Οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στην βιομηχανία της μόδας το 2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όταν μιλάμε για μόδα το μυαλό μας συνήθως πάει σε πολυτελείς μάρκες, όπως Gucci, Chanel, Louis Vuitton, οι οποίες βρίσκονται ψηλά στην λίστα της Interbrand με τις πιο πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως για το 2020, ανάμεσα τους ωστόσο φιγουράρουν και άλλες μάρκες που απευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος του πλυθησμού, όπως η Nike και η Uniqlo, αλλά και μάρκες “γρήγορης” μόδας, όπως τα H&M και τα Zara.

Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία που εκτιμάται πως αξίζει περί τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις πιο επιθυμητές μάρκες να έχουν μια καθαρή αξία που ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια και να συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ποιοι όμως είναι αυτοί;

Δείτε παρακάτω την λίστα με τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στη βιομηχανία της μόδας για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Forbes και το Bloomberg τον Ιανουάριο του 2021 – η λίστα πρόκειται να ανανεωθεί.

Ταντάσι Γιανάι – 44,5 δισ. δολάρια

© Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images / Ideal Image

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ταντάσι Γιανάι, ο οποίος είναι πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία, διευθύνει την Fast Retailing, την μητρική εταιρεία της αλυσίδας καταστημάτων ρούχων Uniqlo. Το 1984 ανέλαβε επισήμως τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης και τη χρονιά εκείνη άνοιξε το πρώτο κατάστημα της Uniqlo στην Χιροσίμα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο πραγματικός του στόχος είναι να φέρει την εταιρεία του στην πρώτη θέση της παγκόσμιας βιομηχανίας ρούχων.

Σήμερα, η Uniqlo δεν πουλά την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά τα βασικά κομμάτια που ο καθένας πρέπει να έχει στην ντουλάπα του. Δηλαδή πουπουλένια μπουφάν, πουκάμισα και τζιν παντελόνια, σε καλές ποιότητες και προσιτές τιμές.

Φρανσουά Πινό – 47,6 δισ. δολάρια

© Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images / Ideal Image

Ο Φρανσουά Πινό είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του διάσημου όμιλου πολυτελών ειδών Kering, ο οποίος περιλαμβάνει κορυφαία brands, όπως Gucci, YSL, Balenciaga, Alexander McQueen και Boucheron, αλλά και διάσημους οίκους ωρολογοποιίας, όπως η Ulysse Nardin και η Girard-Perregaux.

Ο Πινό έχει επίσης στην κατοχή του τον εμβληματικό βρετανικό οίκο δημοπρασιών Christie’s, και πάνω από 5.000 έργα τέχνης από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο και ο Ματίς.

Φιλ Νάιτ – 52,9 δισ. δολάρια

© Drew Angerer / Getty Images / Ideal Image

Ο Φιλ Νάιτ είναι ο ιδρυτής και κάτοχος του μεγαλύτερου μεριδίου των μετοχών του γίγαντα των αθλητικών ειδών, Nike. Δημιούργησε τα πρώτα παπούτσια Nike το 1964 με τον προπονητή του στο κολέγιο Μπιλ Μπάουερμαν, με τον καθένα να βάζει 500 δολάρια για να ξεκινήσει η επιχείρηση.

Σήμερα η Nike είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών ειδών στον κόσμο, με πάνω από 1.100 καταστήματα και έσοδα που ξεπέρασαν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, ο Νάιτ αποσύρθηκε από πρόεδρος της Nike το 2016 – μετά από 52 χρόνια στην ηγεσία της εταιρείας.

Αμάνθιο Ορτέγκα – 74,2 δισ. δολάρια

© Xurxo Lobato / Getty Images / Ideal Image

Το 1975 ο Αμάνθιο Ορτέγκα ίδρυσε τον ισπανικό όμιλο εταιρειών μόδας, Inditex, με την πρώην σύζυγό του Ροζαλία Μέρα. Σήμερα κατέχει το 59% των μετοχών του μεγαλύτερου ομίλου γρήγορης μόδας στον κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει δημοφιλή εμπορικά σήματα, όπως ZARA, Pull & Bear, Bershka, Oysho, Masimo Dutti, Stradivarius, ZARA Home και Uterque.

Η Inditex έχει περισσότερα από 7.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και ο Ορτέγκα κερδίζει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια / έτος μόνο από μερίσματα.

Μπερνάρ Αρνό – 150,9 δισ. δολάρια

© Chesnot / Getty Images / Ideal Image

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Μπερνάρ Αρνό, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2020, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα. Δημιούργησε την περιουσία του με πολυτελείς μάρκες όπως οι Dom Pérignon, Louis Vuitton, Christian Dior, Moet-Hennesy, Tiffany & Co, Bulgari, Marc Jacobs και Hublot.

Ο Γαλλος επιχειρηματίας ξεκίνησε ως μηχανικός στην κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας του και το 1989 έγινε ο πλειοψηφικός μέτοχος και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, παραμένοντας εκεί από τότε.

Η πρωτοφανής επιχείρηση του αποτελείται από 70 διαφορετικές μάρκες που χωρίζονται σε έξι τομείς: κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, πολυτελής λιανική πώληση, μόδα και δερμάτινα είδη, ρολόγια και κοσμήματα, αρώματα και καλλυντικά, φιλοξενία και άλλες εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβανομένων των πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Η εκπληκτική του περιουσία, όπως επισήμανε στο CNBC ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, “ολοκληρώθηκε σε μια μόνο γενιά”, καθιστώντας την ακόμα πιο αξιοσημείωτη.


Διαβάστε επίσης: Αν ζούσε ο Πάμπλο Πικάσο θα ήταν ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Share.

Comments are closed.