16 αριστουργηματικά φιλμ που δεν “έκοψαν” πολλά εισιτήρια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ταινιών που δεν τα έχουν πάει καλά στο box office επειδή ήταν πραγματικά κακές, παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν τεράστια χρηματικά ποσά για να δημιουργηθούν, από την άλλη ωστόσο υπάρχουν ταινίες που δεν έκοψαν εισιτήρια για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Πολλές εξαιρετικές ταινίες έχουν πέσει θύματα κακής συγκυρίας, αναποτελεσματικών εκστρατειών μάρκετινγκ ή απλώς ήταν υπερβολικά “εκεί έξω” για το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν  στο box office. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η οικογενειακή κωμωδία “Are You There God? It’s Me, Margaret”, η οποία δυστυχώς αγνοήθηκε κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της στους κινηματογράφους. Ευτυχώς, μια απογοητευτική κυκλοφορία δεν χρειάζεται να είναι “θανατική καταδίκη”, διότι πολλές ταινίες που δεν είχαν τις επιθυμητές εισπράξεις, επαναξιολογήθηκαν και θεωρούνται πλέον κλασικές, καλτ ή οτιδήποτε άλλο.

Όπως καταλαβαίνετε δεν πρέπει να κρίνετε μία ταινία από το box οffice της, κάτι που αποδεικνύει και η παρακάτω λίστα, η οποία περιλαμβάνει μερικές υπέροχες ταινίες που δυστυχώς πολλοί δεν επέλεξαν να παρακολουθήσουν σε όλο τους το μεγαλείο.

“Citizen Kane” (1941)

Όταν το 1941 ο Όρσον Γουέλς γύρισε τον “Citizen Kane””, έκανε λίγη προσπάθεια για να κρύψει το γεγονός ότι η ταινία αφορούσε την ζωή του σκοτεινού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Παρά τις 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ και την άμεση επιτυχία της ταινίας, ο Χιρστ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μποϋκοτάρει το φιλμ, καθώς μόνο ευχαριστημένος δεν ήταν από τη δημοσιοποίηση της προσωπικής του ζωής. Επιστρατεύοντας όποιον ήξερε και δεν ήξερε, προσπάθησε να εμποδίσει τη διανομή της ταινίας στις σκοτεινές αίθουσες και όταν απέτυχε, προσφέρθηκε να πληρώσει για την καταστροφή του φιλμ. Ο Γουέλς αρνήθηκε, η ταινία βγήκε στις αίθουσες και σήμερα λογίζεται ως η καλύτερη που έγινε ποτέ.

“It’s a Wonderful Life” (1946)

Παρά το γεγονός ότι η ταινία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία κατά την πρώτη της προβολή το 1946, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής της και του σκληρού ανταγωνισμού, με την πάροδο των χρόνων η αξία της έλαβε αναγνώριση και πλέον θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, καθώς και μια από τις κλασικότερες χριστουγεννιάτικες εορταστικές ταινίες.

“Blow Out” (1981)

Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα έχει κάνει μερικές από τις πιο προσοδοφόρες ταινίες όλων των εποχών, όπως το πρώτο “Mission: Impossible”, το “Blow Out” ωστόσο δεν ήταν μία από αυτές. Η ταινία είναι μια εξαιρετική απεικόνιση των πολλών τεχνικών μοντάζ του σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής χρήσης των split screens, ωστόσο ήταν μπροστά από την εποχή της και δεν κατάφερε να κερδίσει μεγάλο κοινό όταν κυκλοφόρησε. Κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε μόνο 13,7 εκατομμύρια δολάρια.

“The King of Comedy” (1982)

Το “The King of Comedy” είναι μια από τις καλύτερες σπουδές χαρακτήρων του Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά γνώρισε παγερή αδιαφορία από κοινό και κριτικούς όταν κυκλοφόρησε. Παρά το γεγονός ότι είχε ως πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζέρι Λιούις, η ταινία απέφερε μόνο 2,5 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια δολάρια. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι να εκτιμηθεί και επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα όταν διαπιστώθηκε ότι το “Joker” είχε “δανειστεί” υπερβολικά πολλά στοιχεία από αυτήν.

“The Thing” (1982)

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας τρόμου του 1982, σκηνοθεσίας Τζον Κάρπεντερ, είναι δύσκολο να θεωρηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από αριστούργημα, ωστόσο, όταν κυκλοφόρησε δεν γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία – απέφερε μόνο 19,6 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως φαίνεται ήταν μάλλον θύμα συγχρονισμού, δεδομένου ότι επανεκτιμήθηκε από τους κριτικούς, και πλέον θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έγιναν ποτέ.

“The Shawshank Redemption” (1994)

Η ιστορία του “The Shawshank Redemption” είναι το απόλυτο κινηματογραφικό παράδοξο. Η προσαρμογή της νουβέλας του Στίβεν Κινγκ από τον Φρανκ Ντάραμποντ, θεωρείται ευρέως ως μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ, ωστόσο δεν κέρδισε ούτε ένα Όσκαρ (ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός το 1994, με το “Pulp Fiction” και το “Forrest Gump”) και τα πήγε πολύ μέτρια στο box office. Η ταινία των 25 εκατομμυρίων δολαρίων κέρδισε κάτι περισσότερο από 28 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια κινηματογραφική της προβολή, όχι αρκετά για να αποφέρει κέρδος. Τα πήγε λίγο καλύτερα διεθνώς, ανεβάζοντας τα συνολικά της έσοδα σε 73,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αξιοσέβαστο ποσό, αλλά δύσκολα αντικατοπτρίζει την περίφημη θέση της ταινίας στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.

