6 κινηματογραφικά αριστουργήματα για να δεις αυτό το ΣΚ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κατά την πρώτη προβολή, ένα σπουδαίο ψυχολογικό θρίλερ, όπως για παράδειγμα το “Get Out” του Τζόρνταν Πιλ, δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα στο κοινό, με αποτέλεσμα αυτό να παραβλέπει τα “κρυφά” νοήματα και τα σύμβολα που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης.

Αυτός είναι ο λόγος που ένας θεατής θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αληθινή ταυτότητα μίας ταινίας, μόνο αν την ξαναπαρακολουθήσει. Επειδή θα γνωρίζει ήδη τι πρόκειται να συμβεί, δεν θα νιώθει σασπένς, οπότε θα μπορεί να  επικεντρωθεί σε διαφορετικές πτυχές της ταινίας, οι οποίες, πολλές φορές, είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 6 θρίλερ, τα οποία είναι αληθινά κινηματογραφικά αριστουργήματα και αξίζουν μια επανάληψη.

Get Out (2017)

Η ταινία του Τζόρνταν Πιλ, η οποία είναι ένα φαρμακερό σχόλιο στις φυλετικές διακρίσεις και στο ρατσισμό μέσα από ένα άκρως πρωτότυπο πρίσμα, περιέχει πολλά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου του soundtrack “Sikiliza Kwa Wahenga”, μία φράση από τη διάλεκτο Σουαχίλι που σημαίνει “Άκου τις φωνές των προγόνων σου, κάτι κακό έρχεται, φύγε!”, το οποίο παίζει κυρίως στην αρχή και το φινάλε της ταινίας.

Το “Get Out” λειτουργεί σε τόσα πολλά επίπεδα και το πραγματικό του νόημα μπορεί να αποκαλυφθεί πλήρως μόνο αν ξαναδείτε αυτό το αριστούργημα που έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς.

Parasite (2019)

Η ταινία εξετάζει τις ταξικές διακρίσεις και τις “παρασιτικές” τακτικές της οικογένειας Παρκ για να ξεφύγει από μια ζωή φτώχειας. Ωστόσο, μόλις το κοινό εμβαθύνει, ανακαλύπτει ότι ο Μπονγκ Τζουν-χο έχει χρησιμοποιήσει συμβολισμούς σε όλη την ταινία. Μόνο με την επαναπροβολή μπορούν οι θεατές να απορροφήσουν πλήρως τις λεπτομέρειες του πολυεπίπεδου διαλόγου της ταινίας και να προσδιορίσουν ποιος είναι το πραγματικό παράσιτο.

No Country For Old Men (2007)

Σε σκηνοθεσία των αδελφών Κοέν, η ταινία “No Country For Old Men” ρίχνει μια ζοφερή και ενδοσκοπική ματιά στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η ταινία είναι, από πολλές απόψεις, ένα απλό θρίλερ γεμάτο βία και χάος. Ωστόσο, μετά από πιο προσεκτική παρατήρηση, προκύπτουν διάφορες ασάφειες, με αποτέλεσμα μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία.

Shutter Island (2010)

Το ψυχολογικό θρίλερ του Μάρτιν Σκορσέζε συγκινεί ακατάπαυστα. Η ταινία ακολουθεί τον Έντουαρντ Ντάνιελς, έναν βασανισμένο άντρα που δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν, καθώς ερευνά την περίεργη εξαφάνιση ενός ασθενούς σε μια ψυχιατρική κλινική. Η ιστορία της ταινίας είναι καθηλωτική και χάρη στις απίστευτες ανατροπές της, την προσθέτει στην λίστα αυτών που πρέπει να ξαναδείς.

Για τους λάτρεις του κινηματογράφου με μάτι αετού, η ανακάλυψη των κρυμμένων ενδείξεων κατά τη διάρκεια της επαναπροβολής της ταινίας θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την ανατροπή στο φινάλε.

American Psycho (2000)

Αυτό που ξεκινά ως τυπικό θρίλερ σύντομα γίνεται πολύπλοκο λόγω του μη αναμενόμενου φινάλε του. Κατά την αρχική προβολή, οι ανατροπές στην πλοκή του American Psycho μπέρδεψαν πολλούς θαυμαστές, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ξαναδείτε και να αποκαλύψετε περαιτέρω στοιχεία σε όλη την ταινία.

Fight Club (1999)

Η ταινία είναι ένα μυστήριο που περιέχει συμβολικές αναφορές στον καπιταλισμό, αφήνοντας την γεμάτη ανατροπές αφήγησή του ανοιχτή σε ερμηνεία. Το “Fight Club” θολώνει συνεχώς τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, με υπαινιγμούς μιας ονειρικής πλοκής. Μόνο με την επανεξέταση αυτού του χαοτικού δράματος-θρίλερ οι θεατές θα μπορέσουν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το πραγματικό νόημα του Fight Club.


Διαβάστε επίσης: Joker 2: Δείτε την πρώτη εικόνα από τα γυρίσματα της ταινίας

Share.

Comments are closed.