Σάμιουελ Λ. Τζάκσον: 8 μαθήματα από τον πιο cool αδελφό που θα μπορούσε να έχει κανείς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ο οποίος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς όλων των εποχών, μας δείχνει τους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με εντελώς διαφορετική προοπτική.

Ίσως να φαντάζεστε τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον σαν τον σοφό θείο ή τον έμπειρο νονό,  αλλά είναι περισσότερο ο cool μεγαλύτερος αδελφός που θα μπορούσε να έχει κανείς. Τα έχει κάνει σχεδόν όλα, και είναι εδώ για να μας συμβουλεύσει και να μας καθοδηγήσει.

Αυτοί λοιπόν είναι οι κανόνες για μια καλή ζωή, όπως τους μοιράστηκε μαζί μας αυτός ο μεγάλος ηθοποιός. Μπορεί να μην γίνουμε ποτέ σαν αυτόν, ούτε καν να τον πλησιάσουμε, αλλά ίσως μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους…

1. “Ό,τι κι αν κάνετε, να είστε πολυμήχανοι”

“Όποια και αν είναι η δουλειά σας,  θα πρέπει να γνωρίζετε καλά πως λειτουργούν οι μηχανισμοί της. Για παράδειγμα, αν είστε ηθοποιός θα πρέπει να μάθετε τους μηχανισμούς του θεάτρου: πάνω στη σκηνή, κάτω από την σκηνή, δεξιά και αριστερά. Όλα είναι ένα πολύτιμο μάθημα σε αυτή την σκηνή” και συνεχίζει λέγοντας, “Εγώ πάντα ψάχνω για ένα ακροατήριο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι με βλέπουν, τόσο καλύτερα νιώθω. Αυτή είναι η καταραμένη υποκριτική.”

2. “Δεν υπάρχει χρόνος να είστε ταπεινοί”

“Εύχομαι να μπορούσα να παρακολουθήσω τον εαυτό μου την ώρα που έπαιζα σε ένα έργο”, δήλωσε στο περιοδικό TIME το 2006. “Ακούστε, αν θέλετε να είστε καλοί πραγματικά καλοί, δεν υπάρχει χρόνος να είστε ταπεινοί. Αν δεν αντέχετε να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας να δουλεύει, τότε γιατί πρέπει οι άνθρωποι να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν την δουλειά σας;”

3. “Εσείς φτιάχνετε την δική σας τύχη”

“Μέχρι τη στιγμή που μου δόθηκε η πρώτη ευκαιρία την δεκαετία του 80′, εξασκούσα ήδη την υποκριτική πολλά χρόνια. Είχα εμπιστοσύνη στην προετοιμασία μου, και είχα εμπιστοσύνη στην τύχη μου.” Όταν ήταν φοιτητής στο κολέγιο (όπου σπούδαζε για να γίνει θαλάσσιος βιολόγος), ένας καθηγητής είδε τον Τζάκσον που σηκώθηκε και μίλησε, και τον ρώτησε αν ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στην ηθοποιία. “Ο Κος Γκάρθι έκανε μια παραγωγή της “Όπερας της Πεντάρας” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, και χρειαζόταν άτομα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν αυτές τις μικρές ευκαιρίες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εσείς δημιουργείτε την τύχη σας.”

4. “Απο την στιγμή που έχετε ένα Plan Β, το Plan Α είναι τελειωμένο”

“Μόλις κατάλαβα ότι ήμουν εκεί που ανήκα και τι ήταν αυτό που με έκανε να θέλω να σηκωθώ κάθε μέρα από το κρεβάτι, αμέσως δεσμεύτηκα σε αυτό”, λέει ο Τζάκσον. “Μόλις έχετε ένα plan Β, σημαίνει ότι το plan Α είναι τελειωμένο!  Έτσι δεν έκανα ποτέ plan Β. Ακόμα και όταν πήγα στη Νέα Υόρκη και δεν έπαιζα, κατασκεύαζα σκηνικά, κρέμαγα φώτα, έκανα πράγματα που έμαθα να κάνω στο θέατρο. Έτσι, όταν έλεγα ότι είχα μια οντισιόν, όλοι έδειχναν κατανόηση και έλεγαν ‘καλή τύχη’.”

