Μάιλς Ντέιβις: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για την εμβληματική “μορφή” της τζαζ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αναγνωρισμένος για τον αιχμηρό του λόγο και το ακόμα πιο έντονο στυλ του, ο Μάιλς Ντέιβις θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μουσικούς που άσκησαν σημαντική επίδραση στη μουσική του 20ού αιώνα και έθεσε τις βάσεις για τους μουσικούς της τζαζ που τον ακολούθησαν.

Ο Ντέιβις ήταν μια περίεργη και περίπλοκη φιγούρα, και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και δημιουργικά περιπετειώδης άνθρωπος, με έναν τρόπο που λίγοι μουσικοί έχουν υπάρξει. Αρχηγός συγκροτημάτων, τρομπετίστας, συνθέτης, κριτικός, style icon, guest star στο Miami Vice και για τους φίλους του “ο κατασκευαστής του καλύτερου τσίλι στον κόσμο”.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Είχε δηλώσει ρητά ότι δεν θέλει να θεωρηθεί θρύλος, ωστόσο το πρόβλημα με αυτό, είναι ότι οι ιστορίες γι’ αυτόν είναι πολύ μυθικές για να μπορέσουν κάποιοι να αντισταθούν. Μια από αυτές συνέβη το 1987, όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν κάλεσε τον Ντέιβις να δειπνήσει με την “πρώτη οικογένεια” και άλλους επισκέπτες στον Λευκό Οίκο. Πολλοί από τους φιλοξενούμενους, που δεν αναγνώριζαν τον επιφανή μουσικό της τζαζ, του επιφύλασσαν μια λιγότερο ζεστή υποδοχή, με την Νάνσι Ρίγκαν να γυρνά προς το μέρος του Ντέιβις κατά την διάρκεια του γεύματος ρωτώντας τον τι είχε κάνει για να δικαιολογήσει την πρόσκληση της. Σχεδόν χωρίς κανέναν δισταγμό ο Ντέιβις της απάντησε: “Λοιπόν, έχω αλλάξει την πορεία της μουσικής πέντε ή έξι φορές. Εσείς τι κάνατε, εκτός από το να πηδάτε τον Πρόεδρο;”

Η καριέρα του Ντέιβις μπορεί να οριστεί από μια ανήσυχη εφευρετικότητα. Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Σόνι Ρόλινς, ο Θελόνιους Μονκ, ο Τζον Κολτρέιν και ο Τζιλ Έβανς, σε δίσκους – σταθμούς στην ιστορία της τζαζ: “Birth of the cool” (1957), “Round about midnight” (1957), “Milestones” (1958), “Kind of blue” (1959) και “Sketches of Spain” (1960). Οι ηχογραφήσεις αυτές είχαν τερά­στιο αντίκτυπο και χάραξαν τις κα­τευθυντήριες γραμμές για το ύφος της cool-jazz.

Ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος του είναι το “Bitches Brew” που κυκλοφόρησε το 1970, αυτοί ωστόσο που σίγουρα ξεχωρίζουν είναι το “Kind of Blue” και το “Sketches of Spain”, χωρίς τους οποίους, όπως κάποιος έγραψε, ο κόσμος ολόκληρος θα ήταν πιο θλιβερός.

© New York Daily News / Getty Images / Ideal Image

Όπως και με τη μουσική του, ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα όσον αφορά το στυλ του. Νωρίς στην καριέρα του, προσπάθησε να διακριθεί και να ξεχωρίσει από τους προγόνους του. Σύμφωνα με τον Χέρμπι Χάνκοκ, ο οποίος έπαιξε μαζί του στα μέσα της δεκαετίας του 60’, “Ο Ντέιβις ήταν πάντα ο πιο cool τύπος τριγύρω. Ο τρόπος με τον οποίο κινούνταν, ο τρόπος που περπατούσε, ο τρόπος που στεκόταν όταν έπαιζε, ο ήχος που έβγαινε από την τρομπέτα του ακόμα και τα αυτοκίνητα που οδηγούσε, όλα αυτά ήταν κομψά. Αυτό ήταν μέρος της περσόνα του.”

O Ντέιβις, υπήρξε και είναι ακόμη μία από τις σημαντικότερες φιγούρες στην ιστορία της τζαζ. Δυστυχώς έφυγε από την ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991.


Διαβάστε επίσης: Σίντνεϊ Πουατιέ: Ο ηθοποιός που “έσπασε” το φράγμα του χρώματος την βιομηχανία του Χόλιγουντ

Share.

Comments are closed.