9 συγκλονιστικά αθλητικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να παρακολουθήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα αθλητικά ντοκιμαντέρ είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση την χρονιά που μας πέρασε, κυρίως μετά την προβολή του “The Last Dance” για τον Μάικλ Τζόρνταν, το οποίο καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως και άλλαξε εντελώς την αντίληψη για το πως πρέπει να φτιάχνονται τα ντοκιμαντέρ τέτοιου είδους.

Ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύετε ότι τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το σπουδαίο ντοκιμαντέρ των 10 επεισοδίων που προσγειώθηκε στο Netflix κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, το οποίο σε βάζει με μοναδικό τρόπο στο κλίμα του NBA την εποχή του Τζόρνταν και φυσικά σου δείχνει πόσο σπουδαίος παίκτης ήταν, αλλά και πόσο μεγάλο αντίκτυπο είχε – και συνεχίζει έχει –, οφείλουμε να σας πούμε ότι υπάρχουν και άλλα ντοκιμαντέρ για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του αθλητισμού που αξίζει να παρακολουθήσετε την νέα χρονιά.

Tiger

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την καριέρα και την πολυτάραχη ζωή του θρυλικού γκολφέρ, Τάιγκερ Γουντς, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο στην συνδρομητική πλατφόρμα του HBO. Το νέο ντοκιμαντέρ θα αποτελείται από δύο μέρη και θα έξετάσει τους θριάμβους και τις επιτυχίες του κορυφαίου αθλητή του γκολφ, ενός αθλήματος που για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν μεσήλικοι λευκοί.

Icarus

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και δεινός ποδηλάτης Μπράιαν Φόγκελ αποφάσισε να διερευνήσει την επίδραση των αναβολικών στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και την αξιοπιστία των μηχανισμών ελέγχου, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε συστηματικό πρόγραμμα ντοπαρίσματος. Με την κάμερά του κατέγραψε κάθε βήμα της διαδικασίας. Στο ντοκιμαντέρ του “Icarus”, το οποίο κέρδισε Οσκαρ, τον βλέπουμε να προετοιμάζει τις δόσεις του, να καταψύχει τα ούρα του, να ψάχνει στο κορμί του καθαρό σημείο για την επόμενη ένεση.

Ο Φόγκελ ήρθε σε επαφή με τον Γκριγκόρι Ροτσένκοφ, επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρωσίας. Καταπατώντας την επιστημονική δεοντολογία, δέχεται να συμβουλέψει τον Φόγκελ στο ντοπάρισμα του, ακόμη και να αναλύσει δείγματά του μέχρι να καταστούν μη ανιχνεύσιμα. Στην πορεία ξεδιπλώνεται και ο πιο σκοτεινός του ρόλος. Αποκαλύπτει τη συμμετοχή του στο κρατικό πρόγραμμα συγκάλυψης ντοπαρισμένων αθλητών. Εξηγεί πώς αλλοίωνε δείγματα ή παραπλανούσε τις διεθνείς αρχές. Παραδέχεται τα λάθη του, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και η Ρωσία αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς.

The Dawn Wall

Ενώ η αναρρίχηση δεν είναι mainstream άθλημα, σίγουρα αυτοί ανεβαίνουν βουνά είναι εξίσου badass όπως και οι υπόλοιποι αθλητές. Αυτό εξετάζει το ντοκιμαντέρ “The Dawn Wall” του Netflix, το οποίο θα σου κόψει την ανάσα. Το ντοκιμαντέρ χρονογραφεί τα παράλληλα ταξίδια των αναρριχητών Τόμι Κολντγουέλ και Κέβιν Γίόργκεσον που προσπάθησαν να ανέβουν μαζί το τεράστιο Dawn Wall του Εθνικού Πάρκου Yosemite.

The Battered Bastards of Baseball

Οι Portland Mavericks ανήκαν κάποτε στον ηθοποιό του Hollywood, Μπινγκ Ράσελ, και χωρίς καμία σχέση με κάποια ομάδα της μεγάλης λίγκας, χρειάστηκε να πλοηγηθούν στον κόσμο της δεύτερης κατηγορίας με μοναδικά όπλα τις ικανότητές τους και την αγάπη τους για το άθλημα. Η βραβευμένη παραγωγή είναι οικογενειακή υπόθεση, με τον πασίγνωστο γιο του Μπινγκ, Κερτ Ράσελ, μπροστά και πίσω από την κάμερα, και τους εγγονούς του στη σκηνοθεσία.

