8 προειδοποιητικά σημάδια ότι σου λέει ψέματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει να μας πουν ψέματα χωρίς να το έχουμε μάθει. Τι περισσότερες φορές πρόκειται για μικρά και αθώα ψεματάκια, τα οποία συνήθως λέγονται για να μην πληγώσουν τα αισθήματα μας, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που τα ψέματα δεν είναι τόσο ασήμαντα. Είναι ψέματα που μας προστατεύουν από την αλήθεια… μια αλήθεια όμως, που μπορεί να μας βλάψει.

Οι περισσότεροι άντρες μπορεί να γίνουν παρανοϊκοί όταν η σύντροφος τους ψεύδεται για κάτι. Λέει ψέματα επειδή με απάτησε; Μήπως λέει ψέματα επειδή δεν θέλει να μάθω κάτι σημαντικό; Ή μήπως λέει ψέματα επειδή δεν με σέβεται αρκετά και νομίζει ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ την αλήθεια; Η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.

Αν λοιπόν νιώθεις ότι η σύντροφος σου σου λέει ψέματα, δες παρακάτω μερικά προειδοποιητικά σημάδια. Πριν ωστόσο τα διαβάσεις, θα πρέπει να θυμάσαι ότι πολλά πράγματα μπορεί να είναι στο μυαλό σου, οπότε μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Όσα σου λέει νομίζεις ότι τα έχει κάνει πρόβα

Την ρωτάς πως πήγε η μέρα της και σου λέει κάτι σαν: “Έφαγα μεσημεριανό με την Μαρία, μετά πήγαμε στο εμπορικό κέντρο και μετά πήγα σπίτι.” Αν συνηθίζει να μιλάει έτσι για την ημέρα της, τότε είναι εντάξει. Ωστόσο, αν συνήθως είναι πιο ομιλητική, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Αν η σύντροφος σου λέει μια ιστορία που αμφιβάλλεις, τότε μπορείς να ελέγξεις αν ψεύδεται ζητώντας της να σου την ξαναπεί μια ανύποπτη στιγμή. Αν αναπαράγει αυστηρά κάθε λέξη της ιστορίας, τότε ίσως είναι ένα σημάδι ότι την απομνημόνευσε πριν σου μιλήσει. Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να απομνημονεύσει αυτά που έκανε μια συγκεκριμένη μέρα;

Υπάρχουν ανακολουθίες στην ιστορία της

Στην περίπτωση αυτή δεν είχε χρόνο να κάνει πρόβα τα λεγόμενα της. Οι μικρές ανακολουθίες στην ιστορία της μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν είναι εντελώς ειλικρινής. Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που λέει την ιστορία της, είπε ότι ήταν με την Μαρία, και την δεύτερη φορά αναφέρει ότι ήταν και ένας άλλος φίλος μαζί τους.

Ξέχασε ότι ήρθε ένας άλλος φίλος ή ξέχασε την αρχική της ιστορία; Είναι εύκολο να ξεχνάμε μικρές λεπτομέρειες όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε τι κάναμε μια συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο μπορεί να είναι λίγο περίεργο αν αλλάξει σχεδόν όλη την ιστορία της.

Πανικοβάλλεται όταν την ρωτάς

Είναι φυσιολογικό να την ρωτάς πως πέρασε την μέρα της, εξάλλου είσαι κάποιος που την νοιάζεται. Έτσι, αν αρχίσει να πανικοβάλλεται, αυτό μπορεί να σημάνει συναγερμό στο κεφάλι σου. Γιατί ξαφνικά να πανικοβληθεί αν την ρωτάς για κάτι εντελώς ακίνδυνο;

Μπορείς να καταλάβεις ότι πανικοβάλλεται εάν υψώνει την φωνή της ή αν αρχίσει να μιλάει πολύ γρήγορα. Ένας άλλος τρόπος είναι αν χρησιμοποιεί υπερβολικές χειρονομίες. Στην συνέχεια, μπορεί να γίνει επιθετική ή μπορεί να αρχίσει να γίνεται παρανοϊκή επειδή την ρώτησες, προσπαθώντας με αγωνία να αλλάξει θέμα.

Γίνεται έξαλλη όταν την ρωτάς

“Σου είπα ήδη!” Είναι κάτι που είναι πιθανό να πει. Αν και προς υπεράσπιση της, μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό να επαναλάβει κάτι που έχει ήδη πει. Ωστόσο, αν χρειαζόταν μόνο δύο λεπτά για να απαντήσει στην ερώτηση σου, γιατί γίνεται έξαλλη;

Το να νευριάσεις ή να είσαι αμυντικός όταν κάνεις μια ερώτηση, μπορεί να προκαλέσει δύο πράγματα. Πρώτον, να αποφύγεις το θέμα επειδή σαφώς την ενοχλεί, κάτι το οποίο θα σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί, και δεύτερον, να νευριάσεις τόσο πολύ, που της δίνεις τον χρόνο να αλλάξει θέμα και να σε κατηγορήσει ότι την ελέγχεις πάρα πολύ. Αν λέει ψέματα, υπολογίζει σε αυτές τις δύο συνέπειες, έτσι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει το ψέμα της.

