Lapo Elkann: Η επιστροφή του άσωτου εγγονού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Πιστεύω ότι στην Ιταλία υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα», γράφει ο βιογράφος του Gianni Agnelli, Giancarlo Galli. “Το ένα είναι το Βατικανό και το άλλο είναι η οικογένεια Agnelli, και με τον ίδιο τρόπο οι Ιταλοί αγαπούν και μισούν το Βατικανό, αγαπούν και μισούν τους Agnellis”.

Στην Ιταλία, ο Lapo Elkann είναι γνωστός ως απόγονος της αυτοκρατορίας Agnelli, ένας άντρας που κάποτε πλησίασε στην αυτοκαταστροφή με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αλλά που από τότε έχει δημιουργήσει την δική επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Ο δισεκατομμυριούχος εγγονός του Gianni Agnelli, κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και να διασύρει αρκετά το βαρύ όνομα που κουβαλούσε, επιλέγοντας ένα συβαριτικό τρόπο ζωής, με πολλά ναρκωτικά, αλκοόλ, πάρτι ακολασίας, μια ζωή που τον έχει φέρει αντιμέτωπο πολλές φορές με δύσκολες καταστάσεις.

Ο Lapo Elkann δεν ντρέπεται για το παρελθόν του, και γιατί να το κάνει αυτό; Δεν εύχεται ούτε στον εχθρό του τέτοια περιπέτεια. «Αυτή η εμπειρία είναι κομμάτι της προσωπικής μου ιστορίας, μέρος των… αποσκευών που κουβαλάω», τονίζει. Η προσωπική του ιστορία, όμως, έχει συνέχεια…

Πλέον δεν έχει καμία σχέση με τον εκκεντρικό τύπο των προηγούμενων ετών. Διατηρεί πιο χαμηλό προφίλ και ως γόνος μιας οικογένειας-δυναστείας, ασχολείται με τις επιχειρήσεις. Θέλει να μεταφέρει την εντύπωση ενός αναγεννημένου ανθρώπου, ο οποίος διεξήγαγε τους δικούς του ιδιωτικούς αγώνες και τελικά βγήκε στην κορυφή.

Ο Lapo, ο οποίος είναι 41 ετών, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του Margherita ήταν η μοναδική κόρη του Gianni Agnelli, και ο πατέρας του Alain Elkann, ήταν ένας Γαλλο-Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην Αμερική. Το ζευγάρι χώρισε όταν ο Lapo ήταν μικρός και μετακόμισε με τη μητέρα, τον αδερφό και την αδελφή του στο Λονδίνο, όπου η Margherita παντρεύτηκε έναν Ρώσο αριστοκράτη, τον Serge de Pahlen. Το ζευγάρι είχε άλλα πέντε παιδιά, μετακομίζοντας αρχικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στην συνέχεια στο Παρίσι, όπου ο Serge εργάστηκε για την Fiat.

Ο Elkann λέει ότι η παιδική του ηλικία “ήταν κάπως εφιάλτης”. Διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) και δυσλεξία, χάνοντας δύο χρόνια απο το σχολείο. “Ήμουν περισσότερο στον κόσμο μου απ ‘ό, τι στην πραγματικότητα, και πάντα έβλεπα τα πράγματα σκεπτόμενος, πώς μπορώ να κάνω τη ζωή μου μια πιο όμορφη ζωή και πώς μπορώ να κάνω αυτόν τον κόσμο καλύτερο; Πάντα έλεγα στον εαυτό μου, πώς μπορώ να κάνω τα συναισθήματά μου και τον εγκέφαλο μου πιο δημιουργικά, να κάνω περισσότερα, να αναπτύξω περισσότερα;”

“Από τότε που ήμουν παιδί, ήμουν πάντα εξαιρετικά συναισθηματικός άνθρωπος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για πολλά πράγματα, αλλά και μια μεγάλη ευθύνη, γιατί κάνει τη ζωή σας πιο περίπλοκη – σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή σας πληρέστερα, αλλά σας δίνει και την ευκαιρία να τραυματιστείτε, πράγμα που συνέβη στην ζωή μου”.

Όταν ήταν 17 ετών, ο παππούς του τον κάλεσε στο Τορίνο για να αποκτήσει εμπειρία στην οικογενειακή επιχείρηση. Εργάστηκε σύντομα στη γραμμή παραγωγής των σκούτερ Piaggio, και στo συνέχεια τμήμα μάρκετινγκ της Ferrari-Maserati που άνηκε στην Fiat.

Μετά από σπουδές στην Ευρωπαϊκή Σχολή Επιχειρήσεων, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί ως βοηθός του Henry Kissinger, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, στενό φίλο του παππού του.

Ο Gianni Agnelli είχε έναν γιο, τον Edoardo, μια ταραγμένη φιγούρα, που αφαίρεσε την ζωή του το 2000 σε ηλικία 46 ετών. Πολύ πριν ο Gianni είχε χρίσει τον εγγονό του, John-Elkann, ως κληρονόμο της οικογενειακής επιχείρησης. Όταν ο Gianni πέθανε το 2003, ο Lapo ανέλαβε μια θέση στη Fiat Auto, στην προώθηση μάρκας. Ο Lapo δεν έβλεπε καθόλου ανταγωνιστικά την επιλογή το παππού του. «Ο αδελφός μου είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερος από μένα», είχε πει.

Ως παγκόσμιος διευθυντής προώθησης μάρκας, έγινε το de facto πρόσωπο της Fiat, πάντα έτοιμο να κάνει εμφάνιση σε εκθέσεις και πάρτι, συνώνυμο με τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις όμορφες γυναίκες, με κάθε κίνηση του να γίνεται θέμα για τους παπαράτσι και τα ταμπλόιντ.

