10 ταινίες που διεισδύουν στον κόσμο του μίσους και του ρατσισμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αστυνομική βία και ο ρατσισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, και μάλιστα είναι κάτι που μας έχουν παρουσιάσει πολλοί κινηματογραφιστές, οι οποίοι με τον δικό τους γλαφυρό τρόπο μας έδειξαν πως η ανάγκη για φυλετική και κοινωνική ισότητα παραμένει, ακόμα και σήμερα, πιο επιτακτική από ποτέ.

Αν θέλετε να διευρύνετε την κοσμοθεωρία σας, αξίζει να παρακολουθήσετε τα έργα μερικών Αφροαμερικανών κινηματογραφιστών, οι οποίοι μιλούν για τις εμπειρίες τους μέσω της τέχνης τους.

Σίγουρα η λίστα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές ταινίες που διεισδύουν στον κόσμο του μίσους και των φυλετικών διακρίσεων, εμείς ωστόσο επιλέξαμε αυτές που μας άγγιξαν περισσότερο.

Κάνε το Σωστό | Σπάικ Λι, 1989

Το “Κάνε το Σωστό” κυκλοφόρησε το 1989 και ίσως είναι καλύτερη ταινία του Σπάικ Λι. Η ταινία μας μεταφέρει για ένα 24ωρο σε μια συνοικία Αφροαμερικανών του Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Ομως εκείνη τη μέρα τα πράγματα θα πάρουν μια διαφορετική τροπή.

Ο σκηνοθέτης στο κλείσιμο της ταινίας παρέθεσε δύο διαφορετικά αποσπάσματα, ένα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ένα του Μάλκολμ Χ, θέλοντας κάτα κάποιο τρόπο να ισσοροπήσει τις καταστάσεις όσον αφορά τις διεκδικήσεις των Αφροαμερικανών – “Η βία ως μέσο για την επίτευξη φυλετικής δικαιοσύνης είναι ταυτόχρονα λάθος στρατηγικά και ανήθικη. Οφθαλμός αντί οφθαλμού μέχρι να μείνουμε όλοι τυφλοί”, που είχε ως απάντηση το: “Δεν πρεσβεύω τη βία, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαι κατά της βίας ως μέσο αυτοάμυνας. Στην περίπτωση της αυτοάμυνας μάλιστα δεν θα την αποκαλούσα καν βία. Θα την αποκαλούσα νοημοσύνη”.


Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ | Στάνλεϊ Κρέιμερ, 1967

Το “Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ” είναι μία αμερικανική κωμική – δραματική ταινία του 1967, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Στάνλεϊ Κρέιμερ. Πρωταγωνιστούν οι Σπένσερ Τρέισι, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κάθριν Χέπμπορν. Επίκεντρο της ταινίας ήταν η διαφυλετικοί γάμοι, οι οποίοι τότε ήταν απαγορευμένοι σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Όοσν αφορα την υπόθεση, η απελευθερωμένη Τζοάνα, η κόρη του αγωνιστή εκδότη Μάθιου Ντρέιτον και της αριστοκράτισσας γυναίκας του Κριστίνα, επιστρέφει σπίτι με τον καινούριο της αρραβωνιαστικό, τον Τζον Πρέντις, ένα διακεκριμένο… μαύρο γιατρό. Η Κριστίνα δέχεται την απόφαση της κόρης της να παντρευτεί τον Τζον, αφού την έχει μεγαλώσει χωρίς προκαταλήψεις, αλλά ο Μάθιου είναι σοκαρισμένος από αυτή τη διαφυλετική ένωση. Ωστόσο οι γονείς του γιατρού είναι το ίδιο τρομοκρατημένοι. Τότε και οι δύο γονείς πρέπει να καθίσουν μαζί και να λύσουν το πρόβλημά τους αφού τα παιδιά τους είναι αμετάπειστα στην απόφασή τους… Η ταινία κέρδισε Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ενώ προτάθηκε και για Οσκαρ καλύτερης ταινίας.


Les Misérables | Λατζ Λι, 2019

Μια συνηθισμένη αστυνομική περιπολία στα προάστια του Παρισιού οδηγείται σε μια βίαιη αντιπαράθεση, την οποία καταγράφει η κάμερα από το drone ενός νεαρού. Για διαφορετικούς λόγους, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να πάρουν το επίμαχο, επιβαρυντικό για την αστυνομία βίντεο στα χέρια τους.

Η ταινία, η οποία ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ντοκιμαντερίστα, Λατζ Λι, κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών κι έγινε η επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.


12 Χρόνια Σκλάβος | Στιβ ΜακΚουίν, 2013

H ταινία “12 Χρόνια Σκλάβος” αποτελεί μια μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας Twelve Years a Slave του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 18 Οκτωβρίου 2013 και σε ευρύτερη διανομή την 1η Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου, κερδίζοντας στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου.


