Ντέιβιντ Φίντσερ για την λογοκρισία στο “Fight Club”: “Η γαμ@ταινία είναι 20 ετών!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πριν μερικές εβδομάδες το εμβληματικό φινάλε της ταινίας “Fight Club” του Ντέιβιντ Φίντσερ, το οποίο θεωρείται μια από τις καλύτερες ανατροπές στην ιστορία του κινηματογράφου, άλλαξε εντελώς ύστερα από παρέμβαση της αρμόδιας αρχής λογοκρισίας της Κίνας, ώστε να μπορέσει να προβληθεί στην streaming πλατφόρμα Τencent Videos.

Μετά από πολλές αντιδράσεις, το “Fight Club” με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Έντουαρτ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, προβάλλεται πλέον από την κινεζική πλατφόρμα με το κανονικό φινάλε, όπου ο Αφηγητής του Έντουαρντ Νόρτον σκοτώνει το φανταστικό alter ego του (τον Τάιλερ Ντέρτεν του Μπραντ Πιτ) και βλέπει από τον ουρανοξύστη το σχέδιο του “Project Mayhem” να υλοποιείται, με τα κτίρια που περιέχουν τα αρχεία των τραπεζών να καταρρέουν από τις εκρήξεις.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα “πετσόκοψε” το εμβληματικό φινάλε του Fight Club! – Ασέβεια προς την τέχνη

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Φίντσερ, δεν άφησε ασχολίαστη την λογοκρισία της ταινίας από την Κίνα, και σε συνέντευξη του στο Empire Magazine δήλωσε πως: “Μου φαίνεται αστείο, καθώς οι άνθρωποι που ανέλαβαν να αλλάξουν το φινάλε, πρέπει να είχαν διαβάσει το βιβλίο [ Fight Club] του Τσακ Παλάνιουκ – που βασίστηκε η ταινία – γιατί κολλάει πολύ καλά.”

Να σημειώσουμε πως η ταινία ακολουθεί πιστά την αρχική ιστορία του συγγραφέα. Η μόνη αλλαγή είναι στο τέλος. Στο βιβλίο ο Αφηγητής στέκεται δίπλα από την Marla, παρακολουθώντας μια σειρά από εκρήξεις που δημιουργήθηκαν από τον άλλον εαυτό του που τώρα δεν υπάρχει. Στο τέλος του βιβλίου, όμως, ο αφηγητής ξυπνά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα μετά από μια σφαίρα που δέχτηκε πιστεύοντας ο ίδιος πως είναι στον Παράδεισο. Κάποιοι νοσηλευτές τον ρωτούν πότε θα ξεκινήσει πάλι το όλο project, υποδεικνύοντας ότι έχει 2 εαυτούς.

Στην συνέχεια ο Φίντσερ αναρωτήθηκε γιατί αγοράζεις μια ταινία αν πρόκειται να την αλλάξεις; “Μια εταιρεία αγόρασε και αδειοδότησε το φιλμ για προβολή στην Κίνα με τη ρήτρα ότι μπορεί να γίνουν κοψίματα για λόγους λογοκρισίας. Κανείς δεν μας είπε ότι: ‘Αν δεν μας αρέσει το τέλος, μπορούμε να το αλλάξουμε; Κι έτσι τώρα γεννιέται μια κουβέντα περί του τι σημαίνει θα γίνουν κοψίματα.”

Ο Φίντσερ πρόσθεσε ότι η αδειοδότηση δεν είχε νόημα για αυτόν εάν η ταινία επρόκειτο να αλλάξει ούτως ή άλλως. “Αφού δεν σου αρέσει αυτή η ιστορία, γιατί θέλεις την ταινία; Δεν έχει νόημα για μένα όταν οι άνθρωποι λένε: ‘Νομίζουμε ότι θα ήταν καλό για την υπηρεσία μας αν είχαμε τον τίτλο σας… θέλουμε απλώς να είναι μια διαφορετική ταινία. Η γαμ@ταινία είναι 20 ετών. Δεν είναι ότι είχε την φήμη της σούπερ γλυκανάλατης.”

Και πολύ καλά τα είπε!


Διαβάστε επίσης: Οι 20 καλύτερες ταινίες των ’90s

Share.

Comments are closed.