Τζον Λε Καρέ: Ο πράκτορας της MI6 που καθιερώθηκε στην κατασκοπική λογοτεχνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας θρυλικός συγγραφέας που εργάστηκε για την μυστική υπηρεσία ΜΙ6. Γνωστός για τη μη μηχανική γραφή και για την ρεαλιστική συγγραφική απόδοση της κατασκοπίας. Το πιο γνωστό μυθιστόρημα του είναι “Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο”. Κοντινό στον μοναδικό Τζον Λε Καρέ.

Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 ως Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ στο χωριό Πουλ της Αγγλίας. Ο πατέρας του, Ρίτσαρντ, ήταν απατεώνας και οι ενέργειες του οδηγούσαν την οικογένεια σε περιόδους πλούτου ή έντονης φτώχειας. O Λε Καρέ ήταν μόλις 2 ετών όταν ο πατέρας του φυλακίστηκε για απάτη και 5 όταν η μητέρα του εγκατέλειψε την οικογένεια.

To μεγαλύτερο μέρος της εφηβικής του ηλικίας το πέρασε σε οικοτροφεία, στα οποία είχε υποστεί ξυλοδαρμούς από τα μέλη τους. Στα 16 του αφήνει την Αγγλία και πηγαίνει στην Ελβετία όπου ξεκινά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βέρνη κέντρισε το ενδιαφέρον ένος Βρετανού πράκτορα. Εν τέλει εργάστηκε για την MI6 ως ανακρίτης αποστατών από το Ανατολικό μπλοκ. Το 1952 φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παραμένει ενεργός ως κατάσκοπος. Αποφοιτά με άριστα από το Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης το 1956 και ξεκίνησε να διδάσκει γαλλικά και γερμανικά προτού επιτρέψει στην MI5 το 1958 και έπειτα στην MI6 τo 1960.

© David Levenson / Getty Images / Ideal Image

Λογοτεχνική επιτυχία

“Η Τελευταία Κλήση” δημιούργησε τον πιο διάσημο πράκτορα του Λε Καρέ, τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του Τζόρτζ Σμάιλι. Aυτό το έργο απότελεσε και το ντεμπούτο για το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο, το οποίο έμμεσα του επέβαλε η MI6.

H έκρηξη στην καριέρα του έγινε με το μυθιστόρημα “Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο” (1963), το οποίο μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη το 1965 με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μεγάλη επιτυχία οδήγησε τον Λε Καρέ να αποσυρθεί τον κατασκοπικό του ρόλο.

Τα επόμενα χρόνια επέστρεψε στον λογοτεχνικό του ήρωα Τζορτζ Σμάιλι με το Tinker Tailor Soldier Spy (1974), ενώ ακολούθησαν τα “The Honourable Schoolboy” (1977) και “Smiley’s People” (1979).

Το 1986 γράφει το “A Perfect Spy”, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και με τον Φίλιπ Ροθ να το χαρακτηρίζει ως “το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε μετά τον πόλεμο”. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “The Night Manager” (1993) και “The Tailor of Panama” (1996).

© Stefania D’Alessandro / Getty Images / Ideal Image

Τελευταία χρόνια

Συνέχισε να απολαμβάνει την επιτυχία και με την αρχή της νέας χιλιετίας με έργα όπως τα “The Constant Gardener” (2001), “A Most Wanted Man” (2008), και “Our Kind of Traitor” (2010), τα οποία μεταφέρθηκαν στη μεγαλη οθόνη. Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Νο. 23 ‘A Delicate Truth’. Το 2015 κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του, στην οποία αποκαλύπτονται κρυφές πτυχές από την παιδική του ηλικία αλλά και από την θητεία του στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τζον Λε Καρέ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και έχει παντρευτεί δυο φορές. Τα τελευταία χρόνια ζει με τη δεύτερη του γυναίκα στην πόλη Πενσάνζ της Κορνουάλης.

Κλείνουμε με τα λόγια του: “Αισθάνομαι ένας συγγραφέας που κάποια στιγμή έγινε κατάσκοπος, παρά ένας κατάσκοπος που κάποια στιγμή άρχισε να γράφει.”


Διαβάστε επίσης: 15 μαθήματα ζωής από τον Νομπελίστα Ιρλανδό συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ

Share.

Comments are closed.