Τρέξε! | Τζόρνταν Πιλ, 2017

Το “Get Out” είναι μια εμπνευσμένη αντιρατσιστική ταινία τρόμου που αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2017. Το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Τζόρνταν Πιλ, ο οποίος έκανε τότε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Έλαβε πολύ θετικές κριτικές και οι ειπράξεις της ήταν πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε ένα διαφυλετικό ζευγάρι, όπου ο άνδρας επισκέπτεται το πατρικό της κοπέλας, όπου εκεί θα ανακαλύψει τα σχέδια των πλούσιων λευκών, που εκμεταλλεύονται νεαρούς ενήλικες μαύρους άνδρες και γυναίκες.


Selma | Άβα ΝτουΒερνέ, 2014

Η ταινία εξιστορεί την περιόδο τριών μηνών του 1965 όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγήθηκε μιας επικίνδυνης εκστρατείας με σκοπό την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων ψήφου. Η επική πορεία που ξεκίνησε από την πόλη Σέλμα μέχρι το Μοντγκόμερι κορυφώθηκε με τον Πρόεδρο Τζόνσον να υπογράφει το νόμο περί δικαιωμάτων ψήφου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του πώς ο σεβαστός ηγέτης και οραματιστής ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ άλλαξε για πάντα την ιστορία.

Το “Selma” απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κερδίζοντας εκείνο του Καλύτερου Τραγουδιού.


Django | Κουέντιν Ταραντίνο, 2012

Η ταινία διαδραματίζεται στο Νότο δύο χρόνια πριν από την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Τζάνγκο είναι ένας σκλάβος που ζει στο Νότο, χωριστά από τη σύζυγό του Μπρουμχίλντα. Όταν ο Τζάνγκο βρίσκεται σε έναν πλειστηριασμό σκλάβων, ο Δόκτωρ Κινγκ Σουλτζ, ένας κυνηγός επικηρυγμένων, ελευθερώνει τον Τζάνγκο από τους κακούς ιδιοκτήτες του και του δίνει την επιλογή να τον βοηθήσει να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τους Αδερφούς Μπριτλ, ένα τρίο αδίστακτων δολοφόνων, τους οποίους μόνο ο Τζάνγκο έχει δει. Για αντάλλαγμα, ο Σουλτζ θα ελευθερώσει τον Τζάνγκο από τη σκλαβιά και θα τον βοηθήσει να πάρει τη σύζυγό του πίσω από τον Κάλβιν Κάντι.


Green Book | Πίτερ Φάρελι, 2018

Το “Green Book” βασίζεται στην αληθινή ιστορία του γνωστού μουσικού της τζαζ Ντον Σίρλεϊ, ο οποίος ξεκινάει ένα ταξίδι στον βαθύ Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όντας ο ίδιος του ένας έγχρωμος άνδρας τη δεκαετία του ’60 είναι αντιληπτό ότι ο ρατσισμός τότε ανθούσε. Για να κάνει ανενόχλητος το ταξίδι του προσλαμβάνει ως σοφέρ τον Τόνι Βαλελόνγκα, ο οποίος όντας λευκός μαθαίνει αρκετά από τη συμπεριφορά του ανθρώπου που προστατεύει.

Η ταινία έλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 10 καλύτερες ταινίες του 2018, τιμήθηκε ως η “Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς” από το “National Board of Review” και έλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην απονομή του 2019. Έλαβε επίσης Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Μοντάζ. Τέλος έλαβε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ).


BlacKkKlansman | Σπάικ Λι, 2018

Η ταινία BlacKkKlansman (2018), η οποία διηγείται την σχεδόν απίστευτη αληθινή ιστορία ενός μαύρου αστυνομικού ντετέκτιβ που διεισδύει στην Κου Κλουξ Κλαν, έλαβε τόσο καλής κριτικής όσο και λαϊκής αναγνώρισης. Αυτό το ταξίδι στην “σκοτεινή καρδιά της Λευκής Αμερικής” (New York Times) κέρδισε το “Grand Prix du Jury” στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2018, ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, φεύγοντας ωστόσο με το Όσκαρ Προσαρμοσμένου Σεναρίου.


Οι Υπηρέτριες | Τέιτ Τέιλορ, 2011

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο “The Help” της Κάθριν Στόκετ. Πρωταγωνιστούν οι Βαϊόλα Ντέιβις, Έμμα Στόουν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Οκτάβια Σπένσερ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Σίσι Σπέισεκ, Μάικ Βόγκελ, Άλισον Τζάνεϊ και Μέρι Στινμπέργκεν.

Η ταινία διαδραματίζεται στο Τζάκσον του Μισσισσιππή και αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής λευκής κοπέλας, της Ευγενίας “Σκίτερ” Φέλαν και τη σχέση της με δύο μαύρες υπηρέτριες στη δεκαετία του ’60. Η Σκίτερ είναι μία δημοσιογράφος, η οποία αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο από την πλευρά των υπηρετριών, εκφράζοντας το ρατσισμό τον οποίο αντιμετωπίζουν, εργαζόμενες σε λευκές οικογένειες.


Διαβάστε επίσης: Netflix: 32 σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ για να “λιώσετε” τον Μάρτιο

Share.

Comments are closed.