Οι 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζεις το 2023

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το να ζεις στις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου συχνά συνοδεύεται από υψηλό τίμημα…

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Ζωής, το Economist Intelligence Unit δημιούργησε μία λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς το 2023. Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου φέτος, συγκρίνοντας πάνω από 400 μεμονωμένες τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 173 πόλεις.

Η Νέα Υόρκη, η οποία προηγουμένως κατείχε την πρώτη θέση, ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τη Γενεύη. Δύο άλλες πόλεις των Η.Π.Α. προσγειώθηκαν στην πρώτη 10άδα — το Λος Άντζελες ήταν στο Νο. 6 και το Σαν Φρανσίσκο ήταν στο Νο. 10.

Η Σιγκαπούρη, η οποία στέφθηκε ξανά βασίλισσα ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο (είχε μοιραστεί την πρώτη θέση με την Νέα Υόρκη πέρυσι), μοιράστηκε το “στέμμα” με τη Ζυρίχη. Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος της ελβετικής πόλης από την έκτη θέση το 2022 ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών σε είδη παντοπωλείου, οικιακά είδη και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ φέτος σηματοδοτεί την ένατη φορά σε 11 χρόνια που η Σιγκαπούρη διατηρεί τη θέση της στην κορυφή του του βαθμολογικού πίνακα της EIU.

“Μια ελαφρά αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι ορισμένων νομισμάτων είναι υπεύθυνη για ορισμένες από τις κινήσεις στη φετινή έρευνα”, σημειώνει η έκθεση. “Η ταξινόμηση καθορίζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η ζήτηση καθώς και ο ανταγωνισμός και η διαθεσιμότητα αγαθών, είτε εισάγονται είτε παράγονται τοπικά”.

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κατέλαβε την πέμπτη θέση, ήταν η μόνη άλλη πόλη της Ασίας στο top 10. Το Παρίσι κατέλαβε την 7η θέση και το Τελ Αβίβ του Ισραήλ ισοβαθμεί στην όγδοη θέση με την Κοπεγχάγη. Ωστόσο, τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου που εκτυλίσσεται αυτή την στιγμή.

Η EIU υπογράμμισε ότι σε πολλές πόλεις εξακολουθούν να καταγράφονται υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 7,4% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα για πάνω από 200 συχνά χρησιμοποιούμενα αγαθά και υπηρεσίες. Αν και το ποσοστό αυτό είναι 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το περσινό, εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερο από την τάση που είδαμε την περίοδο από το 2017 έως το 2021.

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις

1. Singapore (tie)

1. Zurich, Switzerland (tie)

3. New York City (tie)

3. Geneva, Switzerland (tie)

5. Hong Kong

6. Los Angeles

7. Paris

8. Copenhagen, Denmark (tie)

8. Tel Alviv (tie)

10. San Francisco


Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς το 2022

Share.

Comments are closed.