Η απεργία των σεναριογράφων της Αμερικής έληξε μετά από 148 ημέρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

H απεργία της Ένωσης Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA), η οποία εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους κινηματογράφου, τηλεόρασης και άλλων ψυχαγωγικών προϊόντων, έληξε επίσημα σήμερα.

Την 148η ημέρα της στάσης εργασίας, το διοικητικό συμβούλιο της WGA West και το συμβούλιο της WGA East ψήφισαν ομόφωνα την Τρίτη για την άρση της απεργιακής εντολής από τις 12:01 π.μ. (ώρα Ειρηνικού) της Τετάρτης, μετά από δοκιμαστική συμφωνία για νέα σύμβαση με την Ένωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP). Αυτό σημαίνει ότι οι σεναριογράφοι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους από σήμερα, ακόμη και πριν από την τελική ψηφοφορία της επικύρωσης.

Η ψηφοφορία επικύρωσης θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 9 Οκτωβρίου. Η WGA θα πραγματοποιήσει συναντήσεις μελών και στις δύο ακτές αυτή την εβδομάδα, καθώς και βιντεοκλήσεις στο zoom, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της σύμβασης. Δεδομένης της ενθουσιώδους υποστήριξης της διαπραγματευτικής επιτροπής της WGA, αναμένεται να επικυρωθεί εύκολα από τα κουρασμένα από την απεργία μέλη.

Η ψηφοφορία για την άρση της εντολής απεργίας ακολούθησε ομόφωνες ψηφοφορίες από τη διαπραγματευτική επιτροπή της WGA, το διοικητικό συμβούλιο της WGA West και το συμβούλιο WGA East για να σταλεί η σύμβαση στα μέλη για επικύρωση. Η WGA κυκλοφόρησε επίσης το πλήρες συμβόλαιο 94 σελίδων και μια περίληψη των νέων όρων. Η συμφωνία περιλαμβάνει κέρδη σε αποζημίωση, νέα απαίτηση για ελάχιστα επίπεδα προσωπικού στις αίθουσες τηλεοπτικών σεναριογράφων, βελτίωση όρων πληρωμής για σεναριογράφους και προστασία για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία συγγραφής.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να γράψει ή να ξαναγράψει λογοτεχνικό υλικό, και το υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη δεν θα θεωρείται υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την αναγνώριση ή τα διαχωρισμένα δικαιώματα ενός σεναριογράφου.
  • Ένας σεναριογράφος μπορεί να επιλέξει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατά την εκτέλεση υπηρεσιών γραφής, εάν η εταιρεία συναινεί και υπό την προϋπόθεση ότι ο συγγραφέας ακολουθεί τις ισχύουσες εταιρικές πολιτικές, αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να απαιτήσει από τον συγγραφέα να χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. ChatGPT) όταν εκτελεί υπηρεσίες γραφής.
  • Η Εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει στον σεναριογράφο εάν τυχόν υλικό που έχει δοθεί σε αυτόν έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη ή ενσωματώνει υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.
  • Η WGA διατηρεί το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η εκμετάλλευση του υλικού σεναριογράφων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης απαγορεύεται από το MBA ή οποιονδήποτε άλλο νόμο.

Η ομόφωνη απόφαση για τον τερματισμό της απεργίας έρχεται δύο ημέρες αφότου οι σεναριογράφοι και τα στούντιο του Χόλιγουντ ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις συνομιλίες για μια νέα τριετή συμφωνία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Variety


Διαβάστε επίσης: Ο Μάρτιν Σκορσέζε παραλίγο να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ μετά τις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης”

Share.

Comments are closed.