Υπάρχουν πάρα πολλές ή πολύ λίγες λεπτομέρειες

Αυτό εξαρτάται από το πως συνηθίζει να σου εξιστορεί κάτι. Ενώ μερικές γυναίκες λατρεύουν να αναφέρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, άλλες κρατούν μακριά τις λεπτομέρειες και σου λένε την ουσία. Σίγουρα γνωρίζεις σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει η σύντροφος σου.

Αν είναι ο τύπος που σε κουράζει με τις λεπτομέρειες και ξαφνικά σου λέει μια ιστορία εν συντομία, είναι κάτι που σίγουρα παρατηρείς. Από την άλλη πλευρά, αν συνήθως σου λέει εν συντομία μια ιστορία, μπορεί να σου φανεί κάπως περίεργο αν αρχίσει να αναφέρει μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες.

Κοιτάζει συνεχώς αλλού

Όταν οι άνθρωποι ψεύδονται, συνήθως αποφεύγουν την οπτική επαφή, γιατί είναι ευκολότερο να τους πιάσετε να λένε ψέματα. Αυτό που συνήθως κάνουν είναι να κοιτάζουν αλλού ή να στρέφουν το βλέμμα τους από το ένα αντικείμενο στο άλλο.

Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να κοιτάζουν αλλού όταν αισθάνονται άβολα. Έτσι, κοιτάζοντας αλλού, είναι ο τρόπος ενός ατόμου να αποφύγει το επικριτικό βλάμμα του άλλου. Σίγουρα η σύντροφος σου δεν χρειάζεται να σε κοιτάζει όλη την ώρα στα μάτια όταν σου λέει κάτι, ωστόσο αν κοιτάζει αλλού κατά το 90% της συνομιλίας σας, τότε ίσως χρειαστεί να διπλοτσεκάρεις τα λεγόμενα της.

Σε κοιτάζει ευθεία στα μάτια

Έχεις αισθανθεί ποτέ υπνωτισμένος από το αφεντικό σου όταν σου λέει να κάνεις κάτι; Παρατήρησες πως σε κοίταζε ευθεία στα μάτια και χρησιμοποίησε ουσιαστικά το βλέμμα του για να σε κάνει να κάνεις αυτό που λέει; Αυτή η τακτική μπορεί επίσης να λειτουργήσει όταν κάποιος ψεύδεται.

Όταν κάποιος σε κοιτάζει ευθεία στα μάτια, μπορεί να σε κάνει να ρίξεις τις άμυνες σου. Όταν η σύντροφος σου το κάνει αυτό, μπορεί να προσπαθεί να σε πείσει να πιστέψεις την ιστορία της. Είναι πιθανό να σκεφτεί ότι αν κοιτάζει αλλού μπορεί να την κάνει να φαίνεται αδύναμη και ότι ψεύδεται. Έτσι κάνει το αντίθετο, για να σε κάνει να νομίζεις ότι δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλεις για όσα σου λέει.

Σε εμποδίζει να την τσεκάρεις

Έχεις ήδη στο μυαλό σου ότι σου λέει ψέματα, ωστόσο θέλεις να βρεις αποδείξεις. Έτσι προσπαθείς να δεις το κινητό της, άλλα πάντα το έχει μαζί της ή έχει κωδικό πρόσβασης. Ας υποθέσουμε ότι μάντεψες τον κωδικό πρόσβασης και αρχίζεις και ψάχνεις τα μηνύματα της και τις φωτογραφίες της. Το μόνο που βρίσκεις είναι έναν κενό φάκελο εισερχομένων και έναν άδειο φάκελο φωτογραφιών.

Τώρα που το κινητό της δεν είναι επιλογή, αποφασίζεις να ελέγξεις το Facebook της όταν δεν κοιτάζει. Αλλά, δυστυχώς! Όλα τα μηνύματα της έχουν διαγραφεί ή έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης της. Μη μπορώντας να βρεις τίποτα στο τηλέφωνο και στο Facebook της, ποιες άλλες επιλογές έχεις;

Προσπαθείς να ρωτήσεις τους φίλους της που βρισκόταν, αλλά υποψιάζονται τι τρέχει και φυσικά δεν σου απαντούν. Έκανες ότι νόμιζες ότι πρέπει να κάνεις, αλλά φίλε μου ήρθε η ώρα να την ρωτήσεις στα ίσια αν σου κρύβει κάτι. Ποιος ξέρει, μπορεί να παραδεχτεί ότι σου έκρυβε κάτι που δεν ήθελε να μάθεις.

Τα ψέματα μπορεί να είναι ένα προοίμιο και για άλλα πράγματα που μπορεί να σου κάνει η σύντροφος σου. Τσέκαρε τα παραπάνω για να δεις αν είναι ανέντιμη απέναντι σου. Είναι προτιμότερο να ξεκαθαρίζεις τα πράγματα από την αρχή, προτού ξεφύγει η κατάσταση.


Διαβάστε επίσης: Σκέφτεσαι να χωρίσεις; Τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Share.

Comments are closed.