Η “μεγαλύτερη εξαπάτηση στην ιστορία” έρχεται στο Netflix

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μια ανοιξιάτικη μέρα του 1943, το σώμα ενός Βρετανού ταγματάρχη που κρατούσε έναν χαρτοφύλακα γεμάτο με απόρρητα συμμαχικά σχέδια εισβολής ξεβράστηκε σε ακτή κοντά στην πόλη Ουέλβα της Ισπανίας. Οι ψαράδες που τον βρήκαν ειδοποίησαν τις ισπανικές αρχές, οι οποίες με την σειρά τους ειδοποίησαν τους Ναζί. Αλλά το πτώμα ήταν στην πραγματικότητα μέρος ενός περίτεχνου σχεδίου με την κωδική ονομασία “Operation Mincemeat”.

Το σχέδιο επινοήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και είχε ως σκοπό να παραπλανήσει τους Ναζί. Με αυτή την καλοστημένη παγίδα οι Βρετανοί ήλπιζαν ότι θα έπειθαν τους Ναζί ότι τα συμμαχικά στρατεύματα σχεδίαζαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και τη Σαρδηνία — και όχι στη Σικελία, όπως σχεδίαζαν.

Αν και αυτή η φιλόδοξη αποστολή ακούγεται σαν κάτι από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, τελικά ήταν επιτυχής. Οι Ναζί μετέφεραν τα στρατεύματά τους στην Ελλάδα και οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν τη Σικελία. Τώρα, αυτή η εκπληκτική αληθινή ιστορία έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, με τον τίτλο “Operation Mincemeat”.

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Τζον Μάντεν με τους Κόλιν Φερθ, Μάθιου ΜακΦέιντεν, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Πενέλοπε Γουίλτον, Τζόνι Φλιν, Τζέισον Άιζακς, αλλά και τον Βρετανό ηθοποιό Πολ Ρίτερ στον τελευταίο του ρόλο, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μπεν Μακιντάιρ, το οποίο περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου εξαπάτησης του Χίτλερ, με την τοποθέτηση παραπλανητικών εγγράφων σε πτώμα που θα εντόπιζαν Γερμανοί πράκτορες της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, σε ακτή της Ισπανίας.

Στην επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρεται:

Βρισκόμαστε στο έτος 1943. Οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να αφαιρέσουν τον έλεγχο του Χίτλερ από την κατεχόμενη Ευρώπη και σχεδιάζουν μια μαζική επίθεση στη Σικελία. Έρχονται όμως αντιμέτωποι με μια απίθανη δυσκολία: πρέπει να βρουν έναν τρόπο να προστατέψουν μια τεράστια δύναμη εισβολής από μια πιθανή σφαγή. Δύο σπουδαίοι μυστικοί πράκτορες λοιπόν, ο Γιούεν Μόνταγκιου (Κόλιν Φερθ) και ο Τσαρλς Κολμόντλεϊ (Μάθιου Μακφάντιεν), αναλαμβάνουν να φανταστούν μια άκρως μεγαλόπνοη και απίστευτη στρατηγική παραπληροφόρησης για τον πόλεμο, με πρωταγωνιστή τον πιο απίθανο μυστικό πράκτορα: έναν νεκρό. Το “Operation Mincemeat” αφηγείται την απίστευτη και αληθινή ιστορία μιας ιδέας που γεννήθηκε με την ελπίδα να αλλάξει την πορεία του πολέμου – η οποία αψήφησε τη λογική, έθεσε σε κίνδυνο αμέτρητες χιλιάδες ζωές και έφτασε σε οριακό σημείο την ψυχική υγεία των δημιουργών της.


Διαβάστε επίσης: Ο τελευταίος στρατιώτης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Share.

Comments are closed.