Και τότε ήρθε το breakdown. Τον Οκτώβριο του 2005, ο Elkann μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών που τον άφησε σε κώμα για τρεις ημέρες.

Ήταν ένα περιστατικό που προκάλεσε μια τεράστια επανεκτίμηση της ζωής του. Ο Elkann εγκατέλειψε την Ιταλία και για 18 μήνες εξαφανίστηκε απο το προσκήνιο, μπαίνοντας σε κλινική αποτοξίνωσης στην Αριζόνα, η οποία το έκανε έναν σοφότερο και ισχυρότερο άνθρωπο.

“Ήταν ένα από τα σημεία καμπής στη ζωή μου. Πιστεύω ότι αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι το πώς πέφτεις, αλλά το πώς θα ανέβεις και πάντα αγωνιζόμουν για να επανέλθω.”

“Οι άνθρωποι μπορεί να πουν, “Είναι τυχερός, προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια”, αλλά δεν είναι θέμα χρημάτων – το να επανέλθεις, δεν είναι μόνο το μέσο που θα σε βοηθήσει, γιατί εσωτερικά είναι πολύ πιο δύσκολο από οποιοδήποτε μέσο, ​​πρέπει να διορθώσεις τραύματα, ψυχικά και συναισθηματικά, και δεν μπορείς να το αγοράσεις.”

“Έχω σπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, πιστεύοντας ότι αυτό που μετράει περισσότερο ήταν αυτό που οι άλλοι άνθρωποι σκέφτονταν για μένα”, συνεχίζει. “Αλλά σήμερα αυτό που μετράει είναι όταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη πώς αισθάνομαι για τον αυτόν. Έχω κάνει τα καλύτερα σε αυτό που κάνω σε καθημερινή βάση; Έχω κάνει τα καλύτερα με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω; Είμαι καλός; Αποφεύγω να είμαι ένας μαλάκας σε ορισμένες περιπτώσεις στην ζωή μου; Έχω πιέσει τον εαυτό μου να φτάσει στα όρια για την δημιουργία και την ανάπτυξη;”, μετά απο μια παύση συνεχίζει λέγοντας “Νομίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν, αλλά με τη σωστή στάση μπορούν να γίνουν καλύτερα.”

Ο Lapo παρά τη διεθνή ανατροφή του, είναι έντονα περήφανος για την ιταλική του κληρονομιά – και για το στυλ που ενσωματώνει. “Λατρεύω το παρελθόν μας, αλλά με ενδιαφέρει να οικοδομήσουμε το μέλλον μας. Προφανώς, όταν εξετάζετε τι συμβαίνει στην Ιταλία, φαίνεται ότι το μέλλον μας δεν ανακάμπτει. Ακριβώς όπως όταν κοιτάω την Αγγλία και κοιτάζω την πολιτική τάξη, δεν ανακάμπτει επίσης!”

“Το να είσαι επιχειρηματίας στην Ιταλία είναι ένας εφιάλτης”, λέει. “Είναι πολύ δύσκολο, αν κάτι μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε μήνες στις ΗΠΑ, στην Ιταλία θα χρειαστεί παραπάνω απο ενάμιση χρόνο – η γραφειοκρατία κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, πρέπει πραγματικά να το θέλεις και πρέπει πραγματικά , πραγματικά, να αγαπάς αυτή τη χώρα για να περάσεις από την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ιταλία, αλλά βιώνουμε μια νέα ιστορία, μια νέα εποχή και μια νέα ευκαιρία να λάμψουμε”.

Τα χέρια του Lapo είναι καλυμμένα με τατουάζ τα οποία σημαίνουν κάτι για αυτόν. Σε κάθε πήχη του χεριού του είναι εμφανείς οι λέξεις «ακαταμάχητος» και «ανεξάρτητος». Έχει την φράση ‘Never Surrender’ σε κινέζικους χαρακτήρες.

Αναφέρεται και στα υπόλοιπα τατουάζ του: Το Άγαλμα της Ελευθερίας “γιατί γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη”. Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γιουβέντους (ακόμα μια οικογενειακή επιχείρηση). Το σύμβολο του “fast forward”. Το αστέρι του Δαβίδ. Το σύμβολο του “divine wind”, που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της εθνικής του θητείας. (Ο Elkann εγκατέλειψε την αμερικανική του ιθαγένεια για να υπηρετήσει στον ιταλικό στρατό.) Ένα λιοντάρι “επειδή είμαι Ζυγός με ωροσκόπο Λέων” και το σλόγκαν “Outsider” – “γιατί έτσι αισθάνθηκα τότε και εξακολουθώ να αισθάνομαι με κάποιο τρόπο. Καθένα από αυτά είναι μέρος μιας στιγμής στη ζωή μου.

“Λατρεύω τα τατουάζ, αλλά μόνο στα χέρια, πουθενά αλλού. Δεν είμαι ο David Beckham”, λέει γελώντας “Αυτός μπορεί να το αντέξει οικονομικά, εγώ δεν μπορώ.”

Γυρνώντας πάλι πίσω, από εκεί που αρχίσαμε, την περίοδο των καταχρήσεων, πολλοί συνέκριναν τον τρόπο ζωής του με εκείνον του παππού του. «Ελεγαν ότι μοιάζουμε στο ότι είμαστε μανιώδεις ηδονοθήρες», είχε πει ο Lapo. «Θα προτιμούσα να είχα κληρονομήσει από εκείνον άλλα. Την ταχύτητα με την οποία έπαιρνε αποφάσεις, την ευφυΐα του, την κρυστάλλινη σκέψη του».

Share.

Comments are closed.