Ένα από τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο πωλήθηκε με «ψευδή προέλευση»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Richard Beale, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Roma Numismatics, ενός οίκου δημοπρασιών με έδρα το Λονδίνο που διακινούσε αρχαία νομίσματα, συνελήφθη στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο με πολλαπλές κατηγορίες σχετικά με την πώληση του ακριβότερου αρχαίου νομίσματος στον κόσμο.

Το εν λόγω αρχαίο νόμισμα, το οποίο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα που υπάρχουν, πουλήθηκε το 2020 για 4,2 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, ωστόσο, ύστερα από έρευνα της αμερικανικής HSI (Homeland Security Investigations), το συγκεκριμένο χρυσό κέρμα είχε “ψευδή προέλευση”.

Το σπάνιο νόμισμα των 2000 ετών δεν είναι άλλο από αυτό που έκοψε ο Βρούτος μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το έτος 44 π.Χ. αλλάζοντας τον ρου της Ρωμαϊκής Ιστορίας. Στη μία όψη του απεικονίζεται η κεφαλή του Βρούτου και στην άλλη ο σκούφος της Δημοκρατίας με δύο ξίφη και τις λέξεις «Eid Mar». Μόνο τρία από αυτά τα νομίσματα «Eid Mar» (Ειδοί του Μαρτίου) είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Για διακεκριμένη κλοπή σε πρώτο βαθμό και δεύτερο βαθμό, εγκληματική κατοχή κλεμμένης περιουσίας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, συνωμοσία σε τέταρτο βαθμό και οργάνωση απάτης πρώτου βαθμού κατηγορείται ο Beale, που η εγκληματική του δράση αποκαλύφθηκε ύστερα από την απόπειρα πώλησης, το 2022 πέντε νομισμάτων, που ήταν γνωστό, ότι είχαν λεηλατηθεί από τη Γάζα.

Ο 40χρονος έμπορος, ο οποίος ήταν μέλος του βρετανικού στρατού, έκανε μια ξαφνική είσοδο στον στενό κύκλο των εμπόρων νομισμάτων του Λονδίνου το 2009.

“Ήταν σαν κεραυνός”, είπε στο ARTnews ο Christopher Martin, Πρόεδρος της Βρετανικής Νομισματικής Εμπορικής Ένωσης. “Εμφανίστηκε και άφησε το στίγμα του στην αγορά. Μέσα σε ένα χρόνο, πουλούσε νομίσματα εκατομμυρίων λιρών. Αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αυτό συνέβη μαζί του. Από πού ήρθε; Κανείς δεν ήξερε πραγματικά”, πρόσθεσε.

Εκείνη την εποχή, ο Beale κατάφερε φαινομενικά μέσα σε μια νύχτα να “χτίσει” έναν σύγχρονο οίκο δημοπρασιών νομισμάτων με γυαλιστερούς καταλόγους και μοντέρνες φωτογραφίες. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, δεν ανέλαβε την επιχείρηση από την οικογένεια του, ούτε είχε ξεκινήσει να δουλεύει σε αυτό τον τομέα από νεαρή ηλικία, χτίζοντας αργά αλλά σταθερά τη φήμη του ειδικού”, εξήγησε ο Martin. “Οι άλλοι έμποροι παρακολουθούσαν με δέος όταν άρχισε να διαπραγματεύεται νομίσματα αξίας εκατομμύριων λιρών, φαινομενικά χωρίς εμπειρία. Κατά κάποιο τρόπο, είχε πρόσβαση σε πολύτιμα νομίσματα”, συμπλήρωσε.

