Τρούμαν Καπότε: 12 θρυλικές ατάκες που ξεστόμισε ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Τρούμαν Καπότε είναι ένας από τους πιο διάσημους και αμφιλεγόμενους συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Είναι πιο γνωστός για το θρυλικό “Εν Ψυχρώ”, ένα μυθιστόρημα για ένα έγκλημα που έλαβε χώρα στην Αμερική το 1959, το οποίο έγινε γρήγορα best-seller και παραμένει από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα που είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα.

Ήταν ένας άνθρωπος που είχε παραδεχτεί ότι είχε εμμονή με την φήμη και επεδίωκε συνεχώς να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή του, ανέπτυξε στενές φιλίες με πλούσιους και διάσημους ανθρώπους, παρατηρώντας τις αδυναμίες τους και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης, που αργότερα θα πρόδιδε.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτείων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του πιάνει δουλειά στο περιοδικό Νew Yorker. Εκεί ξεκινά και γράφει τα πρώτα του άρθρα και διηγήματα. Όταν ήταν δεκαεπτά, διάφορα περιοδικά δημοσίευσαν τα διηγήματα του. Όλη η προβολή που έλαβε εκείνη την εποχή, οδήγησε στο να κλείσει το πρώτο του συμβόλαιο για την συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος, με τίτλο “Other Voices, Other Rooms”. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1948, με πολλούς κριτικούς και αναγνώστες να πιστεύουν ότι είναι αυτοβιογραφικό.

Το 1951 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα ‘The Grass Harp’, ενώ την ίδια περίοδο δουλεύει διάφορα κινηματογραφικά σενάρια. Το 1958 ακολουθεί μια ακόμη επιτυχία, το μυθιστόρημα “Breakfast at Tiffany’s”, το οποίο τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Τέσσερα χρόνια αφιέρωσε ο Κάποτε για να ολοκληρώσει το μοναδικό αριστούργημα “Εν Ψυχρώ”, το οποίο εκδόθηκε το 1966 και κατάφερε να αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Μετά την έκδοση του, ο Καπότε δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος, καθώς ξεκίνησε να πίνει και να παίρνει μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών χαπιών.

Επόμενο λογοτεχνικό έργο του Καπότε αποτέλεσε το – ημιτελές τελικά – μυθιστόρημα “Answered Prayers”, όπου επιχείρησε να περιγράψει την ζωή των πλούσιων και διάσημων φίλων του. Απόσπασμα του έργου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Esquire το 1975, προκαλώντας την αντίδραση αρκετών φίλων του Καπότε, γιατί αποκάλυπτε αρκετά προσωπικά στοιχεία.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Το τέλος για αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο γράφεται στις 25 Αυγούστου του 1984, ύστερα από υπερβολική δόση χαπιών, σε ηλικία 59 ετών. Το Σεπτέμβριο του 2016, οι στάχτες του δημοπρατήθηκαν και παραδόθηκαν σε ανώνυμο πλειοδότη από το Λος Άντζελες, έναντι 43.750 δολαρίων.

Φαίνεται πως ο Καπότε προσπαθούσε να βρει την προσωπική του λύτρωση μέσα από τις ιστορίες και τα μυθιστορήματα του, ξεφεύγοντας από την αλήθεια που τον τρόμαζε.

– “Η φιλία είναι πλήρης απασχόληση, αν πραγματικά είσαι φίλος με κάποιον. Δεν μπορείς να έχεις πολλούς φίλους, επειδή τότε, απλά, δεν είναι πραγματικοί φίλοι.”

– “Η ζωή είναι ένα μετρίως καλό έργο, με μια κακογραμμένη τρίτη πράξη.”

– “Όλη η λογοτεχνία είναι κουτσομπολιό.”

– “Μ’ αρέσει να μιλάω στην τηλεόραση για πράγματα για τα οποία δεν αξίζει να γράψω.”

– “Μερικές φορές όταν σκέφτομαι πόσο καλό θα είναι το βιβλίο μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω.”

– “Ένα έργο τέχνης είναι ένα έργο μυστηρίου, ακραίας μαγείας. Οτιδήποτε άλλο είναι είτε αριθμητική είτε βιολογία.”

– “Στην Καλιφόρνια χάνεις μία μονάδα από το IQ σου, κάθε χρόνο.”

– “H Βενετία είναι σαν να τρως ένα κουτί σοκολάτες με λικέρ, μέσα σε μια ώρα.”

– “Σπίτι είναι εκεί που νιώθεις σπίτι. Ακόμη ψάχνω.”

– “Χρωστάς πολλά σε όσους σου έδωσαν αυτοπεποίθηση.”

– “Όσο δεν είναι αλήθεια, δεν με νοιάζει τι λένε για μένα.”

– “Το καλό με τον αυνανισμό είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ντυθείς κατάλληλα.”


Διαβάστε επίσης: Το “Black and White Ball” του Τρούμαν Καπότε είναι το καλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ!

Share.

Comments are closed.