Η συγκινητική ανάρτηση του Κόλιν Κάπερνικ για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Κόλιν Κάπερνικ έσπασε την σιωπή του για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ήταν μια κίνηση που περίμεναν πολλοί, καθώς πρόκειται για τον αθλητή και ακτιβιστή που έγινε σύμβολο κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο πλήθους ανθρώπων, κυρίως Αφροαμερικανών.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο διάσημος αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους πρωτοκλασάτους παίκτες του NFL, προκάλεσε έντονα με την πολιτική στάση που επέδειξε, καθώς το 2016, πριν την έναρξη ενός αγώνα της ομάδας του, αρνήθηκε να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού. Ο Kάπερνικ όμως, γονάτισε κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για την μεταχείριση των Αφροαμερικανών, μια κίνηση που τον έκανε σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια δήλωση του λοιπόν στα social media, o Κάπερνικ μίλησε για τις επιπτώσεις της αστυνομικής βίας και ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες που γίνονται αυτή την στιγμή για τον άδικο θάνατο του Τζορτ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by colin kaepernick (@kaepernick7) on

Μάλιστα, σε μια άλλη δημοσίευση του ανακοίνωσε πως προσφέρεται να πληρώσει δικηγόρους για όσους διαδηλωτές στη Μινεάπολη αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον νόμο. Λέει, μάλιστα, συγκεκριμένα: “Στον αγώνα για απελευθέρωση υπάρχουν πάντα αντίποινα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Μαχητές της Ελευθερίας μας!”


Μπορεί η πράξη του Κάπερνικ να του κόστισε την καριέρα του, όμως ήταν αυτή που τον έκανε σύμβολο, με μερικούς να την συγκρίνουν και με την υψωμένη γροθιά των Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968. Το 2018, πάντως, του απονεμήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία το βραβείο “Πρεσβευτής της Συνείδησης”, ενώ η Nike τον έκανε κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής της καμπάνιας για τα 30 χρόνια του σλόγκαν, “Just Do It”.

Διαβάστε επίσης: “For Once, Don’t Do It”: Η αντιρατσιστική καμπάνια της Nike για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Share.

Comments are closed.