Μια περιήγηση στα σπίτια του μακροχρόνιου συνεργάτη του Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, καθώς το περιεχόμενο τους θα δημοπρατηθεί στον οίκο Sotheby’s.

Μετά το θάνατό του το περασμένο έτος, στα 86 του χρόνια, η τέχνη, τα έπιπλα και τα βιβλία του Pierre Bergé, -που ήταν συνιδρυτής του οίκου Yves Saint Laurent και βοήθησε στην εδραίωση και την επέκταση της επιχείρησης μένοντας στο πλευρό του σχεδιαστή καθ´όλη την διάρκεια της ζωής του -, διατίθενται προς πώληση στο Sotheby’s σε μια δημοφιλή δημοπρασία για την οποία όλοι ανυπομονούν.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και συλλέκτης Pierre Bergé δεν περιόρισε το επεκτατικό, περίεργο γούστο του σε ένα μόνο σπίτι. Τα τρία του σπίτια στη Γαλλία και το ένα στο Μαρόκο, που το καθένα είχε ένα ιδιαίτερο στυλ, ήταν γεμάτα με την τέχνη, τα βιβλία και τα εκλεκτά έπιπλα που αγαπούσε. Τον Οκτώβριο, το περιεχόμενο αυτών των τεσσάρων κατοικιών θα πωληθεί σε τετραήμερη εκδήλωση στον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι, σε συνεργασία με την Pierre Bergé & Associés.

Ο Bergé είναι ίσως πιο γνωστός για το ρόλο του στην ίδρυση του οίκου Yves Saint Laurent μαζί με τον επώνυμο σχεδιαστή, με τον οποίο είχε σχέση στη δεκαετία του 1960. Αν και η ρομαντική τους σχέση έληξε το 1976, το ζευγάρι παρέμειναν φίλοι και επιχειρηματικοί συνεργάτες μέχρι το θάνατο του Saint Laurent το 2008. Η επιτυχία του Bergé στην επιχείρηση, του επέτρεψε να γίνει μιας ευρείας κλίμακας φιλάνθρωπος και συλλέκτης, υποστηρίζοντας σκοπούς όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την διατήρηση της τέχνης Berber στο Μαρόκο καθώς και να δημιουργήσει σχέσεις με καλλιτέχνες και σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις πιο σημαντικές από αυτές τις σχέσεις ήταν με τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο Bernard Buffet, με τον οποίο ζούσε ο Bergé τη δεκαετία του 1950 μέχρι που γνώρισε τον Yves Saint Laurent. Δέκα πίνακες του Buffet θα αποτελέσουν το επίκεντρο στην δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένου του «Boeuf écorché» και του «Autoportrait sur fond noir». Επίσης κεντρικό ρόλο στην έκφραση του στυλ του Bergé είχε ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Jacques Grange, ο οποίος διακόσμησε την βίλα του Mabrouka στην Ταγγέρη, τη Datcha στη Νορμανδία και την Mas Théo στην Προβηγκία.

Η συλλογή περιλαμβάνει κομμάτια από όλα αυτά τα σπίτια, καθώς και απο το διαμέρισμά του στη Rue Bonaparte του Παρισιού, (που ήταν κάποτε το σπίτι του Edouard Manet) και διακοσμήθηκε από τον François-Joseph Graff και τους Μιλανέζους σχεδιαστές Roberto Peregalli και Laura Sartori. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυτά τα σπίτια γέμισαν από μια συλλογή από eclectic κομμάτια από τον αρχαίο κόσμο μέχρι και πιο μοντέρνα, από vanitas still lifes του 16ου και 17ου αιώνα, μέχρι έπιπλα αντίκες και Ισλαμική και Αφρικανική τέχνη.

Η τέταρτη ημέρα της πώλησης θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη διάσημη συλλογή βιβλίων του Bergé (οι πωλήσεις των οποίων ξεκίνησαν το 2015). Είχε συλλέξει σπάνια χειρόγραφα που χρονολογούνται ήδη από τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όπως το «Le Propriétaire des choses», ένας πρόδρομος της σύγχρονης εγκυκλοπαίδειας. Βιβλία από τους φίλους του – Jean Cocteau, Jean Giono και Bernard Buffet – διατίθενται επίσης προς πώληση, φωτίζοντας πτυχές της προσωπικής του ζωής και των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Τα έσοδα από την πώληση θα ωφελήσουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία ο Bergé αφιέρωσε τη ζωή του, το Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, το οποίο επιδιώκει να διαφυλάξει και να προωθήσει το έργο του Yves Saint Laurent και το Fondation Jardin Majorelle, το οποίο φροντίζει τον κήπο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Jacques Majorelle στο Μαρακές.

Η δημοπρασία “Pierre Bergé: From One Home to Another” θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Οκτωβρίου στο Sotheby’s στο Παρίσι, σε συνεργασία με την Pierre Bergé & Associés. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το sothebys.com