10 απο τους καλύτερους house δίσκους που έγιναν ποτέ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η House μουσική είναι ένα είδος ηλεκτρονικής dance μουσικής που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 από dance club Djs στο Chicago. Eνα μουσικό κράμα με στοιχεία από late 70’s soul, funk και κυρίως disco. Oυσιαστικά μια εξέλιξη της disco με ενίσχυση σύγχρονων μουσικώντεχνικών – bass drum, electronic synthesizer baseline, electronic drums, effects, funk and pop samples και ενισχυμένα vocals.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την προέλευση της ονομασίας HOUSE. Η επικρατέστερη και πιο έγκυρη είναι ότι προήλθε από το όνομα του club “Τhe Warehouse” το οποίο ήταν το δημοφιλέστερο club του Chicago στα τέλη της δεκαετίας 70′ και αρχές της δεκαετίας του 80. Εκεί εμφανιζόταν ο Dj Frankie Knuckles παίζοντας αυτό το καινούριο για τα τότε δεδομένα είδος μουσικής, σ’ ένα κοινό κυρίως gay, κάνοντας θραύση κάθε βράδυ στα ταμεία του club. Ο Knuckles έγραφε την μουσική αυτή στην Traxx records που από τότε έγινε γνωστή σαν House music. Ήταν η μουσική για αυτούς που ήθελαν κάτι παραπάνω από το main stream που παιζόταν στα ραδιόφωνα, αλλά και στα club. Το underground της εποχής. Τα περισσότερα party γινόταν σε σπίτια, garage, και underground club του Chicago και του Detroit. Μέσα από τη μουσική περνούσαν και διάφορα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για άτομα που θεωρητικά βρισκόταν στο περιθώριο της κοινωνίας, κυρίως μαύρους και Λατίνους gay.

Η ανάπτυξη της House στην Βρετανία σημειώθηκε κατά την περίοδο 1988- 89. Κατά τη διάρκεια δηλαδή του δεύτερου Summer Of Love. Αν και εμφανίστηκε την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε και στο Chicago, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και συγκεκριμένα στο Manchester στο club “The Haηienda” σαν προέκταση της Northern Soul τεχνοτροπίας. Μέχρι το 1986 με τους Djs Pickering, Park και Da Silva η house είχε καθιερωθεί.

Πολλά underground clubs και private parties στο Λονδίνο αλλά και σε ολόκληρη τη Μ. Βρετανία έπαιζαν μόνο house. Πολλοί Ευρωπαίοι άρχιζαν να αγκαλιάζουν την house και να καλούν στα μεγάλα club αμερικάνους θρυλικούς πλέον djs με πρώτο τον Larry Levan στο Ministry of sound όπου resident ήταν ο Dj Harvey. Στα τέλη του 1987 ο Paul Lakefield και ο Danny Rampling φέρνουν στην Ibiza το house από τα club του Λονδίνου και σταματάει το μέχρι τότε mix από rock, pop και disco για τα ευρωπαία πλουσιόπαιδα. Η Ibiza γίνεται η παγκόσμια πρωτεύουσα της house και κατ επέκταση της dance και του clubbing!

Τέλη δεκαετίας 80′ και αρχές 90′ στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται οι Danny Tenaglia, Junior Vasquez και λίγο αργότερα οι Masters at Work και Kerri Chandler. Από εκείνο το σημείο και μετά ο ένας super star Dj υποδέχεται τον άλλο. Οι παραγωγές και τα remix τους γίνονται No 1 σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα pop είδωλα όπως Madonna, Wham, Kylie Minogue, Grace Jones, Earth Wind and Fire, Barry White κ.α. Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κάνουν τη νεολαία να χορεύει στους ρυθμούς της house που λάτρεψε και λατρεύει μέχρι και σήμερα.

Πάμε να ακούσουμε 10 απο τους καλύτερους male vocal house δίσκους που έγιναν ποτέ.

10. “I’ll Be Your Friend” — Robert Owens

9. “Break 4 Love” — Raze

8. “Promised Land” — Joe Smooth

7. “Tears” — Frankie Knuckles pres. Satoshi Tomiie feat. Robert Owens

6. “Follow Me” — Aly-Us

5. “Move Your Body (The House Music Anthem)” — Marshall Jefferson

4. “Someday” — Ce Ce Rogers

3. “Your Love” — Frankie Knuckles feat. Jamie Principle

2. “Inspiration” — Kerri Kaoz Chandler feat. Arnold Jarvis

1. “It’s Alright” — Sterling Void & Paris Brightledge

Share.

Comments are closed.