5 συμβουλές που μας έδωσαν σπουδαίοι επιχειρηματίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η σύλληψη μιας επιχειρηματικής ιδέας μπορεί να είναι δημιουργική, χωρίς ωστόσο να είναι πάντα επιτυχημένη.

Μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να στήνει τα θεμέλια της πάνω σε ένα καινοτόμο πλάνο, παρ’ όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος δεν παύει ποτέ να είναι ένα άθροισμα στρατηγικών κινήσεων. Μία από αυτές τις στρατηγικές κινήσεις είναι αυτό που θα λέγαμε γνώση, την γνώση από τους παλαιότερους επιχειρηματίες ή εν πάση περιπτώσει, απ’ αυτούς που δοκίμασαν και δοκιμάστηκαν στον επιχειρηματικό χώρο με επιτυχία.

Διαβάστε παρακάτω 5 συμβουλές που έδωσαν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, τις οποίες χρειάζεται να λάβετε σοβαρά υπόψη.

1) Εμπιστευθείτε τους άλλους

«Καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο αιώνα, οι ηγέτες θα είναι εκείνοι που ενδυναμώνουν τους άλλους». Bill Gates, Microsoft

© Jamie McCarthy / Getty Images / Ideal Image

Ο Bill Gates ήταν 20 ετών όταν ξεκίνησε την Microsoft και τον Σεπτέμβρη του 2017 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η προσέγγιση του στην ηγεσία επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των άλλων γύρω του. Αυτό μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το να έχετε όλες τις απαντήσεις ή απλά να κάνετε καλή δουλειά μόνοι σας. Το να παρέχετε στα μέλη της ομάδας σας την ελευθερία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, να αξιοποιούν τις δικές τους ικανότητες και να επιτυγχάνουν τους δικούς τους στόχους, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μακροπρόθεσμα.

2) Να είστε ανθεκτικοί

«Μερικές φορές η ζωή σας χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μην χάσετε την πίστη σας». Steve Jobs, Apple

© Justin Sullivan / Getty Images / Ideal Image

Ο αείμνηστος Steve Jobs ήταν μόλις 21 ετών όταν ίδρυσε την Apple. Αν και απολύθηκε εννέα χρόνια αργότερα, επέστρεψε και έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Το παραπάνω απόσπασμα από την θρυλική ομιλία του στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 2005, αντικατοπτρίζει την εργασιακή του ηθική, η οποία ήταν η επιμονή και η ανθεκτικότητα στο να συνεχίσει να καινοτομεί και να παραμείνει αφοσιωμένος στους στόχους του.

3) Δημιουργήστε ανατροφοδότηση

«Σκεφτείτε συνεχώς πως θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα τα πράγματα και ρωτήστε τον εαυτό σας». Elon Musk, SpaceX/Tesla

Ο Elon Musk ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία λογισμικού δικτύου στα 24 χρόνια του. Η αξία της εταιρείας πυραύλων SpaceX εκτιμάται σήμερα σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια. Η συμβουλή του είναι να δώσουμε ένα παράδειγμα ειλικρινούς και συχνής ανατροφοδότησης ως αποτελεσματικό τρόπο αποφυγής λαθών, βελτιώνοντας και ανακαλύπτοντας νέες ευκαιρίες.

4) Ρισκάρετε

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν αναλαμβάνει κανέναν κίνδυνο … Σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, η μόνη στρατηγική που εγγυάται την αποτυχία δεν αναλαμβάνει κινδύνους». Mark Zuckerberg, Facebook

© David Ramos / Getty Images / Ideal Image

Ο Mark Zuckerberg ξεκίνησε το Facebook από το δωμάτιο του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όταν ήταν 19 χρονών. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια πως για οποιαδήποτε απόφαση, θα υπάρχει πάντα η επιτυχία και η αποτυχία. Όμως, μακροπρόθεσμα, αν μια εταιρεία είναι στάσιμη, είναι εγγυημένο ότι θα αποτύχει και δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε αυτό είναι να αναλάβετε ρίσκα.

5) Δημιουργήστε μια ισχυρή ομάδα

«Δεν έχει σημασία πόσο υπέροχο είναι το αρχικό προϊόν ή η ιδέα σας, αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεγάλη επιχείρηση, τότε το προϊόν σας δεν θα διαρκέσει». Brian Chesky, Airbnb

Ο Brian Chesky εγκαινίασε την Airbnb όταν ήταν 27 ετών. Πήρε προσωπικά συνέντευξη από τους πρώτους 300 υπαλλήλους της εταιρείας. Αισθάνεται ότι η δημιουργία μιας ομάδας και η οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας είναι εξίσου σημαντικά με τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και επένδυση, θα αποπληρωθεί μακροπρόθεσμα.


Διαβάστε επίσης: Τα 5 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι δισεκατομμυριούχοι

Share.

Comments are closed.