Ο Κρίστοφερ Νόλαν έκοψε 30 ημέρες γυρισμάτων από το “Oppenheimer” για να γλιτώσει χρήματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Κίλιαν Μέρφι αποκάλυψε τον Ιούλιο ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν γύρισε το “Oppenheimer” σε λιγότερο από 60 ημέρες, κάτι που δεν ήταν εύκολο για μία ταινία προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο Νόλαν σχεδίαζε αρχικά να γυρίσει την ταινία μέσα σε 85 μέρες.

Σε μια συνέντευξη της στο podcast “Team Deakins”, η σχεδιάστρια παραγωγής του “Oppenheimer”, Ρουθ Ντε Γιονγκ, αποκάλυψε ότι ο σκηνοθέτης έκοψε περίπου 30 ημέρες γυρισμάτων προκειμένου να διανείμει εκ νέου τον προϋπολογισμό της ταινίας στο σχεδιασμό παραγωγής και στα εξωτερικά γυρίσματα.

“Έμοιαζε σαν μία ανεξάρτητη παραγωγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν είναι ‘Tenet'”, είπε Ντε Γιονγκ. “Ο Κρις ήθελε τα γυρίσματα να γίνουν κατά μήκος των ΗΠΑ… μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια και η μεταφορά του συνεργείου παντού είναι πανάκριβα. Για να μην αναφέρω ότι έπρεπε να κατασκευάσω το Λος Άλαμος που δεν υπήρχε. Εκεί ένιωσα πραγματικά ότι ήταν αδύνατο να γίνει η ταινία”, πρόσθεσε.

Η Ντε Γιονγκ συνέχισε λέγοντας: “Τότε ο Κρις είπε: “’Ξέχνα τα χρήματα. Ας σχεδιάσουμε αυτό που θέλουμε.’ Κι αυτό ακριβώς κάναμε και κατά την πρώτη μελέτη του προϋπολογισμού της πόλης μου ήταν 20 εκατ. δολάρια. Ο Κρις είπε, “Ναι, όχι. Σταμάτα.’ Είχαμε αυτό το τεράστιο λευκό μοντέλο και άρχισα να βγάζω κτίρια από αυτό, για να μην αναφέρω ότι θέλαμε να κάνουμε γυρίσματα στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Μπέρκλεϊ και στο Λος Άντζελες και στο Νέο Μεξικό”.

Τότε ήταν που ο Νόλαν έκανε “το πιο απίστευτο πράγμα” προκειμένου “να πετύχει όλες τις επιθυμητές όψεις και σχέδια”, είπε η Nτε Γιονγκ. Ο σκηνοθέτης της είπε: “Πρέπει να πάω να κάνω τα μαθήματά μου”, κάτι που αργότερα συνειδητοποίησε ότι σήμαινε την αναδιοργάνωση του προγράμματος γυρισμάτων της ταινίας προκειμένου να παγιωθούν οι μέρες και να απελευθερωθεί ο προϋπολογισμός για το σχέδιο παραγωγής. Η ντε Γιονγκ είπε ότι το “Oppenheimer” είχε αρχικά προγραμματιστεί για ένα γύρισμα 85 ημερών, ίσως και περισσότερο, αλλά ο Νόλαν το μείωσε κατά τουλάχιστον 30 ημέρες.

“Ο Τομ, ο εκτελεστικός παραγωγός, είπε: ‘Ρουθ, δεν μπορείς να πας στο Μπέρκλεϊ, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Αλλά πρέπει να πάμε στο Μπέρκλεϊ. Αυτό είναι το Oppenheimer!”, θυμήθηκε η Ντε Γιονγκ. “Οι παραγωγοί ρωτούσαν τι θα μπορούσα να κάνω για να συρρικνώσω [τον προϋπολογισμό]. Τότε ο Τομ έρχεται στο γραφείο μου και μου λέει: ‘Ο Κρις θα το γυρίσει σε 55 ημέρες’. Είναι πολλά τα χρήματα που παίρνουμε πίσω! Σε εκείνο το σημείο αισθάνθηκα ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό, γιατί απλά πήγε και έδωσε τις μέρες του. Αυτός, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ξέρει τι θέλει να κάνει κάθε μέρα και πώς να το κάνει και πηγαίνει από τις 85 στις 55 ημέρες”.

Με τον προϋπολογισμό να απελευθερώνεται λόγω του περιορισμένου προγράμματος γυρισμάτων, η Ντε Γιονγκ μπόρεσε να έχει τα χρήματα που απαιτούνταν για την ανακατασκευή του Λος Άλαμος από την αρχή στο Νέο Μεξικό. Μία από τις μοναδικές παραχωρήσεις που έπρεπε να κάνει o Νόλαν, ήταν να γυρίσει ορισμένα τμήματα της ταινίας που διαδραματίζονταν στην Ουάσινγκτον στο Νέο Μεξικό. Αυτό έγινε διότι ο Νόλαν και η παραγωγή δεν είχαν άδεια για να γυρίσουν σε πραγματικά κυβερνητικά κτίρια στην Ουάσινγκτον.

Συγκριτικά, το θρίλερ επιβίωσης του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου του Νόλαν, “Dunkirk”, γυρίστηκε σε 68 ημέρες και η κατασκοπευτική ταινία “Tenet” σε 96 ημέρες.

Το “Oppenheimer” πρόκειται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office την ερχόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Variety


Διαβάστε επίσης: Κρίστοφερ Νόλαν: Ο μοναδικός ηθοποιός που παρακάλεσε να πρωταγωνιστήσει σε ταινία του

Share.

Comments are closed.