Τζάκσον Πόλοκ: 16 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον σπουδαίο καλλιτέχνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η τεράστια συνεισφορά του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ στον κόσμο της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη, διότι ήταν πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και επηρέασε βαθιά τις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

Ήταν ο “πατέρας” του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο δημιουργός της τεχνικής του “dripping” και ο βασιλιάς του “all-over”. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους κριτικούς, αλλά αργότερα κέρδισε τον σεβασμό τους, και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως ο “μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός καλλιτέχνης” από το περιοδικό Time το 1951.

© Getty Images / Ideal Image

Προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον εμβληματικό καλλιτέχνη, σας αποκαλύπτουμε 16 πράγματα που ίσως σας που βοηθήσουν να κατανοήσετε το έργο του και τον άπιαστο χαρακτήρα του.

1) Το αρχικό του όνομα ήταν Πολ.

2) Ο Πόλοκ δούλευε κάποτε καθαρίζοντας καθαρίζει αγάλματα για το Γραφείο Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης. Εργάστηκε επίσης για λίγο ως θυρωρός με τον αδερφό του, Σάνφορντ, σε ένα παιδικό σχολείο όπου δίδασκε ο μεγαλύτερος αδερφός τους, Τσαρλς.

3) Ο Τζάκσον Πόλοκ δεν ήταν πολύ καλός μαθητής στο σχολείο. Αποβλήθηκε από δύο λύκεια και το 1930 αποφάσισε να ζήσει με τον αδελφό του στη Νέα Υόρκη.

4) Κάποτε γκρέμισε έναν τοίχο για να κάνει ένα δωμάτιο αρκετά μεγάλο για έναν καμβά 6 μέτρων.

5) Το καλοκαίρι του 1938, ο Πόλοκ έπαθε νευρικό κλονισμό με αποτέλεσμα να βρεθεί σε μονάδα ψυχιατρικής φροντίδας για μερικούς μήνες.

6) Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Πόλοκ γέμισε αρκετά σημειωματάρια με σκίτσα της Γκερνίκα του Πικάσο.

7) Το 1941 ο Πόλοκ κηρύχθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία.

8) Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, ο Πόλοκ έκλεβε περιστασιακά τρόφιμα και βενζίνη λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης.

9) Όταν ο πατέρας του πέθανε στις 6 Μαρτίου 1933, ο Πόλοκ δεν είχε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει στο σπίτι για την κηδεία.

10) Για ένα καλοκαίρι, εργάστηκε ως ξυλοκόπος στο Big Pines της Καλιφόρνια.

11) Μερικοί άνθρωποι κερνούσαν τον Πόλοκ ποτά στα μπαρ μόνο και μόνο για να τον δούνε να γελοιοποιείται.

12) Το 2006, ο Νο. 5 του Πόλοκ (1948) έγινε ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου, καθώς πουλήθηκε για 140 εκατομμύρια δολάρια.

13) Το 1947, ο Πόλοκ έκανε αίτηση για υποτροφία στο Ίδρυμα Guggenheim, αλλά απορρίφθηκε.

14) Ο Πόλοκ σταμάτησε να ονομάζει τα έργα του (δίνοντάς τους αριθμούς) επειδή δεν ήθελε οι άνθρωποι να αναζητήσουν ένα θέμα ή ένα νόημα στην τέχνη του. Αντίθετα, ήθελε να εκτιμήσουν τον πίνακα για αυτό που ήταν.

15) Η καλλιτεχνική πορεία του Τζάκσον Πόλοκ διακόπηκε απότομα, καθώς σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ενώ, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, οδηγούσε μεθυσμένος.

16) Ήταν το θέμα της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας “Pollock” με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Εντ Χάρις.


Διαβάστε επίσης: Πάμπλο Πικάσο: 5 άγνωστα γεγονότα για την μεγαλοφυΐα της Ανδαλουσίας!

Share.

Comments are closed.