν πολλά υγιή μωρά κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Στους πελάτες του έλεγε πως χρησιμοποιεί σπέρμα από δότες που ήταν ειδικευμένοι γιατροί, και πως χρησιμοποιούσε το σπέρμα κάθε δότη μόνο για τρεις επιτυχημένες εγκυμοσύνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις έλεγε στα ζευγάρια πως θα χρησιμοποιήσει το σπέρμα του συζύγου, που σημαίνει ότι δεν θα μάθαινε ποτέ πως δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας.

Εκμεταλλευόμενος τα ταμπού γύρω από την πρακτική που εφάρμοζε εκείνη την εποχή, ο Κλάιν έλεγε στους ασθενείς του ότι θα έπρεπε να κρατήσουν μυστικό το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν έναν δότη σπέρματος, και τους συμβούλευε να μην αναφέρουν ποτέ στα παιδιά τους τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στον κόσμο.

Σε συνέντευξή της στον The Guardian, η Λούσι Τζόρνταν είπε: “Τους έδινε μια πολύ συγκεκριμένη οδηγία: μην πείτε ποτέ στα παιδιά σας ότι είχατε προβλήματα γονιμότητα. Αυτό ήταν μέρος του διαλόγου που είχε με τους ασθενείς του, οι οποίοι τον εμπιστεύονταν και πίστευαν ότι θα τους δώσει την σωστή συμβουλή.”

Το τεστ DNA δεν εφευρέθηκε μέχρι το 1984, οπότε ο Κλάιν, ο οποίος παραμύθιαζε τους ασθενείς του την δεκαετία του 1970, λογικά θα υπέθεσε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί ποτέ για τα εγκλήματα του.

Αρρωστημένο πείραμα;

Για χρόνια, η Μπάλαρντ και τα ετεροθαλή αδέρφια της, τα οποία είχε εντοπίσει, αναρωτιόντουσαν τι οδήγησε τον Κλάιν να πει ψέματα στους ασθενείς του και να χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα. “Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια. Ήταν σχεδόν σαν αυτή να είναι η τέλεια άρια φυλή” λέει η Μπάλαρντ στο ντοκιμαντέρ του Netflix. “Είναι αηδιαστικό. Νομίζω ότι ήταν κάποιο αρρωστημένο πείραμα γι’ αυτόν” ανέφερε κάποιος άλλος.

Τελικά τιμωρήθηκε ο Κλάιν;

Netflix

Αξιοσημείωτο είναι πως όταν η Μπάγιαρντ πήγε στις αρχές με αυτή τη συγκλονιστική ανακάλυψη, αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Στην συνέχεια αυτή και τα ετεροθαλή της αδέρφια ήταν αποφασισμένοι να αναζητήσουν δικαιοσύνη, και έτσι υπέβαλαν μήνυση κατά του Κλάιν στον γενικό εισαγγελέα της Ιντιάνα, κάτι που οδήγησε σε ποινική έρευνα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ποινικές κατηγορίες για τις οποίες θα μπορούσε να απαγγελθεί κατηγορία. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν νόμοι της Ιντιάνα που να απαγορεύουν τη μυστική χρήση του σπέρματος ενός γιατρού.

“Δεν αρνούμαι ότι πρόκειται για σεξουαλική παραβίαση. Αλλά νομικά, δεν υπάρχει κανένα έγκλημα που να αγγίζει τη συγκεκριμένη πράξη” εξηγεί στο ντοκιμαντέρ ο Τιμ ΝτεΛάνεϊ, ο εισαγγελέας της υπόθεσης.

Ο Κλάιν, ο οποίος ήταν συνταξιούχος και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κατηγορήθηκε για δύο κατηγορίες κακουργηματικής παρεμπόδισης της δικαιοσύνης επειδή αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Έχασε την ιατρική του άδεια και του επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 500 δολαρίων.

Το 2019, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Έρικ Χόλκομπ υπέγραψε νέο νόμο που καθιστά παράνομη την απάτη και την εξαπάτηση γονιμότητας στην πολιτεία. Ωστόσο, η υπόθεση του Κλάιν δεν είχε τελειώσει για τα θύματά του.

Απήχηση

Τώρα η Μπαγιάρντ ελπίζει πως με την προβολή του ντοκιμαντέρ και οι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ θα νομοθετήσουν ανάλογα. Στο μεταξύ, έχει αποκαλυφθεί πως την τακτική αυτή ακολουθούσαν 44 γιατροί!

H Λούσι Τζόρνταν ελπίζει κι εύχεται κάποιος δικηγόρος που θα παρακολουθήσει το “Our Father” να βρει τρόπο να οδηγήσει τον Κλάιν και πάλι πίσω στη δικαστική αίθουσα.

*Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο για προβολή στο Netflix


Διαβάστε επίσης: Η ταινία James Bond που δεν είδαμε ποτέ!

Share.

Comments are closed.