Το 2014, ο Beale πήρε στα χέρια του αυτό που επρόκειτο να γίνει το πιο πολύτιμο αρχαίο νόμισμα που πουλήθηκε ποτέ στην αγορά εκείνη την εποχή. Υποτίθεται ότι του δόθηκε από τον Italo Vecchi, έναν Ιταλό έμπορο νομισμάτων, που είχε μεγαλώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε γίνει γνωστός στον κόσμο των νομισμάτων, αρχικά ως ανεξάρτητος έμπορος και στη συνέχεια συνεργαζόμενος με πολλές μεγάλες εταιρείες εμπορίας νομισμάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εργαζόταν για την CNG, μια αμερικανική νομισματική εταιρεία, αλλά στη συνέχεια, το 1992, ο Vecchi συνελήφθη με έναν θησαυρό αδήλωτων ελληνικών νομισμάτων, καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πορεία όμως, συνεργάστηκε ακόμη και με το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κατέχει δέκα νομίσματα, που φαίνεται να προέρχονται από αυτόν, σύμφωνα με τα διαδικτυακά αρχεία του. Στα εβδομήντα του, ο Vecchi άρχισε να εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος στη Roma Numismatics.

Και εκτός από το νόμισμα “Eid Mar”, που υποτίθεται ότι του έδωσε, του προώθησε επίσης και αυτό της Σικελικής Νάξου. Και τα δύο είχαν πωληθεί στην ίδια δημοπρασία, με το νόμισμα της Νάξου να φθάνει στα 291.682 δολάρια.

Το ενδιαφέρον είναι όμως, ότι πριν την δημοπρασία ο Beale είχε αρχικά προσπαθήσει να τα πουλήσει απευθείας σε ένα ανώνυμο αγοραστή το 2015, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Διεθνούς Νομισματικής Συνέλευσης της Νέας Υόρκης, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria.

Σύμφωνα με τον πράκτορα της Homeland Security Investigations, Brenton Easter, αυτό το άτομο, γνωστό μόνον ως “πληροφοριοδότης #1”, έμαθε από τον Beale ότι το νόμισμα προερχόταν από “παλιά ελβετική συλλογή” – Μια φράση γνωστή στο εμπόριο αρχαιοτήτων για αντικείμενα αμφιβόλου προέλευσης.

Μη μπορώντας ωστόσο να πείσουν κανέναν αγοραστή στο συνέδριο, ο Beale και ο Vecchi πέρασαν τα επόμενα χρόνια προετοιμάζοντας την παραποίηση εγγράφων για τα νομίσματα ώστε να μπορούν να πουληθούν στον οίκο δημοπρασιών, όπως λέει σήμερα ο Αμερικανός πράκτορας.

Στο τέλος μάλιστα οι δυο τους φέρεται να πλήρωσαν για έγγραφα, που ισχυρίζονταν, ότι τα νομίσματα προέρχονταν από τη συλλογή του βαρόνου Dominique de Chambrier. Ένας άλλος πληροφοριοδότης, που συνεργάζεται με τον Easter, του ανέφερε, ότι είχε προσεγγιστεί από τον Vecchi και τον Beale για μια συμφωνία. Θα έδιναν στον πληροφοριοδότη 107.000 δολάρια εάν υπέγραφε παραποιημένα έγγραφα προέλευσης.

Ο ίδιος πάντως, είπε ότι αρνήθηκε.

Πριν από την πώληση των νομισμάτων εξάλλου, το φθινόπωρο, ο Beale έστειλε τα νομίσματα στη Νέα Υόρκη για να επικυρωθεί η γνησιότητά τους από την Numismatic Guaranty Corporation, η οποία στην αξιολόγησή της έκρινε, ότι είναι αυθεντικά.

“Η αυθεντικότητα και ο βαθμός ενός νομίσματος είναι θέματα ξεχωριστά και διαφορετικά από την προέλευση. Δεν είναι κοινή πρακτική η NGC να γνωμοδοτεί σχετικά με την προέλευση ενός νομίσματος και δεν το έκανε εδώ”, δήλωσε ωστόσο εκπρόσωπός της.

Παραμένει ασαφές όμως ακόμη, πώς ο Vecchi προμηθεύτηκε αυτά τα νομίσματα και τι ακριβώς προσπαθούσαν να καλύψουν οι δυο τους. Για τον ίδιο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι δεν του έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες.


Διαβάστε επίσης: Ο «μάγος της Wall Street» και η «μεγαλύτερη απάτη του αιώνα»!

Share.

Comments are closed.