Senna

Κανένας άλλος πιλότος της Formula 1 δεν έχει αφήσει τόσο έντονα το στίγμα του, όσο ο Άιρτον Σένα, που είχε έξι νίκες (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993), τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον, στο ιστορικό Γκραν Πρι του Μονακό. Δυστυχώς μια σύγκρουση το 1988 τον εμπόδισε να κερδίσει το Γκραν Πρι για επτά συνεχόμενες φορές.

Την ζωή και τις διαδρομές του σπουδαίου Βραζιλιάνου και τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, που βρήκε τραγικό θάνατο το 1994, σε ηλικία 34 ετών, αφηγείται το ντοκιμαντέρ “Senna” που σκηνοθετήθηκε από τον Βρετανό Ασίφ Καπάντια. Ο Καπάντια κατάφερε μέσα από ένα υλικό 5000 ωρών να συνθέσει μια βιογραφία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2011 και υπήρξε μια πρωτοφανής κριτική επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Άιρτον Σένα: 17 μαθήματα ζωής από τον θρύλο της Formula 1

The Carter Effect

Αυτό το ντοκιμαντέρ, την παραγωγή του οποίο ανέλαβε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, παρουσιάζει την επιρροή του Βινς Κάρτερ, 8 φορές πρωταθλητή του NBA All-Star, στην ποπ κουλτούρα και το καναδικό μπάσκετ. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από συναδέλφους, πρώην συμπαίκτες και ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στους Τορόντο Ράπτορς, όπως ο διάσημος ράπερ Drake.

Iverson

Οι δημιουργοί αυτού του ντοκιμαντέρ προσπαθούν να ρίξουν φως στην ζωή και την καριέρα του σπουδαίου αθλητή του NBA Άλεν Άιβερσον, o οποίος είναι γνωστός και ως Η Απάντηση (The Answer) στο κοινό τόσο του αμερικανικού όσο και του παγκοσμίου Μπάσκετ. Ο γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Βιρτζίνια με το όνομα Χόμπτον, Άλεν περνούσε πολλές ώρες στο δρόμο, όπου οι μπελάδες βρίσκονταν μια ανάσα από κοντά του, τελικά όμως έμελλε να τον κρατήσει μακριά η αγάπη του για τα αθλήματα.

Ο “Answer” επηρέασε μια ολόκληρη γενιά, όχι μόνο με όσα έκανε μέσα στο παρκέ (ξεκάθαρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών), αλλά και έξω από αυτό.

The Man in the Arena: Tom Brady

Η ιστορία του θρύλου του NFL έρχεται μέσω ενός νέου αθλητικού ντοκιμαντέρ του ESPN, το οποίο θα αποτελείται από 9 επεισόδια. Ο Τομ Μπρέιντι τίθεται στο επίκεντρο της παραγωγής του Gotham Chopra’s Religion of Sports και της νεοσύστατης εταιρείας του ίδιου του Brady, 199 Productions. Η ιστορία του θα περιλαμβάνει κάποιες άγνωστες ιστορίες από τα πρώτα βήματα του στον πρωταθλητισμό μέχρι τις κορυφαίες στιγμές του στο Super Bowl.

When We Were Kings

Ο ιστορικός αγώνας “The Rumble in the Jungle” του πυγμάχου Μοχάμετ Αλι (Κάσιους Κλέι) εναντίον του τότε πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν στο Ζαίρ του 1974. Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελείται από μικρά αποσπάσματα, από την προετοιμασία του Άλι για τη μεγάλη μάχη, τις πεποιθήσεις του για τους αφρο-αμερικανούς και την λατρεία που είχε από τους κατοίκους της πόλης, εμβαθύνοντας αρκετά σε πτυχές του Μοχάμεντ Άλι που δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν.

Το “When we were Kings” θεωρείται το καλύτερο ντοκιμαντέρ από τον χώρο της πυγμαχίας, έχοντας κερδίσει το Όσκαρ του 1996, τη χρονιά που προβλήθηκε.


Διαβάστε επίσης: Μάικλ Τζόρνταν: 5 ντοκιμαντέρ για εσάς που λατρέψατε το “The Last Dance”

Share.

Comments are closed.