Πρωταγωνιστής της ταινίας “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώθηκε η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ. Ένας κινηματογραφικός θρύλος τόσο για το υποκριτικό του ταλέντο, όσο και για τις κατακτήσεις του στο γυναικείο φύλο. Κοντινό στον Κλαρκ Γκέιμπλ.
Νεανικά χρόνια
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1901 στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του ήταν εργάτης πετρελαιοπηγών και αγρότης, ενώ η μητέρα του πέθανε όταν ήταν ακόμα νεογνό. Το 1903 ο πατέρας του ξαναπαντρεύεται και η μητριά του τον μυεί στον κόσμο της μουσικής και των τεχνών.
Στην ηλικία των 16 αποφασίζει να εγκαταλείψει το σχολείο και ξεκινά να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ελαστικών στο Οχάιο. Ένα βράδυ παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, καθώς αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Κυνήγησε το όνειρο του συμμετέχοντας εθελοντικά σε θεατρικές ομάδες, αλλά τα σχέδια του πάγωσαν όταν η μητριά του πέθανε και αυτός έπρεπε να βοηθήσει τον πατέρα του στη νέα του δουλειά στην Οκλαχόμα.
Τρία χρόνια αργότερα προσχωρεί σε έναν περιοδεύοντα θίασο, ο οποίος σύντομα κήρυξε πτώχευση αφήνοντας τον Γκέιμπλ “μετέωρο” στην Μοντάνα. Με ώτοστοπ καταφέρνει να φτάσει στο Όρεγκον όπου βρίσκει μια άλλη θεατρική ομάδα και εκεί γνωρίζει την θεατρική μάνατζερ Τζοζεφίν Ντίλον. Η Ντίλον, διάσημη ηθοποιός και δασκάλα υποκριτικής, δείχνει ενδιαφέρον για την περίπτωση του νεαρού Γκέιμπλ. Τον αναλαμβάνει ως μαθητή και πληρώνει για να φτιάξει τα δόντια του και να δώσει σχήμα στα φρύδια του. Γίνονται ζευγάρι και πριν ακόμα παντρευτούν, μετακομίζουν στο Χόλιγουντ.
Χόλιγουντ
Η καριέρα του ξεκινά με σύντομα περάσματα σε παραγωγές του βωβού κινηματογράφου πριν ακόμα δείξει τον ενδιαφέρον του για το θέατρο. Αρχικά συμμετείχε σε περιοδείες και έπειτα ακολούθησε η σκηνή του Broadway με το έργο “Machinal”, το οποίο απέσπασε καλές κριτικές.
Πίσω στο Χόλιγουντ, ο Γκέιμπλ έχανε ρόλους επειδή οι υπεύθυνοι casting θεωρούσαν ότι είχε αρκετά μεγάλα αυτιά. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στην ταινία ‘The Painted Desert’ (1931), με την οποία κέντρισε το ενδιαφέρον της MGM και του πρότεινε συμβόλαιο. Ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία “Dance, Fools, Dance” (1931). Ο ηθοποιός άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών και πλέον επιστρατευόταν σε ρόλους “κακού” στο πλευρό διάσημων ηθοποιών όπως η Τζιν Χάρλοου, η Γκρέτα Γκάρμπο και η Νόρμα Σίρερ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε παίξει σε αρκετές ταινίες, παγιώνοντας έτσι την θέση του ως πρωταγωνιστής. Εν τέλει, κουράστηκε να ενσαρκώνει μόνο ρόλους κακών, κάτι το οποίο έκανε γνωστό και στους παραγωγούς του.
© Moviepix / Getty Images / Ideal Image
Στα γύρισματα της ταινίας “Dancing Lady” το 1933, εμφανίζει μια πάθηση στα ούλα η οποία απαιτεί νοσηλεία και την αφαίρεση σχεδόν όλων του δοντιών. Έτσι τα γυρίσματα καθυστερούν με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της ταινίας να φτάνει στα ύψη και με την MGM να ‘δανείζει’ τον Γκέιμπλ στην Columbia Pictures, για να συμμετέχει στην ταινία “It Happened One Night” (1964). Το “δάνειο” αυτό αποδείχτηκε σπουδαίο δώρο, καθώς ο Γκέιμπλ κέρδισε Όσκαρ για τη συμμετοχή του στην ταινία. Ο Γκέιμπλ είναι ήδη ένα σημαντικό όνομα στο κόσμο του Χόλιγουντ και οι συμμετοχές του στις ταινίες “Boomtown”, “San Francisco” και “Mutiny on the Bounty” το αποδεικνύουν.
Το 1939 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ηθοποιό, καθώς πρωταγωνίστησε στην αριστουργηματική ταινία “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” για την οποία κέρδισε τον τίτλο “Βασιλιάς του Χόλιγουντ” και μετατράπηκε σε σύμβολο αρρενωπότητας.
© Moviepix / Getty Images / Ideal Image
Στα γυρίσματα της ταινίας “I’ll Find You” τo 1942, η τρίτη σύζυγος και ο έρωτας της ζωής του, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο ηθοποιός συντετριμμένος προσχωρεί στην Πολεμική Αεροπορία και συμμετέχει στις εχθροπραξίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ γυρίζει μια προπαγανδιστική ταινία υπέρ του αμερικανικού στρατού.
Το 1944 επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με την ταινία “Adventure” και συνεχίζει να κάνει ταινίες με την MGM, όμως η καριέρα του δεν έχει την ίδια δυναμική. Το 1954 λήγει το συμβόλαιο του με την MGM και χαρακτηρίζεται ως ο πιο ακριβοπληρωμένος ανεξάρτητος ηθοποιός του καιρού του.
Έτσι γίνεται πιο ευέλικτος στις επιλογές του συμμετέχοντας σε σπουδαίες ταινίες, όπως “Soldier of Fortune”, “The Tall Men” και “The Misfits” με την Μέριλιν Μονρόε, όπου δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ο ηθοποιός πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Το ημερολόγιο έγραφε 16 Νοεμβρίου 1960.
Κλείνουμε με μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του “Οσα Παίρνει ο Άνεμος”, όπου ο ηθοποιός λέει την ατάκα «Frankly my dear, I don’t give a damn» (Ειλικρινά καλή μου, δεν μου καίγεται καρφί), η οποία είναι μια από τις κορυφαίες ατάκες του κινηματογράφου.
Διαβάστε επίσης: 16 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον “χαμαιλέων” Ντάνιελ Ντέι Λιούις