Προς τα τέλη του 1965, ο Πάμπλο Πικάσο εισήχθη στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού για χειρουργική επέμβαση. Ήταν 84 ετών. Κατά την περίοδο της ανάρρωσης του, είναι γνωστό ότι διάβασε πολλά κλασικά έργα λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Σαίξπηρ και του κλασικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά, “Οι Τρεις Σωματοφύλακες”, και μελέτησε τα αριστουργήματα του Ρέμπραντ.

Το 1967, όταν ο Πικάσο ήταν αρκετά καλά για να αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά, οι σωματοφύλακες έγιναν ξαφνικά βασικός πυλώνας των καμβάδων του — και παρέμειναν έτσι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σήμερα αυτά τα έργα βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Για τον βιογράφο του, Τζον Ρίτσαρντσον, αντιπροσώπευαν τη “μνημειώδη αποθέωση” του καλλιτέχνη.

© Corbis Historical / Getty Images / Ideal Image

Στις 26 Μαΐου, ο εμβληματικός πίνακας του Πικάσο του 1969, “Buste d’homme dans un cadre”, ο οποίος ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος Σερ Σον Κόνερι, θα διατεθεί προς πώληση στην βραδινή δημοπρασία τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα του οίκου Christie’s που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στο Συνέδριο του Χονγκ Κονγκ και Εκθεσιακό Κέντρο με αρχική εκτίμηση τα 19 εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτόν τον πίνακα, έχουμε το πορτρέτο του Καρδινάλιου Ρισελιέ. Στο παρόν έργο, το θέμα επιδεικνύει μια ευχάριστη αίσθηση, μέσα από μια έντονα πολύχρωμη παλέτα που απεικονίζει τα ιδιαίτερα μαλλιά και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ το έντονο βλέμμα και ο φαρδύς γιακάς της φορεσιάς του θυμίζουν την αμεσότητα και την ένταση των αυτοπροσωπογραφιών του Ρέμπραντ.

Christie’s

Το Buste d’homme dans un cadre — το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία — περιγράφεται από τον Adrien Meyer, Συμπρόεδρο Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Christie’s, ως “ένα από τα καλύτερα έργα της ύστερης περιόδου του Πικάσο που εμφανίστηκαν ποτέ σε δημοπρασία” (Ο καλλιτέχνης πέθανε τέσσερα χρόνια αφότου το ζωγράφισε, σε ηλικία 91 ετών) “Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους “σωματοφύλακες” του Πικάσο. Τη σημασία του, ενισχύει η απαράμιλλη προέλευσή του, που συνέδεσε τις δύο μεγάλες μορφές του 20ου αιώνα – τον μεγάλο Πικάσο και τον Σερ Σον Κόνερι – έναν γίγαντα της μεγάλης οθόνης και εξαιρετικό γνώστη της τέχνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Elaine Holt, διευθύντρια του Οίκου στην Ασία.

Ο Σον Κόνερι, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός ως ο πρώτος ηθοποιός που έπαιξε τον James Bond, ήταν δεινός συλλέκτης έργων τέχνης. Ο γιος του Στεφάν, δήλωσε πως “Ο Σερ Σον είχε μια εξαιρετική αίσθηση αισθητικής, σύνθεσης και κίνησης που βελτιώθηκε από την καριέρα του [στον κινηματογράφο]. Αγάπησε και είχε στην κατοχή του πολλά έργα του Πικάσο και βλέποντας το “Buste d’homme dans un cadre” γοητεύτηκε από την εκφραστική του δύναμη και την ελευθερία του. Κυρίως προτιμούσε παλαιότερα έργα καλλιτέχνη, ωστόσο, έκανε μια εξαίρεση σε αυτήν την περίπτωση”. Προφανώς, ο ηθοποιός λάτρεψε την επιφάνεια impasto και… το ζωγραφισμένο πλαίσιο.


Διαβάστε επίσης: Η κόρη του Πάμπλο Πικάσο χάρισε 9 έργα του για χρέη στην γαλλική εφορία!