Virgil Abloh: Ο άνθρωπος που κατάφερε να αλλάξει την βιομηχανία της μόδας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο κόσμος της μόδας θρηνεί, καθώς έφυγε από την ζωή στα 41 του χρόνια ο Virgil Abloh.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής, επιχειρηματίας, DJ, καλλιτεχνικός διευθυντής στον πολυτελή οίκο μόδας Louis Vuitton, ιδρυτής της μάρκας Off-White και συμπατριώτης του Kanye West, κατάφερε να ανέβει στην πυραμίδα της μόδας μέσα σε λίγα μόνο χρόνια και το έκανε με έναν μοναδικό τρόπο: γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του streetwear και της πολυτελούς μόδας.

Ο Abloh είχε παραδεχτεί ότι η τύχη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καριέρα του. Πριν αναλάβει τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Louis Vuitton, πριν καταφέρει να μετατρέψει τα sneakers σε ένα κερδοφόρο παιχνίδι συλλεκτών και πριν λάβει μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για την καλλιτεχνική σχεδίαση του άλμπουμ του Kanye West και του Jay-Z, ήταν απλά ο Virgil Abloh – ένας φοιτητής της αρχιτεκτονικής.

© Jacopo Raule / Getty Images / Ideal Image

Γεννήθηκε στο Ρόκφορντ του Ιλινόι στις ΗΠΑ, σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόι. Εκεί μπόρεσε να συντονίσει τη δική του αισθητική πυξίδα, χάρη στα υποδειγματικά νεωτεριστικά έργα των Rem Koolhaas και Mies van der Rohe, που κάλυπταν τους χώρους της πανεπιστημιούπολης.

Συμπτωματικά, το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο εγγράφηκε ο Abloh, ιδρύθηκε από τον Mies van der Rohe, και τότε έμαθε πως ο τρόπος με τον οποίο οι δομές και οι μορφές γίνονται αντιληπτές από το ευρύτερο κοινό, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τις αντιλαμβάνονται οι επόμενες γενιές.

© Edward Berthelot / Getty Images / Ideal Image

Ο Abloh πήρε την ίδια αρχιτεκτονική αρχή και την έθεσε στον κόσμο της μόδας, και το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική αστική ταυτότητα που εκδηλωνόταν αδιάκοπα με κομμάτια ρούχων. Η προσωπική του σχεδιαστική γλώσσα δανειζόταν από τη μετριότητα της καθημερινής ζωής και ενισχυόταν μέσα από την κίνηση.

Η επιρροή του είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί, καθώς κατάφερε να γίνει ένα από τα πρόσωπα που έχουν επηρεάσει έντονα την ποπ κουλτούρα, και πρότυπο για πολλούς επίδοξους καλλιτέχνες και σχεδιαστές.

© Stephane Cardinale / Getty Images / Ideal Image

Συνεργάστηκε με πάρα πολλές εταιρείες, από τη Nike μέχρι την Ikea, και από την Perrier μέχρι τη Mercedes-Benz, εισάγοντας τη μόδα σε πεδία που κανείς μέχρι την εμφάνισή του δεν το είχε τολμήσει. Με το έργο του άνοιξε έναν δημιουργικό διάλογο με συνεχείς αλληλεπιδράσεις που έδωσε βήμα και έμπνευση, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για έκφραση και υιοθέτηση του προσωπικού στυλ.

Όπως αναφέρει ο οίκος Louis Vuitton, “o Virgil είχε ως οδηγό την αφοσίωσή του στην τέχνη του και την αποστολή του να ανοίξει πόρτες για τους άλλους και να δημιουργήσει μονοπάτια για μεγαλύτερη ισότητα στην τέχνη και το σχέδιο. Συχνά έλεγε: «Ό,τι κάνω είναι για την 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου», πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της τέχνης να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές.”

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από τη σελίδα του το Instagram, όπου την Κυριακή (28/11) αναρτήθηκε το παρακάτω μήνυμα:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh


Διαβάστε επίσης: Δείτε και τα 50 sneakers από την συνεργασία της Nike με τον Virgil Abloh

Share.

Comments are closed.