Νέλσον Μαντέλα: 15 σοφές φράσεις από τον άνθρωπο που νίκησε το απαρτχάιντ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω”, είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος υπήρξε εμβληματική μορφή του αγώνα κατά των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

Προτού ο Νέλσον Μαντέλα γίνει ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι, έμεινε φυλακισμένος για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Η απελευθέρωσή του στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην πορεία προς την ειρήνη και την κατάργηση των θεσμοθετημένων φυλετικών διακρίσεων. Ήταν ένας άντρας σύμβολο, και μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, στην Νότια Αφρική τον θεωρούσαν “πατέρα του έθνους” και “πατέρα που ίδρυσε τη δημοκρατία”. Έξω από τα σύνορα της Νότιας Αφρικής θεωρούνταν “μια παγκόσμια εικόνα”, με έναν βιογράφο να τον αποκαλεί “σύγχρονο ήρωα της δημοκρατίας”.

Με αφορμή τα 34 χρόνια από την αποφυλάκιση του άντρα που έγινε σύμβολο των αγώνων για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, σας παραθέτουμε 15 σοφές φράσεις που έχει ξεστομίσει.

“Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο.”

“Αν μπορούν να μάθουν να μισούν, τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της.”

“Κανείς δεν γεννιέται μισώντας…”

“Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ ως κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μαύρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο.”

“Θα καταφέρεις πιο πολλά σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης, παρά από πράξεις εκδίκησης.”

“Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνεργάτης σου.”

“Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων.”

“Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του.”

“Ένα καλό μυαλό και μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας τρομερός συνδυασμός.”

“Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο λόφο, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλούς ακόμη να ανέβει.”

“Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος, μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του.”

“Η μεγαλύτερη δόξα στη ζωή δεν βασίζεται στο να μην πέσεις ποτέ χαμηλά, αλλά στο να μπορείς να σηκωθείς ξανά κάθε φορά που πέφτεις.”

“Μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις. Οι φυλακισμένοι δεν κλείνουν συμφωνίες.”

“Είναι προτιμότερο, να ηγείσαι από την πίσω γραμμή και να αφήνεις άλλους να φαίνονται, ειδικά όταν γιορτάζεις την νίκη κάθε φορά που κάτι καλό συμβαίνει. Στην πρώτη γραμμή μπαίνεις μόνο, όταν υπάρχει κίνδυνος. Τότε και οι άνθρωποι εκτιμούν την ικανότητα ηγεσίας σου.”


Διαβάστε επίσης: 10 σπουδαίες ταινίες με θέμα τον ρατσισμό που πρέπει να δεις!

Share.

Comments are closed.