10+1 τραγούδια που αποδεικνύουν ότι “η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πολλά σημαντικά τραγούδια, μερικοί θα έλεγαν τα καλύτερα που έχουν γραφτεί ποτέ, έχουν υποστεί πάρα πολλές διακευές (μερικές ξεπέρασαν και το πρωτότυπο), κάτι που είναι αρκετά λογικό, δεδομένου ότι στην μουσική ισχύει το ρητό πως “η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας.”

Αν και ο μουσικός κατάλογος των Beatles υπερέχει σε διασκευές, δεδομένου ότι μόνο το “Yesterday” έχει ήδη 2.200 γνωστές διασκευές και μάλιστα ενέπνευσε και την ομώνυμη ταινία του 2019, υπάρχουν πολλά άλλα τραγούδια που έχουν διασκευαστεί τόσες φορές, που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός.

Αν λοιπόν είστε περίεργοι να ποια είναι μερικά από τα πιο πολυδιακσευασμένα τραγούδια όλων των εποχών, η παρακάτω λίστα είναι για εσάς.

Yesterday – The Beatles

Το τραγούδι έχει υποστεί πάνω από 2.200 διασκευές, πράγμα που το καθιστά ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες διασκευές, στην ιστορία της μουσικής. Σε μία ψηφοφορία, από κριτικούς και ακροατές, του BBC Radio 2, το κομμάτι κατατάχθηκε 1ο ανάμεσα στα σπουδαιότερα τραγούδια του 20ου αιώνα. Την πρώτη θέση έλαβε και σε λίστες των Rolling Stone και MTV, για το σπουδαιότερο ποπ τραγούδι όλων των εποχών. Το τραγούδι, επίσης, το 1997, εισήχθη και στα Grammy Hall of Fame.

(I Can’t Get No) Satisfaction – The Rolling Stones

Το (I Can’t Get No) Satisfaction γράφτηκε από τον Κιθ Ρίτσαρντς και τον Μικ Τζάγκερ και κυκλοφόρησε το 1965. Από πολλούς θεωρείται το καλύτερο τραγούδι των The Rolling Stones. Μάλιστα, στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, Κατάλογος με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Love Me Tender – Elvis Presley

Το τραγούδι έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου με το όνομα “Aura Lee”, αλλά η έκδοση του 1956 ήταν αυτή που τεράστια επιτυχία και διασκευάστηκε τις περισσότερες φορές.

Billie Jean – Michael Jackson

Το Billie Jean γράφτηκε από τον Michael Jackson, με παραγωγό τον Quincy Jones, για το άλμπουμ Thriller (1982). Το κομμάτι έγινε παγκοσμίως εμπορική επιτυχία και ήταν ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις singles του 1983. Το περιοδικό Rolling Stone έδωσε την 58η θέση στο κομμάτι, στον κατάλογο 500 Greatest Songs of All Time. Ήταν το μοναδικό κομμάτι που εμφανίστηκε σε όλες τις εκδόσεις του King of Pop.

Eleanor Rigby – The Beatles

Στις 28 Απριλίου του 1966 οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι “Eleanor Rigby” το οποίο αποτελούσε σίνγκλ του δίσκου “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club”. Στην αρχική του εκδοχή το όνομα δεν ήταν “Eleanor Rigby” αλλά “Daisy Hawkins”. Η αλλαγή του ονόματος αλλά και ο λόγος που οδήγησε σε αυτή, δημιούργησε έναν μύθο πίσω από τη μεγάλη επιτυχία των «σκαθαριών».

My Way – Frank Sinatra

Το “My Way” είναι από τα γνωστότερα τραγούδια του Frank Sinatra. Κατέκτησε όλα τα top ten, μεταφράστηκε και τραγουδήθηκε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της υφηλίου και αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέλος του ρεπερτορίου των μουσικών, τραγουδιστών, πιανίστων, κιθαρίστων και ερμηνευτών της γης. Είναι το πιο πολυτραγουδισμένο κομμάτι όλων των εποχών.

Bridge Over Troubled Water – Simon & Garfunkel

Το Bridge Over Troubled Water είναι τραγούδι του αμερικανικού ντουέτο, Simon & Garfunkel, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον ομότιτλο δίσκο τους, που κυκλοφόρησε το 1970. Υπάρχουν ήδη 600 γνωστές διασκευές του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ain’t No Sunshine – Bill Withers

Ο Bill Withers ήταν ο δημιουργός του τραγουδιού “Ain’t No Sunshine” που κυκλοφόρησε το 1971 στο δίσκο με τίτλο “Just As I Am”. Το τραγούδι έγινε γνωστό από την επαναλαμβανόμενη φράση “I know,I know” . Ωστόσο, τα λόγια του τραγουδιού αρχικά δεν ήταν αυτά αλλά κατά την διάρκεια της ηχογράφησης ο Bill ξέχασε τα λόγια και έλεγε την πρώτη φράση “I know, I know” μέχρι που ξανά θυμήθηκε τα λόγια και συνέχισε “Hey, I ought to leave the young thing alone…”.

Cry Me A River – Julie London

Η μεγάλη jazz επιτυχία του 1955 έχει διασκευαστεί από καλλιτέχνες ενός ευρύτατου φάσματους, συμπεριλαμβανομένων των Barbra Streisand, Joe Cocker, Aerosmith, Rick Astley, Björk, Merle Haggard, και Olivia Newton John.

Imagine – John Lennon

Το “Imagine” είναι τραγούδι σε σύνθεση και ερμηνεία του Άγγλου μουσικού John Lennon. Το single αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του καλλιτέχνη στη διάρκεια της σόλο καριέρας του. H BMI, ονόμασε το κομμάτι ως ένα από τα 100 τραγούδια με τις περισσότερες ακροάσεις του 20ου αιώνα. Ο αμερικανικός οργανισμός Recording Industry Association of America κατέταξε το κομμάτι στην 30η θέση, μεταξύ 365 τραγουδιών, της λίστας Songs of the Century (Τραγούδια του αιώνα). Το κομμάτι μπήκε, επίσης, στο Grammy Hall of Fame. Το περιοδικό Rolling Stone, στη λίστα του Καταλόγου με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, το κατέταξε στη θέση 3.

Summertime – Helen Jepson

Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές στην ιστορία της μουσικής σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Γράφτηκε το 1935 από τον George Gershwin για την όπερα “Porgy and Bess” με την σοπράνο Helen Jepson να είναι η πρώτη που το ερμηνεύει. Το τραγούδι κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα από την εκτέλεση των Ella Fitzgerald και Louis Armstrong το 1957.


Διαβάστε επίσης: 4 κλασικά κομμάτια που θα απογειώσουν την προπόνηση σου!

Share.

Comments are closed.