Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο του Σπάικ Λι για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο διάσημος σκηνοθέτης Σπάικ Λι, του οποίου οι ταινίες είναι ένα ισχυρό “κοκτέιλ” φυλετικής έντασης, αστικής βίας, φτώχειας, αμφισβήτησης και άλλων πολιτικών ζητήματων, μοιράστηκε ένα φιλμ μικρής διάρκειας ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο σκηνοθέτης εμφανίστηκε στην ειδική εκπομπή του CNN με τίτλο “I Can’t Breath: Black Men Living and Dying In America” για να σχολιάσει τις ταραχές που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, και εκεί παρουσίασε το φιλμάκι “Three Brothers”, το οποίο περιέχει πλάνα από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ και του Ερικ Γκάρνερ που είχε δολοφονηθεί κατά την συλληψή του στη Νέα Υόρκη το 2019, αλλά και από την ταινία του “Κάνε το Σωστό”, στην οποία υπάρχει μια αντίστοιχη σκηνή σύλληψης ενός από τους χαρακτήρες της ταινίας. Καθένας από τους τρεις μαύρους άντρες σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο, στα χέρια λευκών αστυνομικών.

“Η ίδια ιστορία ξανά, ξανά και ξανά… Η επίθεση στα μαύρα σώματα υπήρχε ανέκαθεν”, δήλωσε ο Λι κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον Ντον Λέμον. “Πως είναι δυνατόν κάποιος να μην κατανοεί γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο; Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, το είδαμε στις ταραχές τη δεκαετία του ’60, με την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν τη δικαιοσύνη που τους αξίζει, αντιδρούν με έναν τρόπο που θα τους κάνει να ακουστούν. Πρόκειται για κάτι που βλέπουμε ξανά και ξανά. Αυτή είναι η αλήθεια: οι δολοφονίες μαύρων. Πάνω σε αυτό έχει χτιστεί αυτή η χώρα.”

“Τα θεμέλια των Η.Π.Α, πατάνε πάνω στην κλοπή της γης των ιθαγενών και στην γενοκτονία, μαζί με τη δουλεία. Δεν εγκρίνω όλα όσα γίνονται, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν έτσι.”

© Getty Images Entertainment / Getty Images / Ideal Image

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ταινία “Da 5 Bloods” του σκηνοθέτη, η οποία υπόσχεται να μας δώσει μια εντυπωσιακή ματιά σε μια αμφιλεγόμενη στιγμή στην ιστορία της Αμερικής, καθώς εξετάζει την φυλετική πολιτική της Αμερικής την δεκαετία του ’60, όταν οι Αφροαμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να σκέφτονται ότι αγωνίζονταν για μια χώρα που πάντα καταπίεζε ανθρώπους σαν κι αυτούς – ειδικά μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 12 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Ο Jay-Z τηλεφώνησε στον κυβερνήτη της Μινεσότα ζητώντας να αποδοθεί διακαιοσύνη

Share.

Comments are closed.