“The Big Lebowski” (1998)

Αν και θεωρείται πλέον ως μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες των Αδελφών Κοέν, το “The Big Lebowski” δεν σημαδεύτηκε από επιτυχία κατά την αρχική του κυκλοφορία, δεδομένου ότι οι εισπράξεις ήταν χαμηλές και οι κριτικές που έλαβε ανάμικτες. Παρ’ όλα αυτά, με τον καιρό οι κριτικές άλλαξαν και πλέον η ταινία θεωρείται καλτ κλασική, χαρακτηριστική για τους διαλόγους της, τη στάση ζωής των ηρώων, τη μουσική της, και τις σκηνές των ονείρων του Dude.

“Fight Club” (1999)

Μπορεί το “Fight Club” να είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του Φίντσερ, δεν κατάφερε να ωστόσο να εκπληρώσει τις επιθυμίες του στούντιο στο box office, δεδομένου ότι είχε έσοδα μόλις 37 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Έλαβε πολωμένες αντιδράσεις από κριτικούς που διαφωνούσαν σχετικά με τη βία και την ηθική ασάφεια, αλλά επαίνεσαν τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία, τη μουσική και τα μηνύματα. Θεωρήθηκε από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες ταινίες του 1999.

“Hugo” (2011)

Το “Hugo” του Μάρτιν Σκορσέζε συγκέντρωσε 73 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 185 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αλλά αυτοί οι αριθμοί θεωρήθηκαν απογοητεύτικοί, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 170 εκατομμύρια δολάρια. Να σημειώσουμε ότι το “Hugo” βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία, κερδίζοντας πέντε στις τεχνικές κατηγορίες.

“The Master” (2012)

Αν και το “The Master” του Πολ Τόμας Άντερσον, ελαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ και Β’ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες των Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Έιμι Άνταμς, δεν τα πήγε καθόλου καλά στο box office. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 16,3 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 11,8 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε 28,2 εκατομμύρια δολάρια.

“mother!” (2017)

Λίγες ταινίες αγαπήθηκαν ή μισήθηκαν τόσο πολύ την τελευταία δεκαετία όσο το αλληγορικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η ταινία δεν κατάφερε καν να σπάσει το όριο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ με προϋπολογισμό παραγωγής 30 εκατομμύρια δολάρια.

“Children of Men” (2006)

Το “Children of Men” του Αλφόνσο Κουαρόν, το οποίο θεωρείται συχνά μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα, είχε εισπράξεις μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με προϋπολογισμό παραγωγής 75 εκατομμύρια δολάρια. Ούτε το παγκόσμιο box office της ταινίας (70 εκατομμύρια δολάρια) δεν την έσωσε.

“Blade Runner 2049” (2017)

Αν και το “Blade Runner 2049” του Ντενί Βιλνέβ κατατάσσεται ως μία από τις σπουδαιότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, δεν ξεπέρασε καν τα 100 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, και αν λάβουμε υπόψιν το μέγεθος της παραγωγής θα λέγαμε ότι πάτωσε, μιας και έχασε γύρω στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως τα νούμερα αυτά κόστισαν του κόστισαν την υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία στα Όσκαρ.

“Ad Astra” (2019)

Το “Ad Astra”, το οποίο είχε προϋπολογισμό λίγο κάτω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια, μετά βίας εισέπραξε 127 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Η ταινία αγνοήθηκε ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ με εγχώρια έσοδα 50 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θεωρείται αποτυχία όταν έχεις πρωταγωνιστή τον A-lister ηθοποιό Μπραντ Πιτ.

“Doctor Sleep” (2019)

Οι προσδοκίες για το “Doctor Sleep” του Μάικ Φλάναγκαν ήταν υψηλές, δεδομένου ότι πρόκειται για το σίκουελ της “Λάμψης” του Κιούμπρικ, αλλά και για το γεγονός ότι οι ταινίες τρόμου είναι συνήθως εξαιρετικά κερδοφόρες στο box office. Δυστυχώς, η ταινία κέρδισε μόλις 31 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά.

“Mulholland Drive” (2001)

Η ταινία “Mulholland Drive” του Ντέιβιντ Λιντς, που ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα από το BBC Culture, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον προϋπολογισμό της στις ΗΠΑ. Η ταινία κέρδισε 7 εκατομμύρια δολάρια αλλά η παραγωγή της κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια. Κάθε στούντιο που δίνει στον Λιντς πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια για να δει το όραμά του στη μεγάλη οθόνη αξίζει επαίνους, ακόμα κι αν το εν λόγω όραμα δεν προσέλκυσε τον αριθμό των θεατών που του άξιζε εκείνη τη στιγμή. Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ πιο ευγενικά με το “Mulholland Drive”, το οποίο εμφανίζεται τακτικά και σε άλλες λίστες με τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.


Διαβάστε επίσης: Κρίστοφερ Νόλαν: Δείτε τι είπε για την “συνταξιοδότηση” του Κουέντιν Ταραντίνο

Share.

Comments are closed.