5. “Μην γίνεστε εμπόδιο στον δρόμο σας”

“Ήμουν τοξικομανής για πολλά χρόνια την δεκαετία του 1980 και έκανα μερικά από τα σπουδαιότερα έργα μου εκείνη την εποχή. Αλλά δούλευα καθημερινά. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είχε ιδέα ότι κάπνιζα κοκαΐνη γιατί πήγαινα έτσι στην πρόβα κάθε μέρα, οπότε όταν ήμουν στο θέατρο το βράδυ, ήμουν ακριβώς ο ίδιος τύπος.”

Αποφάσισε να απ’ εξαρτηθεί μετά από πολλά χρόνια χρήσης, όταν η 8χρονη κόρη του τον βρήκε το πρωί στην κουζίνα, ξαπλωμένο στο πάτωμα, με σύριγγες πεσμένες δίπλα του. “Τότε συνειδητοποίησα ότι τελικά εγώ ήμουν το εμπόδιο στον δρόμο μου. Ήταν ξαφνικά προφανές.” Μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση του από το κέντρο απεξάρτησης, ο Τζάκσον ανέλαβε τον πρώτο του μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο – υποδύθηκε ένα εθισμένο στο κρακ στον “Πυρετό της Ζούγκλας” του Σπάικ Λι. Ήταν αρκετά ειρωνικό για τον ίδιο, καθώς υποδύθηκε έναν ναρκομανή.

6. “Πάρτε μια καταραμένη θέση”

“Όταν ήμουν στο κολέγιο ήμασταν έτοιμοι για την εξέγερση, έτοιμοι για την επανάσταση, αλλά τώρα, οι νέοι φοβούνται πραγματικά για το μέλλον τους, κυρίως επειδή βρίσκονται σε ένα μέρος στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν” λεει. “Η συμβουλή μου είναι να κρατάτε μια στάση”, λέει. “Συνεχίστε. Μην φοβάστε, υψώστε την φωνή σας. Το πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα παιδιά σε σχέση με εμάς όταν βρισκόμασταν στους δρόμους, είναι ότι εμείς είχαμε δεν είχαμε τηλέφωνα και χρησιμοποιούσαμε τηλεφωνικούς θαλάμους ή γράφαμε γράμματα ο ένας στον άλλο. Τώρα έχουν κάτι που δεν είχαμε. Έχουν το διαδίκτυο, έχουν μια φωνή.”

7. “Η ζωή είναι ένα γήπεδο γκολφ, οπότε ξεκινήστε να παίζετε”

“Το γκολφ είναι ένα παιχνίδι προσωπικής ολοκλήρωσης. Μια μικρή μπάλα απλά κάθεται και σας περιμένει για να την μετακινήσετε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.” Είχε πει ο Τζάκσον στον Τζεημς Λίπτον στο “Inside the Actors Studio”. “Αν το κάνετε με επιτυχία, παίρνετε όλα τα εύσημα. Εάν δεν το κάνετε, παίρνετε όλη την ευθύνη. Απαιτεί συγκέντρωση και χαλάρωση για να είστε καλοί σε αυτό το παιχνίδι.”

“Όταν πρόκειται να εκτελέσετε μια βολή θα πρέπει να γνωρίζετε το γήπεδο, να ξέρετε πιο είναι το μπαστούνι που χρειάζεστε, να καταλάβετε το συναίσθημα. Αυτή η ετοιμότητα προέρχεται από πολλές ώρες ήσυχης εξάσκησης μακριά από το προσκήνιο. Ημέρες, εβδομάδες και μήνες χωρις επιβράβευση και με επαναλαμβανόμενη εργασία που κανείς δεν θα δει ποτέ, ωστόσο είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε.”

8. “Μην σταματήσετε ποτέ αυτό που κάνετε”

Ακόμα και τώρα – ώς ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του κινηματογράφου – ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ανησυχεί ότι αυτή η “άγρια” ​​βόλτα μπορεί να φτάσει στο τέλος της.

“Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να σταματήσω να δουλεύω”, λέει ο Τζάκσον, “Εννοώ, πως λέω στον εαυτό μου ότι το τηλέφωνο κάποια στιγμή σταματά να κουδουνίζει για όλους, έτσι δεν είναι; Ένας ζωγράφος θα σηκωθεί και θα ζωγραφίσει. Ο συγγραφέας θα γράψει. Εγώ είμαι ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και θα συνεχίσω να υποκρίνομαι.”


Διαβάστε επίσης: Οι 8 κανόνες που οδήγησαν τον Ταραντίνο στην επιτυχία

Share.

Comments are closed.