Σταν Λι: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τον άνθρωπο πίσω από την Marvel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Σταν Λι εκτός από πατέρας των πιο γνωστών υπερηρώων, όπως οι ‘Spiden-Man’, ‘Incredable Hulk’, ‘Funtastic Four’, ‘Daredevil’, ‘Thor’, ‘X-men’ και ‘Dr Strange’, ήταν ένας μεγάλος οραματιστής, με μια καριέρα που εκτεινόταν για πάνω από επτά δεκαετίες, όπου μέσα σε αυτές επηρέασε πολλές γενιές και άφησε το δικό του στίγμα στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Λίγα λόγια για τον αγαπημένο δημιουργό της Marvel, o οποίος θεωρείται ένας από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς.

© Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images / Ideal Image

Νεανικά χρόνια και πρώτα επαγγελματικά βήματα

Γενννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1922 στη Νέα Υόρκη ως Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Πολωνία. Στην παιδική του ηλικία βίωσε το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929 και έβλεπε τους γονείς του μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικα.

Ο Λίμπερ που αργότερα υιοθέτησε το συγγραφικό όνομα Σταν Λι κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην Timely Comic ως βοηθός γραφείου. Το 1939 καταφέρνει να γίνει ενδιάμεσος εκδότης της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό δουλεύοντας ως συγγραφέας και εικονογράφος.

Συν-δημιουργώντας τους ‘Fantastic Four’

© Newsday LLC / Getty Images / Ideal Image

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο προϊστάμενός του τον πιέζει να δημιουργήσει μια σειρά κόμικς για την Marvel, η οποία θα ανταγωνιζόταν την DC και το κόμικ ‘Justice League of America’. Κρατώντας σημειώσεις και επηρεαζόμενος από κλασικούς συγγραφείς όπως οι Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς) και Τζουλς Βερν, παρευρίσκεται στα πρώτα συνέδρια για σούπερ ήρωες με την παρότρυνση της γυναίκας του. Έτσι, συνεργαζόμενος με τον Τζακ Κίρμπι δημιουργεί τους ‘Fantastic Four’ το 1961. Σύντομα ένα κύμα νέων χαρακτήρων ξεπήδησε από την Marvel, όπως οι ‘Hulk’, ‘Spider-Man’, ‘Doctor Strange’, ‘Daredevil’ και ‘X-Men’.

Ο Λι δημιούργησε ήρωες οι οποίοι έχουν έντονο το αίσθημα του ανθρωπισμού αλλά ταυτόχρονα μαστίζονται από προβλήματα του αληθινού κόσμου, όπως η μισαλλοδοξία ή η χρήση ναρκωτικών.

‘Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee’

Ο φανταστικός Σταν Λι δεν φαίνεται να εφησυχάζεται και γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησε ποικίλα projects στο πέρασμα των χρόνων.

Το 2001 ιδρύει την εταιρεία POW! Entertainment και την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του με τίτλο ‘Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee’. Τα επόμενα χρόνια τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας, ενώ το History Channel δημιούργησε τη σειρά ‘Stan Lee’s Superhumans’ για να τον τιμήσει για το έργο του.

© Charles Eshelman / Getty Images / Ideal Image

Εκτός από τα κόμικς έδωσε στον κόσμο και το Ίδρυμα Σταν Λι, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την καλυτέρευση της παιδείας, της εκπαίδευσης και των τεχνών. Οι αναφερόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν την υποστήριξη προγραμμάτων και ιδεών που βελτιώνουν την πρόσβαση στου πόρους της παιδείας καθώς και την προώθηση της διαφορετικότητας, του πολιτισμού και των τεχνών.

Το 2012 έγραψε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο ‘Romeo and Juliet: The War’, το οποίο βρέθηκε στην λίστα best seller των New York Times.

Αυτά τα ολίγα για αυτόν τον cool τύπο, τον αιώνιο έφηβο, που σε όλους εμάς τους φανατικούς των κόμικς χάρισε έναν άλλο κόσμο.

Cheers Stan!

Παρά το ‘νεαρό’ της ηλικίας του, συμμετείχε στις ταινίες των ‘παιδιών’ του πραγματοποιώντας ποικίλα cameos (σύντομες εμφανίσεις):


Διαβάστε επίσης: Φίοντορ Ντοστογιέφσκι: 20 μαθήματα ζωής από τον ιδιοφυή συγγραφέα

Share.

Comments are closed.